Πολύ πιο “ώριμη” και καταρτισμένη στο επίπεδο της χρήσης των νέων τεχνολογιών, ακόμη και για την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος, εμφανίζεται η κοινή γνώμη, όπως αποκαλύπτεται από σχετική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview.
Η έρευνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση με τίτλο: “Ο εκσυγχρονισμός της εκλογικής διαδικασίας”, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών των τμημάτων Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών «Διακυβέρνηση-Περιφερειακή Ανάπτυξη», το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών «Πολιτική Ανάλυση» και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημόσιας Διοίκησης» υπό την αιγίδα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ..
Την έρευνα της Interview με θέμα: “Καταγραφή των απόψεων της κοινής γνώμης σχετικά με την δυνατότητα χρήσης του διαδικτύου στην εκλογική διαδικασία”, παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της κ. Δημήτρης Βασιλειάδης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 705 ατόμων, εκ των οποίων 300 απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο τηλεφωνικά και 405 μέσω του Web.
Ειδικότερα, στην ερώτηση “θα ψηφίζατε μέσω του κινητού σας, της ταμπλέτας σας ή του υπολογιστή σας αν υπήρχε η δυνατότητα;”, το 59,6% όσων απάντησαν τηλεφωνικά και το 81,4% μέσω Web απαντά ναι/μάλλον ναι.
Αντίθετα, όχι και μάλλον όχι εκτιμά το 36,6% όσων απάντησαν τηλεφωνικά και το 16,7% μέσω Web.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα: “Κατά την άποψη σας, ποιος από τους δυο τρόπους ψηφοφορίας είναι πιο ευάλωτος στη νοθεία;”, όπου οι ερωτώμενοι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στον παραδοσιακό τρόπο με την κάλπη και στον ηλεκτρονικό μέσω διαδικτύου.
Στο πλαίσιο αυτό για τον παραδοσιακό τρόπο ψηφοφορίας με την κάλπη, το 32,3% μέσω τηλεφώνου και το 39,7% μέσω Web απαντά πως είναι πιο ευάλωτος τρόπος στην νοθεία.
Αντίστοιχα για τον ηλεκτρονικό τρόπο ψηφοφορίας, το 40,4% μέσω τηλεφώνου και το 39,2% μέσω Web απαντά πως είναι πιο ευάλωτος τρόπος στην νοθεία.
Επί της ουσίας, είναι σε μεγάλο βαθμό μοιρασμένες οι απόψεις των συμμετεχόντων στην έρευνα για το ποιος τρόπος ψηφοφορίας είναι πιο ευάλωτος στην νοθεία.
Δείτε όλα τα συμπεράσματα της έρευνας στο συνημμένο αρχείο.