Ο υποψήφιος βουλευτής Γιάννης Σηφάκης πραγματοποίησε ανοικτή συνέντευξη τύπου παρουσία πολιτών και εκπροσώπων φορέων της Έδεσσας αναλύοντας τους λόγους που πρέπει να υπερψηφίσουν οι πολίτες ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία, αναδεικνύοντας το πραγματικό δίλημμα των εκλογών και την ανάγκη να συνεχίσει η Πέλλα την προσπάθεια να ξεφύγει από την μιζέρια και την υποβάθμιση. Να αντιστραφεί η κατρακύλα της από την 5η θέση σε κατά κεφαλήν εισόδημα στην χώρα το 1990 στην 50ή θέση το 2014.
Ζήτησε από τους πολίτες να μην μείνει η μισή Πέλλα ( Έδεσσα, Αλμωπία, Σκύδρα) χωρίς βουλευτή αναλύοντας τι θα σημαίνει η απευκταία αυτή προοπτική για την ισόρροπη ανάπτυξη της Πέλλας και την προώθηση της λύσης θεμάτων που έχουν ξεκινήσει και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Τόνισε ότι από την στιγμή που έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη και ο ίδιος η Πέλλα σταμάτησε να βρίσκεται έξω από όλους τους σχεδιασμούς. Τα Κόμματα του παρελθόντος και οι βουλευτές δεκαετιών έβλεπαν την Πέλλα να κατρακυλά και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η αναπαραγωγή της πελατείας των γραφείων τους με στόχο να διατηρηθούν στην καρέκλα. Η συμβολή τους στην λύση των σοβαρότερων προβλημάτων δεκαετιών της Πέλλας ήταν ανύπαρκτη.
Το πρώτο μέρος της εισήγησης του Γιάννη Σηφάκη:
«Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες εθνικές εκλογές, εκλογές που έχουν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα από τις ευρωεκλογές, ο Ελληνικός λαός τώρα θα αποφασίσει για την τύχη του, θα αποφασίσουμε για τις ζωές μας με ένα ξεκάθαρο δίλημμα:
Θέλουμε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ;
Θέλουμε πορεία προς τα μπρός κατοχυρώνοντας την έξοδο από τα μνημόνια που πετύχαμε και ανοίγοντας δρόμους στην δίκαιη ανάπτυξη και την διεύρυνση του κοινωνικού κράτους
ή
θα επιτρέψουμε να διαχειριστούν τις τύχες μας αυτοί που έφεραν την χρεωκοπία και την κοινωνική καταστροφή στην χώρα ως το 2014, θα επιτρέψουμε οπισθογύρισμα σε πολιτικές λιτότητας, διάλυσης του κοινωνικού κράτους που πιθανότατα να οδηγήσουν ξανά σε μνημόνια όπως άλλωστε, υπάρχει και ιστορικό παράδειγμα, συνέβη στην Αργεντινή όταν μετά την έξοδο από το ΔΝΤ έγινε κυβέρνηση Κόμμα ιδεολογικά και πολιτικά προσκείμενο στην ΝΔ και στον κ. Μητσοτάκη που επανέφερε την χώρα στην ίδια κατάσταση;
Δεν θα αναφέρω σήμερα τους 200 λόγους, που λέει ένα πόστ που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, για να ψηφίσει κανείς ΣΥΡΙΖΑ απλά να πω ότι παραλάβαμε μια χρεωκοπημένη χώρα με 27% ανεργία (και πάνω από 55% στους νέους) με πρόσφατη καταστροφή κατά 25% του εθνικού πλούτου μέσα στην πενταετία 2010-2014, με 200.000 λουκέτα, με αυτοκτονίες, με κόσμο να ψάχνει στα σκουπίδια για φαγητό, με τους μορφωμένους νέους να μεταναστεύουν μαζικά και από αυτούς που έμειναν εδώ πολλοί να μην μπορούν να κάνουν οικογένεια και να μένουν στο παιδικό τους δωμάτιο , μια χώρα σε απόλυτη απομόνωση από την διεθνή κοινότητα
Περάσαμε δύσκολα, δώσαμε αγώνα, κάναμε συμβιβασμούς, καταφέραμε όμως την έξοδο από τα μνημόνια με την κοινωνία όσο πιο όρθια γινόταν, με υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών , με τετραπλασιασμό του κοινωνικού προϋπολογισμού, με αναβάθμιση των υποδομών υγείας, με επιστροφή στην ανάπτυξη και με αναπτυξιακό σχέδιο. Σταμάτησαν οι κλεψιές, οι διαπλοκές, τα σκάνδαλα. Και πήγαν στην δικαιοσύνη όσα δεν είχαν παραγραφεί με την αθλιότητα του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών του οποίου ζητήσαμε την κατάργηση στην συνταγματική αναθεώρηση.
