Θεοδώρα Τζάκρη: Πιο κοντά στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο η Σκύδρα, η Αριδαία, η Έδεσσα και η Νάουσα από το σημείο εξόδου του ΤΑΠ στο ΑΣΠΡΟ της Σκύδρας που συμπεριλήφθηκε στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΣΦΑ 2020-2029 του ΔΕΣΦΑ
Έπιασαν τόπο οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες της βουλευτή
Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη για πολλούς μήνες επιδίωκε να ενταχθούν οι πόλεις της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας (πλην των Γιαννιτσών που έχουν συμπεριληφθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, αλλά με την τεχνολογία της τροφοδοσίας με συμπιεσμένο αέριο) στο πρόγραμμα κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου. Ως αιτιολογία του αποκλεισμού των υπολοίπων πόλεων από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας προβαλλόταν το επιχείρημα ότι ο νομός δεν μπορούσε, λόγω μεγάλης απόστασης, να τροφοδοτηθεί από τον αγωγό μεταφοράς αερίου του ΔΕΣΦΑ.
Προ αυτής της δυσκολίας η βουλευτής έστρεψε τις προσπάθειές της προς τον ΤΑΠ, ο οποίος διασχίζει τον νομό μεταφέροντας αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία, με δυνατότητα να μετατρέψει το βαλβιδοστάσιό του στο ΑΣΠΡΟ της Σκύδρας σε σημείο εξόδου του αερίου για να τροφοδοτηθούν οι πόλεις του νομού (Έδεσσα, Γιαννιτσά, Σκύδρα και Αριδαία), αλλά και πόλεις γειτονικών νομών, όπως η Νάουσα.
Όμως η μετατροπή του βαλβιδοστασίου αποδείχθηκε μία εξαιρετικά περίπλοκη περίπτωση, αφού απαιτούνται νομικές, ρυθμιστικές, κανονιστικές, τεχνικές, εμπορικές και επιχειρηματικές συμφωνίες και διευθετήσεις που για πρώτη φορά θα απασχολούσαν τη χώρα μας.
Στις περίπλοκες αυτές διευθετήσεις εμπλέκονται το ΥΠΕΝ, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΔΑ, η ΡΑΕ, ο ΤΑΠ και ο ΔΕΣΦΑ.
Σε μαραθώνιες συναντήσεις και πολύμηνες επαφές και επικοινωνίες της βουλευτή με τους επικεφαλής των παραπάνω φορέων, ήτοι τον τέως Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΡΑΕ κ. Νίκο Μπουλαξή, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Δημήτρη Τζώρτζη, τον Διευθύνωντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Θεόδωρο Τερζόπουλο και τον Διευθυντή Δραστηριοτήτων Στρατηγικής & Ανάπτυξης της ΔΕΣΦΑ κ. Δημήτρη Καρδοματέα και την Country Manager Greece του TAP κ. Κατερίνα Παπαλεξανδρή συμφωνήθηκε ο ΤΑΠ να παραχωρήσει τον χώρο του βαλβιδοστασίου για τη μετατροπή σε σημείο εξόδου του αερίου και ο ΔΕΣΦΑ να αναλάβει το κόστος της επένδυσης για τη μετατροπή αυτή.
Σήμερα, οι προσπάθειες της βουλευτή άρχισαν να καρποφορούν και να υλοποιούνται, αφού η επένδυση για τη μετατροπή συμπεριλήφθηκε στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΣΦΑ 2020-2029 που δημοσίευσε για διαβούλευση ο ΔΕΣΦΑ. Έτσι, στη σελίδα 31 και στο έργο με κωδικό 2.1.2.17 εμφανίζεται πλέον η επένδυση των 3.000.000 € που απαιτούνται για την κατασκευή της σχετικής υποδομής.
Αρκετά απομένουν να γίνουν ακόμη, για τα οποία η βουλευτής δεσμεύεται να επιδιώξει την υλοποίησή τους μέχρι την τελική αεριοδότηση των πόλεων του νομού Πέλλας.