Τρία μεγάλα αστικά κέντρα της Πέλλας, την Έδεσσα, την Κρύα Βρύση και τα Γιαννιτσά, επισκέφτηκε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Αλληλεγγύη», Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.


Ο κ. Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης στην Πέλλα, επισκέφτηκε αρχικά τα Σεβαστιανά και την πρότυπη επιχείρηση επεξεργασίας και τυποποίησης σαλιγκαριών και κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών «Escarcom». «Πρόκειται για μια ακμάζουσα εξωστρεφή επιχείρηση, που λειτουργεί με πιστοποιημένη ποιότητα σε όλα τα στάδιά της, από τα προϊόντα που μεταποιεί μέχρι τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και την μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Μια εταιρία που απασχολεί εποχιακά 400 εργαζόμενους και ενισχύει σημαντικά το τοπικό και περιφερειακό εισόδημα, απορροφώντας σημαντικό μέρος της αγροτικής παραγωγής τόσο στην Πέλλα, όσο και στην Κεντρική Μακεδονία. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των τελικών προϊόντων εξάγεται σε χώρες κυρίως της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, όπως και αλλού ανά τον κόσμο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύει τέτοιες εξωστρεφείς επιχειρηματικές προσπάθειες, με την ολοκλήρωση των σημαντικών υποδομών και με τη δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος. Δεν είναι τυχαία η πρωτιά μας στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, ούτε ότι αυξήσαμε κατά 50% τις εξαγωγές μας τα χρόνια της κρίσης», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε την πόλη της Έδεσσας και την αγορά της, συνομίλησε με πολίτες, καταστηματάρχες, εμπόρους, επαγγελματίες και παραγωγούς, ενώ συζήτησε και για τη μεγάλη παρέμβαση της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο, που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών. Την ενοποίηση του εμπορικού με το τουριστικό κέντρο της πόλης, που αποτελούσε πάγιο αίτημα και υλοποιείται με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας. Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα παρακολούθησε το 7ο Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ, στο πάρκο Μικρών Καταρρακτών, ενώ επισκέφτηκε και το κτίριο – συνεδριακό κέντρο «Χατζηγιάννη», που φιλοξενεί ομαδική έκθεση εικαστικών, με έργα παιδιών με ειδικές ανάγκες.


Το απόγευμα, ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε την πόλη της Κρύας Βρύσης και την πόλη των Γιαννιτσών, όπου συνομίλησε με κατοίκους, καταστηματάρχες και παραγωγούς για τα ζητήματα καθημερινότητάς τους. Στην Κρύα Βρύση ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού.


«Επισκέφτηκα σήμερα την Έδεσσα, την Κρύα Βρύση και τα Γιαννιτσά στην Πέλλα. Τρία αστικά κέντρα, που είναι κομβικά για την ανάπτυξη, όχι μόνο της Πέλλας, αλλά ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας. Κόμβοι εμπορίου, τουρισμού, κόμβοι του πρωτογενούς τομέα και με σημαντικά μεγέθη στη μεταποίηση. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλα αυτά τα χρόνια, με το έργο της βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών, αναμορφώνει αυτές τις πόλεις και ενισχύει την αναπτυξιακή διαδικασία, προκειμένου να δημιουργείται νέο εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας. Αρχίσαμε το μεγάλο έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της Έδεσσας, στον Εδεσσαίο ποταμό και προχωρούμε τις εργασίες για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής «Καπέλλη» στα Γιαννιτσά. Υλοποιούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα ανάπλασης της πόλης της Έδεσσας, το οποίο θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο περιβάλλον τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες. Ενοποιούμε το εμπορικό με το τουριστικό κέντρο, αλλάζοντας προς το καλύτερο τη ζωή και τη λειτουργία της πόλης.


Και παράλληλα προχωράμε και σε άλλες παρεμβάσεις, όπως στην εγκατάσταση ενός συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων. Επίσης, εγκαθιστούμε σύγχρονα συστήματα για την ύδρευση της πόλης, ώστε να περιορίσουμε τις διαρροές νερού. Με ανάλογες παρεμβάσεις βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα στα Γιαννιτσά και την Κρύα Βρύση. Στα Γιαννιτσά εγκαθιστούμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ενημέρωσης για ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, με υπόγειους αισθητήρες. Ένα πρωτοποριακό σύστημα πέριξ της πλατείας Γκόνου Γιώτα, που θα βελτιώσει τα κυκλοφοριακά προβλήματα και θα οργανώσει τη στάθμευση. Αναγνωρίσαμε ότι η πόλη δεν ήταν σχεδιασμένη για να εξυπηρετήσει τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αυτοκινήτων και την εκσυγχρονίζουμε για να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Προχωράμε στη βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Γκόνου Γιώτα και ενισχύουμε το πράσινο σε κεντρικές περιοχές της πόλης. Προχωράμε στην ανάπλαση της οδού Στράντζης και στη δημιουργία γραμμικού πάρκου, ώστε να δημιουργήσουμε έναν πρότυπο αρχαιολογικό περίπατο. Και επίσης χρηματοδοτούμε την αναβάθμιση και προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της περιοχής των Γιαννιτσών. Έχουμε προγραμματίσει την ανακαίνιση του πνευματικού κέντρου «Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης» στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου και την ανάπλαση και αποκατάσταση της ιεράς μητρόπολης των Γιαννιτσών. Και δώσαμε λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης, με την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και το σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης της ποσότητας και της ποιότητας του πόσιμου νερού σε όλο το Δήμο. Στην Κρύα Βρύση υλοποιούμε ήδη την ανάπλαση της εισόδου της πόλης, βελτιώνοντας τις καθημερινές μετακινήσεις και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Και βέβαια δημιουργήσαμε και λειτουργούν ήδη οι νέες κοινωνικές δομές, τα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, ενώ παράλληλα εξοπλίσαμε τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ στην Έδεσσα και υλοποιούμε δράσεις για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Στον πολιτισμό, αναβαθμίζουμε τον πολυχώρο πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος», ενώ το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας, χάρις στον εξωστρεφή χαρακτήρα που του δώσαμε, έχει διοργανώσει εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις και στην Κρύα Βρύση και στα Γιαννιτσά. Στην παιδεία, ολοκληρώσαμε τις εργασίες για την προσθήκη ολοήμερου νηπιαγωγείου στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών, δημοπρατούμε την αναβάθμιση του 1ου Δημοτικού Σχολείου και του σχολικού συγκροτήματος, όπου συστεγάζονται τέσσερα νηπιαγωγεία στα Γιαννιτσά και σχεδιάζουμε παρεμβάσεις στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας. Με λόγια λίγα και έργα πολλά δυναμώνουμε την Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, την Κρύα Βρύση, την Πέλλα. Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τη Μακεδονία», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.