Με 8% λιγότερη ανεργία και με αποκαταστημένα τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου, επέκταση κλαδικών συμβάσεων και ουσιαστική μείωση της ανασφάλιστης εργασίας.
Αναβαθμίστηκε πλήρως η διεθνής θέση της χώρας και στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ελλάδα πλέον είναι ένα σημαντικός ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος.
Την απάντηση στο δίλημμα θα την δώσει ο καθένας και η καθεμιά αναλαμβάνοντας την ευθύνη του απέναντι στον εαυτό του, στους συμπολίτες του και στην χώρα.
Να μην συνεχίσω για τα γενικά πολιτικά θέματα για να υπάρχει χρόνος να προσανατολιστούμε στα θέματα Πέλλας και ιδιαίτερα Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας. Ο μισός Νομός που δεν έχουν φαίνεται και ιδιαίτερη αξία για την ΝΔ καθόσον δεν έβαλε ούτε υποψηφίους σε Έδεσσα και Αλμωπία. Γνωρίζετε ότι η αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση από όλους τους Δήμους ( τουλάχιστον στα ψηφοδέλτια), αλλά θα έλεγα και στην εκλογή βουλευτών κατά το δυνατόν, βοηθά την Πέλλα στην εξασφάλιση περισσότερων δυνατοτήτων για ισόρροπη ανάπτυξη και ώσμωση και αυτό είναι λογικό γιατί όποιος κατοικεί σε μια ιδιαίτερη περιοχή ή σε διπλανή περιοχή ζει και ίδιος τα ιδιαίτερα προβλήματα της, κάθε μέρα περνά τους δρόμους, νοιώθει την συγκοινωνιακή απομόνωση, τα θέματα καθημερινότητας της και σίγουρα καλύτερα μπορεί να βοηθήσει σε λύσεις.
Βέβαια εδώ είναι πολύ αμφίβολο αν το κριτήριο τους είναι η καλύτερη δυνατότητα για την λύση των προβλημάτων ή μόνο η αντιπαράθεση των φατριών και η εξασφάλιση ισορροπιών από τα κεντρικά γραφεία μακριά από τους πολίτες και τα προβλήματα τους.
Εξάλλου αν κρίνουμε από το παρελθόν δεκάρα δεν δίνουν για τα πραγματικά προβλήματα της Πέλλας αφού επέτρεψαν τα δύο Κόμματα του παλιού δικομματισμού να κατρακυλήσει η Πέλλα από την 5η θέση το 1990 στην 50ή το 2014. Μόνο κατηφόρα, χωρίς πλατύσκαλο.
Και τα πολιτικά Κόμματα αλλά και τα φυσικά πολιτικά πρόσωπα που επέτρεψαν αυτή την κατρακύλα είναι εδώ και διεκδικούν την ψήφο των πολιτών προσπαθώντας να πείσουν τους πολίτες ότι η ζωή ξεκίνησε το 2015.
Και φυσικά αποφεύγουν επιμελώς την όποια συζήτηση με τους πολίτες όλοι εκείνοι που εκπροσώπησαν την Πέλλα επί δεκαετίες. Είδατε κανέναν τόσα χρόνια να προκαλεί μια τέτοια συνέντευξη τύπου για παράδειγμα ανοικτή στους πολίτες και να ζητά να συζητήσει μαζί τους;
Δεν μπορούν να το κάνουν, Δεν μπορούν γιατί για πείτε μου τι θα απαντήσουν στο απλό ερώτημα :
Πως γίνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ευμάρειας, τότε που έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα , με την επίπλαστη ανάπτυξη που όμως ήταν σε χάρτινα πόδια και με ένα μοντέλο που μας οδήγησε στην χρεωκοπία και στην εξυπηρέτηση των εργολάβων και όχι των κοινωνικών αναγκών, πως δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν ούτε κατ’ ελάχιστον τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πέλλας. Που ήταν όταν η Πέλλα υποβαθμιζόταν κάθε χρόνο και περισσότερο;
Γιατί έβλεπαν μόνο την πολιτική τους επιβίωση μέσα από την αναπαραγωγή των μηχανισμών προσωπικών πελατειακών εξυπηρετήσεων, γιατί είχαν χωρίσει τους πολίτες σε βιλαέτια, κανένας δεν ενοχλούσε κανέναν, γιατί ποτέ δεν είχαν κοινούς στόχους για αυτό τον Νομό, γιατί έβλεπαν την καταστροφή της Πέλλας να περνά από μπροστά τους και αυτοί περί άλλων ετύρβαζαν.
