Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη απηύθυνε ο Γιώργος Καρασμάνης.

Του ζητεί να προχωρήσει στη χορήγηση ενισχύσεων ¨de minimis¨ για το συνεχιζόμενο εμπάργκο, να συμπεριληφθούν όλες ανεξαιρέτως οι ποικιλίες ροδακίνων και νεκταρινιών και, για τον δίκαιο προσδιορισμό της πραγματικής απώλειας εισοδήματος, να ληφθούν υπόψιν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και για το 2016, και το 2017 και το 2018, ώστε να αποζημιωθούν για την πραγματική απώλεια του εισοδήματός τους.

Του ζητεί ακόμη να επισπεύσει τις διαδικασίες για την καταβολή των ενισχύσεων πριν τα Χριστούγεννα, δεδομένου ότι όλοι οι δενδροκαλλιεργητές έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από τις θεομηνίες και οι αποζημιώσεις τους θα καθυστερήσουν.

Ακολουθεί η επιστολή:

Αγαπητέ Μάκη,

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη συζήτηση για τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί τα τελευταία χρόνια, είπες ότι είσαι απολύτως ανοιχτός στην αναζήτηση λύσεων. Και αναφέρθηκες στα ¨de minimis¨ – παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα αλλά είναι ένα αναγκαίο μέτρο σε δύσκολες καταστάσεις για την ενίσχυση των καλλιεργητών. Στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαμε αμέσως μετά, μου είπες ότι είσαι απόλυτα θετικός για εισοδηματική ενίσχυση μέσω ¨de minimis¨.

Σ’ αυτήν την περίπτωση όμως, επίτρεψέ μου να σου επιστήσω την προσοχή για να μην επαναληφθεί το ¨μπάχαλο¨ που βιώσαμε το 2017 και το 2018, με την χορήγηση ¨de minimis¨ για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις, με την αυθαίρετη εξαίρεση ποικιλιών – σύμφωνα με τις προτάσεις των κομματικών στελεχών τους. Καθώς επίσης και με το γεγονός ότι και για ποικιλίες που κρίθηκαν αποζημιώσιμες, σημαντικός αριθμός πληγέντων παραγωγών ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί! Παρά το γεγονός ότι όλες εκείνες οι ζημιές, έπρεπε να έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, οπότε τα χρήματα που θα εισέπρατταν αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν διπλάσια και τριπλάσια από αυτά που παράτυπα δόθηκαν με τα ¨de minimis¨. Διότι είναι γνωστό ότι οι βροχοπτώσεις καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, ενώ τα ¨de minimis¨ αποζημιώνουν μόνον ζημιές από απρόβλεπτες καταστάσεις και εξωγενή αίτια – όπως το εμπάργκο.

Συνεπώς, με δεδομένη την απόφασή σου και για να μη γίνει κανένα λάθος, πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι ποικιλίες και των ροδακίνων και των νεκταρινιών, διότι όλοι ανεξαιρέτως οι παραγωγοί έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από το εμπάργκο. Και για τον δίκαιο προσδιορισμό της πραγματικής απώλειας εισοδήματος να ληφθούν υπόψιν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και του 2016 και του 2017 και του 2018.

Επίσης σε παρακαλώ αγαπητέ Υπουργέ να δώσεις εντολή να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε οι άνθρωποι αυτοί να πάρουν τις ενισχύσεις τους πριν τα Χριστούγεννα, για να μη κάνουν οι οικογένειές τους άλλη μια χρονιά μαύρες γιορτές. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι λόγω της ανεπαρκέστατης αντιχαλαζικής προστασίας (με μειωμένες πτήσεις και μειωμένα αντιχαλαζικά φυσίγγια) έχουν καταστραφεί εκατοντάδες χωριά σε Μακεδονία και Θεσσαλία – μόνον στην Πέλλα καταστράφηκαν 75 χωριά – και δεν προβλέπεται οι άνθρωποι αυτοί να εισπράξουν έγκαιρα τις αποζημιώσεις τους.

