Τον απαράδεκτο βαθμό υποβάθμισης του Ναυταθλητικού Κέντρου Λουδία, φέρνει στη Βουλή ο Γιώργος Καρασμάνης, με Ερώτησή στη Βουλή.

Ο πρώην Υπουργός επισημαίνει ότι ανεπίλυτο εδώ και χρόνια πρόβλημα του ¨ιδιοκτησιακού¨, αποτελεί τον κύριο αν όχι μοναδικό λόγο που ¨φρενάρει¨ τον εκσυγχρο​νισμό ενός Κέντρου που συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μετεξελιχθεί σε Ναυταθλητικό Κέντρο διεθνούς επιπέδου, και ζητεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς:

· Να δρομολογήσουν άμεση και οριστική λύση αυτού του χρόνιου προβλήματος και

· Να διασφαλιστούν και να δοθούν το ταχύτερο δυνατόν κάποια πρώτα κονδύλια για τις πρώτες αναγκαίες παρεμβάσεις. Όπως καθαρισμό του ποταμού από τα συσσωρευμένα απόβλητα και τα λύματα που έκαναν την τοπική κοινωνία ¨να φρίξει¨ στη γιορτή των Θεοφανείων. Καθώς και τον εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου ώστε να αποτελέσει πόλο δυναμικής ανάπτυξης και προσέλκυσης εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού.

Επισυνάπτεται η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του Βουλευτή Πέλλας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ

Προς τους Υπουργούς: Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εσωτερικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος

ΘΕΜΑ:

· «Να δοθεί άμεση λύση στο ¨ιδιοκτησιακό¨ του Ναυταθλητικού Κέντρου Λουδία»

· «Να διασφαλιστούν στον Όμιλο κάποια κονδύλια για τις αναγκαίες πρώτες παρεμβάσεις»

Το Ναυταθλητικό Κέντρο Λουδία, κατά τη μακρά λειτουργία του έχει αναδείξει διακεκριμένους αθλητές, με πρωτιές εθνικές και διεθνείς, πολυνίκες και Ολυμπιονίκες. Λόγω δε και των ειδικών φυσικών συνθηκών του ποταμού Λουδία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να μετεξελιχθεί σε ένα διεθνούς επιπέδου και αναγνώρισης Ναυταθλητικό Κέντρο.

Εμπόδιο όμως σ’ αυτήν την μετεξέλιξη, αποτελεί το «ιδιοκτησιακό» – ένα θέμα που χρονίζει ανεπίλυτο εδώ και πολλά χρόνια και ¨φρενάρει¨ το εκσυγχρονισμό του. Απόδειξη τούτου είναι ότι το 2005 δόθηκαν γι’ αυτό το σκοπό τέσσερα (4) εκατομμύρια ευρώ (Κωδικος Έργου 2005 ΣΕΟ 1600039 υφυπουργείο Αθλητισμού) τα οποία δεν κατέστη δυνατόν να απορροφηθούν και να αξιοποιηθούν ακριβώς λόγω του ιδιοκτησιακού προβλήματος, με συνέπεια σήμερα τόσο το Κέντρο όσο και ο περιβάλλων χώρος να έχουν υποβαθμιστεί δραματικά.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στον πρόσφατο εορτασμό των Θεοφανείων, όσοι κατά το έθιμο ¨έπεσαν¨ για τον Σταυρό, βγήκαν… κατάμαυροι από τα λύματα και τα απόβλητα που έχουν συσσωρευτεί στο ποτάμι! Γεγονός που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση τόσο στους παρισταμένους στην Τελετή όσο και στην τοπική κοινωνία.

Το Κέντρο όμως αυτό, επιλέγεται συχνά από ξένες ομάδες για την προετοιμασία τους. Αυτή δε τη στιγμή, η Εθνική Ομάδα ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ της Βουλγαρίας, το έχει επιλέξει για να προπονηθεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

ΕΠΕΙΔΗ, το συγκεκριμένο Κέντρο συγκεντρώνει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε ένα Διεθνές Ναυταθλητικό Κέντρο και σε πόλο δυναμικής ανάπτυξης και έλξης εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού…

ΕΠΕΙΔΗ, το «ιδιοκτησιακό» – εξ αιτίας της μάστιγας της γραφειοκρατίας – εκκρεμεί ανεπίτρεπτα…

ΕΠΕΙΔΗ, υπάρχει ένας δραστήριος ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ, που έχει την ευθύνη του χώρου και της διοίκησης/διαχείρισης, αλλά, όταν απευθύνεται στις διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες δεν βρίσκει ανταπόκριση…

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

*Να δοθεί άμεση λύση στο χρονίζον ¨αγκάθι¨ του ιδιοκτησιακού.

*Να διασφαλιστούν και να δοθούν το ταχύτερο δυνατόν κάποια κονδύλια, ώστε σε πρώτη φάση να μπορέσει ο Ναυτικός όμιλος Γιαννιτσών να προχωρήσει στις πρώτες αναγκαίες παρεμβάσεις εξωραϊσμού του χώρου και, κυρίως, καθαρισμού του ποταμού.

17 01 2020