Στη θεία λειτουργία και αρτοκλασία στη μνήμη του Αγίου Χριστοφόρου, προστάτη των οδηγών, που τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου στα Κωνσταντινουπολίτικα Θεσσαλονίκης, παρέστη σήμερα το πρωί ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Αλληλεγγύη», Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Συνοδευόμενος από υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τζιτζικώστας, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας συναντήθηκε με το προεδρείο και τα μέλη του Σωματείου Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής».
Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε τη λαϊκή αγορά της Καλαμαριάς, που γίνεται στην περιοχή του παλιού Δημαρχείου και συνομίλησε με παραγωγούς, εμπόρους, επαγγελματίες και καταναλωτές, καθώς και με κατοίκους της περιοχής για τη λειτουργία της αγοράς και της πόλης συνολικά.
Το μεσημέρι, ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου η Διευθύντρια Αγαθονίκη Τσιλιπάκου τον ξενάγησε στα εκθέματα και συζήτησε μαζί του για τη μεγάλη παρέμβαση που θα υλοποιηθεί στο Μουσείο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αφορά στην είσοδό του στην ψηφιακή εποχή.
Ο τίτλος του έργου, που χρηματοδοτεί μέσω ευρωπαϊκών πόρων η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον κ. Τζιτζικώστα είναι: «Το ψηφιακό Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: από την εικόνα στην εμπειρία. Δράσεις αναβάθμισης της διάδρασης και της εμπειρίας επίσκεψης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού».
Όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, «η Περιφέρεια χρηματοδοτεί μια πολύ μεγάλη παρέμβαση, που ανανεώνει το μουσείο και το αναβαθμίζει ψηφιακά, εισάγοντάς το σε μια νέα εποχή, με δυνατότητες εφάμιλλες με εκείνες των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου. Με το έργο που θα υλοποιηθεί, στοχεύουμε να ενισχυθεί η εμπειρία των επισκεπτών, με την ανάπτυξη εφαρμογών ξενάγησης για διαφορετικές κατηγορίες κοινού. Για παράδειγμα ακουστικής ξενάγησης με φορητές συσκευές, ξενάγησης για άτομα με προβλήματα ακοής και ξενάγησης σε φορητές συσκευές των επισκεπτών. Επίσης, αναπτύσσουμε δράσεις για την επαφή του κοινού εξ αποστάσεως με το μουσείο. Δημιουργούμε υποδομές διαχείρισης του ψηφιακού αποθέματος και μια σειρά από παρεμβάσεις, που θα δώσουν την ευκαιρία σε περισσότερους πολίτες να έρθουν πιο κοντά στο μουσείο έστω και διαδικτυακά, αλλά και την ευκαιρία για μια μοναδική εμπειρία σε όλους τους επισκέπτες. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αποκτά επίσης έναν σύγχρονο διαδικτυακό κόμβο, που οι επισκέπτες του θα μπορούν να θαυμάζουν τα μοναδικά εκθέματά του και να πληροφορούνται, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα και για σύγχρονες παραγωγές. Για τους νέους ειδικά σχεδιάστηκαν ψυχαγωγικές-εκπαιδευτικές εφαρμογές και πέντε διαδραστικά παιχνίδια. Πολύ σημαντικό επίσης θα είναι το όφελος της παρέμβασης στον τομέα της τεκμηρίωσης από την ψηφιοποίηση του μουσείου».