Γιατί όταν αναλάβαμε και άρχισα να πηγαίνω στα Υπουργεία και στις Υπηρεσίες η Πέλλα ήταν παντελώς απούσα από παντού;
Και τι κάνουν όλοι αυτοί τώρα προεκλογικά;
Οι πιο πολλοί έπαθαν ξαφνικά αλαλία. Μοιράζουν τις φωτογραφίες τους με κούφια λόγια για πράγματα που ποτέ δεν πάλεψαν. Που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν. Αυτοί και τα Κόμματα που υπηρετούν. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και εκφρασμένης πρόθεσης να αλλάξουν έστω και τώρα.
Και άλλοι όταν αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν ασθμαίνοντες επειδή βρέθηκε κάποιος που εκλέχθηκε με το αξιακό φορτίο και την λογική της Αριστεράς , με την λογική της υποταγής μπροστά στο κοινό καλό, της πάλης για την ανάδειξη και την λύση των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας, της ανάπτυξης, της καθημερινότητας, την υποβοήθηση της κοινωνίας στην αυτοοργάνωση και όχι στην αναπαραγωγή πελατείας άρχισαν να συνεχίζουν αυτό που ήξεραν καλά αλλά σε άλλο επίπεδο να κοροϊδεύουν ότι εκεί που δεν ασχολιόντουσαν επί δεκαετίες με τίποτα ξαφνικά είδαν το φως τους και ασχολήθηκαν με όλα προσπαθώντας να εμφανίζουν παντού δήθεν προσωπικές επιτυχίες με την λογική του «ο κλάπτων οπώρας» χωρίς τσίπα όταν άλλος έμπαινε μπροστά και πάλευε.
Και τώρα να μοιράζουν διθυραμβικά φυλλάδια λέγοντας ότι έκαναν ακόμα και κάποια από αυτά που λυσσασμένα πολεμούσαν.
Ακόμη σε αυτές τις εκλογές εισήχθησαν και άλλες πρωτόγνωρες προεκλογικές τακτικές που μετέφεραν μάνατζερ των Βορείων Προαστείων που μοιάζουν πιο πολύ με κοινωνικές εκδηλώσεις ή δεξιώσεις τύπου Λάμψη και Γοητεία με στόχο τον εντυπωσιασμό που προφανώς καμιά σχέση δεν έχουν με την πολιτική συζήτηση αλλά και τις αξίες του χώρου που δήθεν υπηρετούν».
Μετά ανάλυσε το τι έκανε ο ίδιος και το τι έγινε στα σοβαρότερα θέματα του Νομού , με ιδιαίτερη έμφαση ( σε αυτή την εκδήλωση) στα θέματα Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας. Οι τομείς που κινήθηκε ο βουλευτής ήταν:
Γενικά Θέματα Πέλλας
1. Άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης . Το σοβαρότερο θέμα της Πέλλας με καθοριστικές επιπτώσεις στην ανάπτυξης
• Οδικές παρακάμψεις Χαλκηδώνας και Γιαννιτσών • Συνοριακή έξοδος μέσω Προμάχων – προοπτικές σύνδεσης με την Εγνατία Οδό – Που βρίσκεται η σύνδεση με την Εγνατία Οδό
• Προαστιακός σιδηρόδρομος μέσω Γιαννιτσών με παράκαμψη προς Αριδαία. Πως μπήκε η παράκαμψη προς Αριδαία κλπ
• Μαυροβούνι – Ριζάρι . Νότια παράκαμψη – Άγρας. 1 χιλιόμετρο από τους Κύκνους μέχρι έξω από τον Άγρα.
