Τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί ως αποτέλεσμα της τουρκικής επίθεσης
•
Φόβοι για ανασύνταξη του ISIS
•
Απαράδεκτη η χρήση των προσφύγων από τον Τούρκο Πρόεδρο για να εκβιάσει την ΕΕ
•
Κάλεσμα για ζώνη ασφαλείας υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ στη βόρεια Συρία
Το ΕΚ καταδίκασε σθεναρά τη μονομερή στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, παροτρύνοντας την Τουρκία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από το έδαφος της Συρίας.
Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Πέμπτη δι’ ανατάσεως της χειρός, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποιούν ότι η επέμβαση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.
Ζώνη ασφαλείας υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ στη βόρεια Συρία
Από την αρχή της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας, πέρα από τον υψηλό αριθμό απωλειών αμάχων και στρατιωτών, τουλάχιστον 300.000 πολίτες έχουν εκτοπιστεί, υπογραμμίζουν οι βουλευτές, επικαλούμενοι πηγές του ΟΗΕ. Υποστηρίζουν δε, ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ζώνη ασφαλείας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη βόρεια Συρία.
Απορρίπτουν κατηγορηματικά τα σχέδια της Τουρκίας να δημιουργηθεί «μία λεγόμενη ασφαλής ζώνη» κατά μήκος των συνόρων στη βορειοανατολική Συρία και εκφράζουν την ανησυχία τους ότι μια συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για μια προσωρινή ανακωχή μπορεί να νομιμοποιήσει την κατοχή αυτής της «ασφαλούς ζώνης» από την Τουρκία.
Κίνδυνος επανεμφάνισης του ISIS
Το Κοινοβούλιο εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συνεισφορά τους, ειδικά των γυναικών, στη μάχη εναντίον του Daesh. Οι βουλευτές είναι βαθιά ανήσυχοι για τις πληροφορίες ότι εκατοντάδες μαχητές του ISIS δραπετεύουν από στρατόπεδα στη βόρεια Συρία εν μέσω της τουρκικής επίθεσης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Εκβιασμός από τον Τούρκο Πρόεδρο
Οι ευρωβουλευτές θεωρούν απαράδεκτο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan «χρησιμοποιεί ως όπλο τους πρόσφυγες προς εκβιασμό της ΕΕ» και καλούν το Συμβούλιο να θεσπίσει μια σειρά από στοχευμένες κυρώσεις και απαγορεύσεις θεωρήσεων για τους Τούρκους αξιωματούχους που ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να εξετάσει στοχευμένα οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας. Προτείνουν επίσης να εξεταστεί η αναστολή των εμπορικών προτιμήσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα γεωργικά προϊόντα και, ως έσχατη λύση, η αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.