Η Περιφερειακή Παράταξη “Οικολογία-Πράσινη Λύση” σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδάσωσης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε Εθελοντική Αναδάσωση, την Κυριακή 10/11/2019, στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης (θέση “Άσπρη Πέτρα”, 600 μέτρα από το παρεκκλήσι του Αγ. Βασιλείου).

Ο συντονισμός της δράσης έγινε από ομάδα επιστημονικού προσωπικού της Δ/νσης Αναδάσωσης Κ.Μ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι οποίοι υποδείκνυαν τα σημεία, τον τρόπο φύτευσης και τρόπους ατομικής προστασίας. Τα δενδρύλλια που μοιράστηκαν στους εθελοντές ήταν ποικιλίες πλατύφυλλων, ώστε να ανανεωθεί το δάσος που έχει πληγεί.
Οι εθελοντές, μικροί και μεγάλοι, υπό άστατες κλιματικές συνθήκες, σε μια περιοχή με δύσκολη προσβασιμότητα (απότομη πλαγιά) και βραχώδες έδαφος, κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στον στόχο των δασολόγων. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, έγινε ενημέρωση σχετικά με τις χιλιάδες στρέμματα πεύκης που έχουν προσβληθεί από το φλοιοφάγο σκαθάρι που εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης με καθοριστικό παράγοντα τα παρατεταμένα διαστήματα ξηρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η αρμόδια υπηρεσία, υλοτόμησε πάνω από 80% των προσβεβλημένων πεύκων, γεγονός που δικαιολογεί την άμεση αναγκαιότητα αντικατάστασής τους.
Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας διεκδίκησης είναι η έγκριση δαπανών από την Πολιτεία (Υπουργείο, Περιφέρεια κλπ) για δεντροφυτεύεις και συντηρήσεις αυτών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να συμβάλλει στην προσπάθεια διάσωσης του περιαστικού δάσους με οργάνωση εθελοντικής εργασίας και με τη διάθεση υδροφόρων ποτίσματος.
Η διάσωση του περιαστικού μας δάσους είναι καθήκον και εξαρτάται από όλους μας. Η “Οικολογία – Πράσινη λύση” θα οργανώσει το επόμενο διάστημα περαιτέρω δράσεις ουσιαστικής ενεργοποίησης της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών προς όφελος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών της Θεσσαλονίκης.