Η Μένη Μπόγια όντας ένα άτομο που δραστηριοποιείται ως νοσηλεύτρια σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως είναι αυτός της υγείας, αποφάσισε να κατέβει στην πολιτική σκηνή με βασικό στόχο την παροχή των γνώσεών της σε επίπεδο δημοτικής αρχής. Με τη Μένη σήμερα είχα ένα ευχάριστο απόγευμα περπατώντας σε διάφορα σημεία της Άρνισσας και μέσα από μια ουσιώδη συζήτηση που είχαμε για τα Δημοτικά Δρώμενα, τους προβληματισμούς της αλλά και τα όνειρα για ένα καλύτερο αύριο του Δήμου μας κατάλαβα πόσο προσιτή είναι ως άνθρωπος, που μπορεί εύκολα να ακούσει θέματα που απασχολούν τους συνδημότες μας. Άνθρωπος της ευγένειας αλλά και της κουλτούρας του να προσφέρει απλόχερα τις ιατρικές υπηρεσίες της σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη αλλά και ευαισθητοποιημένη στην Τρίτη ηλικία και την προοπτική των νέων ανθρώπων να κάθονται στον τόπο όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν…
Θεωρείς Μένη ότι είναι ευκολότερο ή δυσκολότερο για τις γυναίκες να διεκδικήσουν την είσοδό τους στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Η γυναίκα εν έτη 2019 είναι γυναίκα καριέρας, πυλώνας της οικογένειας όπου ασχολείται με τα κοινά. Χρειάστηκαν δεκαετίες έντονων αγώνων για να μπορέσουν οι Ελληνίδες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Γνωρίζοντας ότι παρά τις αντιξοότητες και το γεγονός ότι είμαστε επιβαρυμένες με πολλαπλούς ρόλους, έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να αναλάβει ιεραρχικές θέσεις ευθύνης. Η συμμετοχή των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τις τελευταίες δεκαετίες επιβάλλεται όχι λόγω ποσόστωσης αλλά γιατί είμαστε δημιουργικές από τη φύση μας ώστε να υπηρετήσουμε τα κοινά!
Μπορεί η Άρνισσα να βελτιωθεί όσον αφορά την ποιότητα ζωής των νέων ώστε να κάθονται στον τόπο που γεννήθηκαν;
Την τελευταία δεκαετία έχουμε νιώσει όλοι μας τις συνέπειες που έχει προκαλέσει η κρίση σε όλους τους τομείς. Ένας τρόπος επιβίωσης ήταν και αποκέντρωση από τις μεγάλες αστικές περιοχές και η επιστροφή στην επαρχία. Η Άρνισσα είναι ένα χωριό 1800 περίπου κατοίκων όπου η κύρια ενασχόλησή τους είναι οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η κτηνοτροφία και λιγότερο ο Τουρισμός. Η αύξηση τουρισμού στην περιοχή μας θα είναι ένα κίνητρο για τους νέους να ασχοληθούν επαγγελματικά, ενισχύοντας έτσι και την τοπική οικονομία. Οι ομάδες συνεταιρισμού, εμπορίας και μεταποίησης προϊόντων είναι επίσης μια αναπτυξιακή δομή.
Ποιο είναι το όραμά σου για την ανάπτυξη των κοινωνικών δομών του τόπου μας;
Η Άρνισσα είναι μια κωμόπολη του Δ.Δ. Βεγορίτιδας όπου παλαιότερα αποτελούσε την έδρα του Δήμου. Θα ήθελα να δημιουργηθούν δομές που θα εξυπηρετούν και θα ψυχαγωγούν τους πολίτες της και της περιοχής μας. Μερικές από τις επιδιώξεις μου είναι η λειτουργία ‘’Πολιτιστικού Κέντρου’’ σ’ έναν χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται από όλους τους συλλόγους μας, να φιλοξενεί θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις. Να είναι χώρος συνάντησης μαθητών και εφήβων. Επίσης η δημιουργία μιας βιβλιοθήκης χαρίζοντας στην περιοχή ένα πνεύμα ψυχαγωγίας. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω και την τρίτη ηλικία καθώς η δημιουργία ενός ΚΑΠΗ που θα είχε ως κίνητρο τη χαλάρωση, την επικοινωνία αλλά και τη φροντίδα αυτών των ατόμων.
Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε και κατέβηκες στον πολιτικό στίβο με την «Κοινωνία σε Κίνηση» κι όχι με κάποιον άλλον συνδυασμό;
Καταρχήν Τάσο να σου πω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για την πρόταση του Γιάννη Τσεπκεντζή να συμμετάσχω κι εγώ στην ‘’ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ’’. Δεν σου κρύβω πως ένιωσα απογοητευμένη από την υπάρχουσα Δημοτική Αρχή για την στασιμότητα της Άρνισσας σε διάφορους τομείς και αποφάσισα μετά από ώριμη σκέψη να μην κάθομαι άλλο αδρανής και αμέτοχη. Η κοινωνία σε κίνηση είναι ένας συνδυασμός πλαισιωμένος από νέους ανθρώπους άφθαρτους, καταξιωμένους (ο καθένας στον τομέα του) με αγάπη και μεράκι για τον τόπο μας. Ένας συνδυασμός όπου ο επικεφαλής του Γ. Τσεπκεντζής, ένας έντιμος και δραστήριος άνθρωπος, έχοντας έντονο το αίσθημα προσφοράς και σεβασμού, χαρακτηριστικά που τον καθιστούν ικανό ώστε να βελτιώσει και να αναπτύξει ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ.
Η Μένη Μπόγια είναι 43 ετών. Γεννήθηκε στην Έδεσσα αλλά μεγάλωσε και έζησε στην Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε Νοσηλευτική στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένη με τον Θεοδώρου Αντώνη και έχουν δύο παιδιά τη Θεοδώρα 18 ετών & τον Ηλία στα 15. Τα τελευταία 20 χρόνια ζει στην Άρνισσα ενώ εργάζεται στο Γ.Ν Έδεσσας αλλά εργάστηκε και στο Κ.Υ. Άρνισσας. Υπήρξε μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για 6 συνεχόμενα έτη και ασχολείται με τον παραδοσιακό χορό.