2. Φυσικό αέριο
3. Φράγμα Αλμωπαίου
4. Οργάνωση του αγροτικού κόσμου και των κτηνοτρόφων
Θέματα Έδεσσας
1. Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας
2. Λίμνη Βεγορίτιδα – αποχετευτικό και βιολογικός Αρνισσας – ΦΔΠΠ
3. Λόγγος – Αρχαιολογικό Μουσείο – Τζαμί
4. Αίθουσα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
5. Πανεπιστήμιο – διετή – ΕΠΑΛ
6. Αθλητισμός ( γήπεδο, ΔΑΚ, κολυμβητήριο, Κλειστό Άρνισσας)
7. Χρηματοδοτήσεις Δήμου – Μπήκε στους ορεινούς δήμους
8. Ντερέ – Άγιος Μάρκος
9. Χιονοδρομικό – ενιαίος φορέας ανάπτυξης του ορεινού όγκου – λίμνη – ανεμοδρόμιο
10. Ξενία, Καναβουργείο,
11. Θέματα Κτηματολογίου ( Φλαμουριά – Άγρας )
12. Αναβάθμιση ηλεκτρικού δικτύου για παραλαβή ΑΠΕ – προβλήματα στον ΥΗΣ Άγρα
13. Κεράσι – τι πρέπει να γίνει
Θέματα Αλμωπίας
Συνοριακή διάβαση αίτημα 25 ετών
1. Κέντρο Υγείας
2. ΣΔΕ
3. Αποχετευτικό – Βιολογικός , χρηματοδότηση έργο Ύδρευσης
4. Χρηματοδοτήσεις Δήμου
5. ΕΚΑΒ
6. ΕΟΠΥΥ
7. ΙΚΑ – ΕΦΚΑ
8. Φράγμα Προδρόμου
9. Ηλεκτρικό δίκτυο
Θέματα Σκύδρας
1. «ΑΘΗΝΑ»
2. Αγροτικό
3. Ίδρυση Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου
4. Αθλητικά
5. Χρηματοδοτήσεις Δήμου
6. Σιδηροδρομικός σταθμός ΝΤΕΚΟΒΙΛ
Ο επίλογος του υπ. Βουλευτή ήταν ο ακόλουθος:
Η Πέλλα μπήκε σε Εθνικούς Σχεδιασμούς μετά από πολλά χρόνια. Στον μισό Νομό Έδεσσα, Αλμωπία, Σκύδρα έγινε σημαντικό έργο και κυρίως άνοιξαν πολλά μέτωπα που καλό είναι να μπορέσουν να ολοκληρωθούν. Δόθηκε ψυχή και αγώνας μακριά από τις πατημασιές της παλιάς περπατησιάς που πριν από μας, πριν από μένα υποστήριζε επαρκώς μόνο την αναπαραγωγή των πελατειακών δικτύων προσωπικών εξυπηρετήσεων.
Η Έδεσσα, Αλμωπία και Σκύδρα δεν πρέπει να μείνουν χωρίς βουλευτή. Ο μισός Νομός δεν πρέπει να μετατραπεί σε παράρτημα των Γιαννιτσών και το λέω χωρίς καμιά διάθεση αναπαραγωγής τοπικισμών, όλοι όμως το αντιλαμβανόμαστε.
Χωρίς βουλευτή από τον μισό Νομό :
• Δεν θα είχε αξονικό τομογράφο στο Νοσοκομείο Έδεσσας για πρώτη αφορά στην ιστορία του
• Δεν θα ενδιαφερόταν κανείς για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας
• Δεν θα ενδιαφερόταν κανείς για να επανέλθει ο Λόγγος Έδεσσας στον αρχαιολογικό χάρτη μετά από πολλές δεκαετίες
• Το πιο πιθανόν να μην προχωρούσε, τουλάχιστον τόσο γρήγορα, η συνοριακή σύνδεση μέσω Προμάχων και η σύνδεση της Πέλλας με την Εγνατία Οδό ( Ανισόπεδος κόμβος Έδεσσας – Νάουσα – Μέση Ημαθίας).
• Πολύ δυσκολότερα θα προχωρούσε γρήγορα η μελέτη σύνδεσης Έδεσσας, Σκύδρας και Αριδαίας με το φυσικό αέριο
• Δεν θα έμπαινε στην μελέτη του προαστιακού σιδηροδρόμου η παράκαμψη προς Αριδαία
• Θα ετίθετο σε σοβαρή αμφιβολία η ισόρροπη χρηματοδότηση των Δήμων της Πέλλας ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ
Να μην επιτρέψουμε την επιστροφή στο παρελθόν της αφάνειας και της υποβάθμισης της Πέλλας.
Να μην επιτρέψουμε την παράδοση της χώρας σε αυτούς που την χρεοκόπησαν, στο φαύλο καθεστώς διαφθοράς και διαπλοκής.
Να δώσουμε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να εφαρμόσει το πρόγραμμα του, καθόσον δικό μας πρόγραμμα εφαρμόσαμε μόνο την τελευταία χρονιά και να κριθούμε κατά πόσον τα κατάφεραμε στην εφαρμογή του το 2023.