ΟΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ Α’ ΖΩΝΗ

Από την προηγούμενη εβδομάδα ο Γιώργος Καρασμάνης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και διαβουλεύσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη για το ¨φλέγον¨ ζήτημα του επιδόματος θέρμανσης, παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία που πιστοποιούν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Νομός Πέλλας διαθέτει όλα τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως μεγάλοι όγκοι ορεινών εκτάσεων, παραμεθόριος και προβληματικός στο σύνολό του, αντιμετωπίζει πολύ βαρείς χειμώνες με ακραίες καιρικές συνθήκες, παρεμφερείς με όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας που υπάγονται στην Α’ Κλιματική Ζώνη. Και, ότι συνεπώς, η μετάταξη του Νομού από την Β’ στην Α’ Ζώνη είναι και επιβεβλημένη και ρεαλιστική. ΄Όπως άλλωστε έγινε και το 2017, όταν η τότε Κυβέρνηση ¨μετέφερε¨ από την Β’ στην Α’ Ζώνη, και τον Νομό Σερρών (με καιρικές συνθήκες ηπιότερες από αυτές του Νομού Πέλλας) και τον Νομό Ιωαννίνων.

Ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπήρξε ιδιαίτερα θετικός στις επισημάνεις Καρασμάνη, ο οποίος δήλωσε ότι αυτό το ίδιο μπορεί να γίνει και με τον Νομό Πέλλας, αλλά σταδιακά από τα επόμενα χρόνια, στα πλαίσια των Προϋπολογισμών 2020/2021, οπότε και θα το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μεγέθη. Γι’ αυτό και ο Γιώργος Καρασμάνης προχώρησε σε μια δεύτερη πρόταση για άμεση υλοποίηση: Ζήτησε όλες οι Κοινότητες, οι οποίες με την Κοινοτική Οδηγία 85/148/ΕΟΚ έχουν χαρακτηριστεί ορεινές και μειονεκτικές να μεταταχθούν άμεσα – από φέτος δηλαδή – στην επόμενη Κλιματική Ζώνη. Δηλαδή, για παράδειγμα, οι Κοινότητες του Νομού μας που έχουν χαρακτηριστεί ορεινές και μειονεκτικές, αλλά έχουν ενταχθεί στην Β΄ Ζώνη να μεταταχθούν σύμφωνα με την πρόταση Καρασμάνη στην Α΄ Ζώνη.

Ο πρώην Υπουργός, αναφέρθηκε με έμφαση στην παραδοξότητα να υπάρχουν χωριά και οικισμοί με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο και να είναι ενταγμένα στην Α’Ζώνη επειδή οι Δήμοι στους οποίους ανήκουν σύμφωνα με τον Νόμο 3852/2010 όπως και με τον Νόμο 4555/2018 (¨Κλεισθένης) έχουν χαρακτηριστεί ορεινοί. Χαρακτηριστικό δε παράδειγμα αποτελούν πολλά χωριά της Αλμωπίας (Αρχάγγελος, Νότια, Περίκλεια, Λαγκαδιά, Αετοχώρι, Πρόμαχοι, Γαρέφι, Βορεινό, Νεοχώρι, Πευκωτό, Λουτράκι, Όρμα, Λυκόστομο, Θεοδωράκι, Μυλότοπο (Κρώμνη), Λάκκα, Σαρακηνοί, Κορυφή κλπ) με υψόμετρο μέχρι και χίλια (1000) μέτρα τα οποία, αν και αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα βαρείς χειμώνες έχουν ενταχθεί στην Β’ Ζώνη λόγω του ότι ο Δήμος Αλμωπίας, παρά το γεγονός ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά ορεινότητας δεν θεωρείται με τα σημερινά δεδομένα ορεινός! Εν αντιθέσει με τον Δήμο Έδεσσας, όπως και άλλους Δήμους της χώρας, που – πολύ σωστά – με τον Νόμο 4555/2018 χαρακτηρίστηκαν ορεινοί επειδή το 50% των Κοινοτήτων τους χαρακτηρίζονται ως ορεινές.

Αυτή η πρόταση του Καρασμάνη, να ενταχθούν όλες αυτές οι Κοινότητες στην Α’ Ζώνη, εκτιμήθηκε από τον Θεόδωρο Σκυλακάκη ως ¨δίκαιη και ρεαλιστική¨, διαβεβαίωσε ότι θα την εξετάσει και θα διερευνήσει όλες τις δυνατότητες για άμεση εφαρμογή της στα πλαίσια του σημερινού δημοσιονομικού χώρου.

14/10/2019