Θα ήθελα ακόμη να σου θέσω και ένα άλλο θέμα, ένα ¨προηγούμενο¨, που ενδεχομένως σε βοηθήσει στις όποιες αποφάσεις σου:

Κατά τη δευτερολογία σου είπες ότι «το εμπάργκο έχει κριθεί, ότι δεν μπορεί να δοθεί ενίσχυση γιατί το αποκλείει η Ένωση, γιατί θα πάμε σε μια διαδικασία παράνομων ενισχύσεων…».

Και αναρωτιέμαι, πως είναι δυνατόν να είναι παράνομες οι στρεμματικές ενισχύσεις για το εμπάργκο όταν η ίδια η Ε. Επιτροπή με τη συγκατάθεση του τότε Επιτρόπου Χόγκαν, (Δ.Τ. 10/12/2014), ο οποίος είχε αποδεχθεί ότι η τότε ηγεσία του Υπουργείου προέβαλε ένα δίκαιο αίτημα για τις στρεμματικές ενισχύσεις, μας έδωσε το πράσινο φώς και μάλιστα για την προ εμπάργκο εποχή που αποτέλεσε τον ¨προθάλαμο¨ του εμπάργκο;

Για να επισπευσθούν δε οι διαδικασίες, πάρθηκε από ελληνικής πλευράς η απόφαση να εφαρμοστεί ο Κοινοτικός Κανονισμός 1408/13 και να δοθούν ενισχύσεις ¨ήσσονος σημασίας¨ για τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια, που οι εξαγωγές τους είχαν καταβαραθρωθεί εξ αιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία και του ρωσικού εμπάργκο που ακολούθησε. Απόφαση για την οποία η Ε. Επιτροπή έδωσε επισήμως την έγκρισή της στις 13/1/2015, και καταβλήθηκαν στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς 33 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος ήταν ότι σχετικός φάκελος που καταθέσαμε (συνολικός προϋπολογισμός 60 εκ ευρώ για την τότε περίοδο), έπρεπε να περάσει υποχρεωτικά από το ¨Κολέγιο των Επιτρόπων¨ και να ληφθεί απόφαση (επειδή δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο για την προ εμπάργκο εποχή), εν συνεχεία δε, να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Κλωντ Γιουνγκέρ ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα από την Ευρώπη.

Επειδή λοιπόν είπες ότι το εμπάργκο με την έννοια του απρόβλεπτου¨ έχει το ¨χαρακτήρα της στιγμής, του τότε¨ και ότι δεν μπορεί να είναι ¨απρόβλεπτο¨ επί μια πενταετία, θα έπρεπε η ΕΕ να δώσει μια μόνο φορά ενισχύσεις. Όμως η ΕΕ συνέχισε επί μια πενταετία να δίνει ενισχύσεις με διάφορα προγράμματα όπως αυτό της επισιτιστικής βοήθειας – και κακώς, κάκιστα σταμάτησε, αφού το εμπάργκο συνεχίζεται και θα το έχουμε μπροστά μας και το 2020 με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Η χώρα μας μάλιστα αδικήθηκε σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές, αφού είχε ως κύρια χώρα εξαγωγής των ροδακίνων και των νεκταρινιών της, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Πάνω από το 80% των εξαγωγών μας κατέληγαν στη ρωσική και ουκρανική αγορά που σήμερα είναι κλειστές. Και δεν είναι τόσο εύκολο να ανοίξει κανείς ή να κερδίσει μια αγορά και μάλιστα μέσα σε πέντε χρόνια.

Επειδή λοιπόν η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με τη δική μας Κυβέρνηση (17 παρεμβάσεις), ούτε μια φορά και σε κανένα από τα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας δεν έθεσε το θέμα επί τεσσεράμισι χρόνια, θεωρώ ότι είναι απόλυτα ρεαλιστικό και εφικτό να διασφαλιστεί άμεσα και να δοθεί στους παραγωγούς μας ουσιαστική στρεμματική ενίσχυση ,για το εμπάργκο μέσω των ενισχύσεων de minimis, που να καλύπτει την πραγματική απώλεια του εισοδήματός τους.

Με εκτίμηση

Γιώργος ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