«Πραγματοποιήσαμε αυτήν την επείγουσα σύσκεψη με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της Πέλλας, των τοπικών αρχών και φορέων για να ακούσουμε από “πρώτο χέρι” τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις απανωτές θεομηνίες. Απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Ελληνικό Οργανισμών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), ώστε να ανακουφιστούν οι αγρότες και οι οικογένειές τους και να αποφευχθεί το αδιέξοδο στην τοπική οικονομία. Η βάση της τοπικής αγοράς είναι τα αγροτικά εισοδήματα ενώ οι αγροτικές παραγωγές είναι βασικές για την μεταποίηση και άλλες οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν τη διακίνηση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Οι 10 προτάσεις με επείγοντα μέτρα που επεξεργαστήκαμε από κοινού με τους αγρότες, βρίσκονται ήδη στα χέρια του Υπουργού και του ΕΛΓΑ». Δήλωσε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αηδονά Αθανασιάδου, αμέσως μετά από την επείγουσα ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΠΕ Πέλλας, με θέμα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις χαλαζοπτώσεις.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε εκτενώς η υφιστάμενη κατάσταση (ολοσχερής καταστροφή για σχεδόν όλες τις σημαντικές δενδρώδεις καλλιέργειες σε Πέλλα και Ημαθία) και μία σειρά από μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν για την προστασία των αγροτών. Συγκεκριμένα τα μέτρα που προτάθηκαν είναι:
1. Άμεση εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις σε όλη την επικράτεια των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας από εξουσιοδοτημένα συνεργεία εκτιμητών.
2. Επίσπευση των διαδικασιών καταβολής αποζημιώσεων στους αγρότες, σε τιμές που είναι δίκαιες και ανάλογες του κόπου και των εξόδων που κατέβαλαν οι αγρότες και διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών τους.
3. Αποσυμφόρηση των βιομηχανιών με πρόγραμμα δωρεάν διανομής των αδιάθετων ποσοτήτων ροδακίνων σε κοινωφελή ιδρύματα, σχολεία, στρατό, κλπ.
4. Έναρξη διαδικασίας καταβολής προκαταβολών αποζημιώσεων για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών των αγροτών και των οικογενειών τους.
5. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προς ένα ορθολογικότερο και αποτελεσματικότερο πλαίσιο εκτίμησης καταστροφών των αγροτικών παραγωγών από θεομηνίες, με γρήγορες διαδικασίες αποζημίωσης.
6. Επέκταση και ενίσχυση των προγραμμάτων παθητικής και ενεργητικής προστασίας από το χαλάζι (χρηματοδότηση εγκατάστασης υποδομών αντιχαλαζικής προστασίας και εφαρμογή του προγράμματος προστασίας από χαλάζι με εναέρια μέσα)
7. Λήψη ειδικών μέτρων για την τακτοποίηση οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών (συμψηφισμός οικονομικών υποχρεώσεων αγροτών προς ΕΛΓΑ) και αναστολή καταβολής οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών σε άλλους δημόσιους φορείς.
8. Άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 20 του Ν. 2190/94 για προσλήψεις γεωπόνων-εκτιμητών.
9. Άμεση υπογραφή της ΚΥΑ για πληρωμή του 30% των περσινών αποζημιώσεων στους παραγωγούς.
10. Στήριξη μέσω του de minimis, με μεγαλύτερα ποσά που να καλύψουν το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν κι άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Αγροτικής Ανάπτυξης της Πέλλας τα οποία πρόκειται να συζητηθούν σε ειδικότερες συσκέψεις το προσεχές χρονικό διάστημα.
Στη σύσκεψη που συντόνισε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αηδονά – Αθανασιάδου, συμμετείχαν επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Μαρία Ζωγράφου, Λάκης Βασιλειάδης και Πέτρος Ζέρζης, καθώς και ο πρώην βουλευτής και νεοκλεγής Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ι. Τζαμτζής, οι Δήμαρχοι Σκύδρας κα. Αικ. Ιγνατιάδου, Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου και Πέλλας κ. Γρ. Στάμκος, η Γενική Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κα. Κωνσταντία Σαλογιάννου, ο Αν. Διευθυντής ΔΑΟΚ Πέλλας κ. Γιώργος Γαïτάνης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Πέλλας κ. Χρήστος Μπιμπίτσος και ο Αν. Προϊστάμενος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου κ. Συμεών Μαρνασίδης, εκπρόσωποι των 15 Ομάδων Παραγωγών και 60 περίπου Αγροτικών Συνεταιρισμών Πέλλας, στελέχη της ΔΑΟΚ Πέλλας και μεμονωμένοι αγρότες, καθώς και εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης.