Εκδήλωση για την ελληνικότητα και την οικουμενικότητα του σπουδαίου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη διοργανώνει ο Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος» σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19:30, στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου (Βαρόσι, Έδεσσα).
Τα βιβλία «Ο Καζαντζάκης και η πολιτική» (Εκδ.Καστανιώτη) και «Καζαντζάκης-Ζορμπάς, Μια αληθινή φιλία» (Εκδ. Καστανιώτη) θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας κ.Γιώργος Στασινάκης.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Έδεσσας και της ΔΗ.ΚΕ.ΔΕ.
«Ο Καζαντζάκης και η πολιτική» (Εκδόσεις Καστανιώτης, Αθήνα 2019). Δοκίμια.
Επιμέλεια: Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Νίκος Χρυσός
Γράφουν: Peter Bien, Αθηνά Βουγιούκα, Κωνσταντίνος A. Δημάδης, Σήφης Μιχελογιάννης, Μιχάλης Πάτσης, Γιώργος Ρωμαίος, Φωτεινή Τομαή, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Νίκος Χρυσός, Νίκος Ψιλάκης
Πρόλογος: Έρη Σταυροπούλου
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Στον συλλογικό αυτό τόμο μελετάται για πρώτη φορά τόσο διεξοδικά η σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με την πολιτική. Πανεπιστημιακοί, ειδικοί ερευνητές του έργου του, πολιτικοί, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι παρουσιάζουν ποικίλες πτυχές αυτής της σχέσης μέσα από πρωτότυπη έρευνα, που φέρνει στο φως άγνωστα ή ελάχιστα γνωστά στοιχεία. Εξετάζονται η εξέλιξη και το βάθος της πολιτικής σκέψης του Καζαντζάκη, οι δεσμοί του με τις μεγάλες ιδεολογίες –ιδιαίτερα με τον κομμουνισμό και τον φασισμό–, η ενεργή πολιτική του δράση (οι σχέσεις του με τα πολιτικά κόμματα και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων, ο ρόλος του στον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Καυκάσου, η ιδεολογική του στροφή προς την αφρικανική Ήπειρο και οι αγώνες του για τη στήριξη των χωρών του Τρίτου Κόσμου), καθώς και οι συνέπειες της πολιτικής του τοποθέτησης (στάση των διανοουμένων της Αριστεράς απέναντί του, δυσμενής αντιμετώπιση από τις επίσημες ελληνικές αρχές, αστυνομική επιτήρηση, απέλαση από τη Μεγάλη Βρετανία). Έτσι, βάσει της θεματικής του, το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο στους ερευνητές αλλά και σε κάθε αναγνώστη του Καζαντζάκη. Καλύπτει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα και διανοητή, ανασυνθέτοντας με λόγο και αντίλογο την πολιτική του σκέψη και δράση, που είχε τόσο αποφασιστική επίπτωση στη ζωή και στο έργο του.
«Καζαντζάκης-Ζορμπάς, Μια αληθινή φιλία» – Γιώργος Στασινάκης (Εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2017), Μαρτυρία-Βιογραφία, Εισαγωγή: Θανάσης Αγαθός.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Στο βιβλίο αυτό ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, πραγματεύεται τη σχέση Καζαντζάκη – Ζορμπά, την ιστορία μιας αληθινής φιλίας. Εξήντα χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, και ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα, παρουσιάζονται άγνωστα στοιχεία για τον θρυλικό Γιώργη Ζορμπά (που έγινε Αλέξης Ζορμπάς στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά): η γέννησή του στη Μακεδονία, τα ταξίδια και οι περιπέτειές του, η ταφή στα Σκόπια… Επίσης έρχονται στο φως στοιχεία για τη σχέση του με τον Καζαντζάκη, όπως η γνωριμία τους στο Άγιον Όρος, η εκμετάλλευση ενός λιγνιτωρυχείου στη Μεσσηνιακή Μάνη, ο επαναπατρισμός Ελλήνων από τον Καύκασο κ.ά.
Η φιλία τους ήταν βαθιά και αληθινή. Ο Ζορμπάς ανέφερε: «Αφεντικό, άνθρωπο δεν αγάπησα σαν εσένα». Και ο Καζαντζάκης έγραψε: «Αν ήθελα να ξεχωρίσω ποιοι άνθρωποι αφήκαν βαθύτερα τ’ αχνάρια τους στη ψυχή μου, ίσως να ξεχώριζα τον Όμηρο, το Βούδα, το Νίτσε, τον Μπέρξονα και το Ζορμπά […] Ο Ζορμπάς μ’ έμαθε ν’ αγαπώ τη ζωή και να μη φοβούμαι το θάνατο».
Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη
Στις 31 Δεκεμβρίου 1988 ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με πρωτοβουλία και παρουσία της Ελένης Καζαντζάκη και του Γιώργου Ανεμογιάννη (του ιδρυτή του Μουσείου Καζαντζάκη), η Εταιρεία, ένα ανεξάρτητο διεθνές πολιτισμικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει ως αποκλειστικό σκοπό την προβολή και προώθηση του έργου του μεγάλου Κρητικού. 31 χρόνια τώρα η Εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο που αποσκοπεί, με διαλέξεις, εκθέσεις, δημοσιεύσεις και ταξίδια, να αναδείξει την αληθινή φιλία που συνέδεσε τις δύο αυτές ξεχωριστές προσωπικότητες: του Καζαντζάκη και του Ζορμπά.