Οι κάτοικοι της Παναγίτσας παρακολουθούν την έντονη φημολογία των ημερών για έλευση προσφύγων και μεταναστών με αγωνία και ανησυχία.

Ειδικότερα στην Παναγίτσα προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις εάν επαληθεύουν οι πληροφορίες για μεταφορά προσφύγων σε ξενοδοχείο της περιοχής.
Απόσπασμα βίντεο από τη χθεσινοβραδινή συζήτηση του τοπικού συμβουλίου Παναγίτσας και των κατοίκων της περιοχής παραθέτουμε παρακάτω :

Με δυναμικότητα και αποφασιστικότητα η Πρόεδρος Ανδρονίκη Παρθενοπούλου σε συνεργασία με όλα τα μέλη του τοπικού Συμβουλίου Παναγίτσας ερεύνησαν το θέμα διεξοδικά από όλες τις πλευρές με επικοινωνία και συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με απλή λογική θα αντιμετωπίσουν ο,τι είναι δυνατόν για την ασφάλεια της περιοχής αλλά και την ανάπτυξή της. Οι εμπλεκόμενοι φορείς μέχρι πρότινος δεν είχαν ιδέα για την έλευση των μεταναστών-προσφύγων και δεν έχουν ληφθεί ακόμη τα απαραίτητα μέτρα.

Η αγωνία ήταν πρόδηλη στα μάτια όλων των κατοίκων όπου συζήτησαν με δημοκρατικότητα με καλεσμένους ανθρώπους που έχουν βιώσει αυτήν την κατάσταση (Άρνισσα-Παλαιός Άγιος Αθανάσιος). Μαζί τους παρευρέθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος Βεγορίτιδας Σωτήρης Μούκας όπου συνομίλησε με το τοπικό συμβούλιο καθώς και τους κατοίκους. Όπως είπε και ο ίδιος η Δημοτική Αρχή αλλά και πολλοί από τους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με τον ερχομό των προσφύγων-μεταναστών τα μαθαίνουν τελευταίοι. Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και με όσες δυνάμεις έχει και μπορεί θα συνεισφέρει είπε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Μούκας με την πολύ θετική του παρουσία στην περιοχή μεταφέροντας τις ανησυχίες και την αγωνία των κατοίκων στον Δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου.

«Οι αιτούντες άσυλο που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα θα κατανεμηθούν σε όλους τους νομούς έτσι ώστε να μην ξεπερνούν σε ποσοστό το 1% του γηγενούς πληθυσμού σε κάθε νομό», τονίζει ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 4.000 ακόμα θέσεις σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα με αιτούντες άσυλο που θα μετακινηθούν από τα νησιά. Παράλληλα, ο ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) έχει δημοσιοποιήσει μία ακόμη πρόσκληση ενδιαφέροντος για όσους επιθυμούν να νοικιάσουν τα ξενοδοχεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνώνται οι δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν κτίρια σε όλη την Ελλάδα για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας.

Αναφορικά με το γεγονός οι τοπικοί άρχοντες δηλώνουν άγνοια για τον σχεδιασμό που έχει γίνει για μεταφορά μεταναστών ενώ πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο ότι καμία κίνηση από την πλευρά του υπουργείου δεν γίνεται κρυφά. Έτσι προκαλεί έντονο προβληματισμό η έλευση 40 προσφύγων-μεταναστών εν ευθέτω χρόνο στην Παναγίτσα. Πολύ εποικοδομητική η συζήτηση του τοπικού συμβουλίου Παναγίτσας με όλους τους κατοίκους της.