Συνάντηση με τον ΔΕΣΦΑ για την επίσπευση της λειτουργίας του σταθμού αερίου στο Άσπρο της Σκύδρας
Σε συνέχεια σειράς συναντήσεων που γίνονται με πρωτοβουλία της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρας Τζάκρη, πραγματοποιήθηκε την 17η-1-2020 στα γραφεία του ΔΕΣΦΑ σύσκεψη/ενημέρωση σχετικά με τα θέματα φυσικού αερίου που αφορούν στον νομό Πέλλας.
Σημειώνεται ότι είναι ο τρίτος κατά σειρά φορέας, μετά τη ΡΑΕ και τη ΔΕΔΑ, που επισκέπτεται η βουλευτής με στόχο να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανάπτυξης και να επισπευσθούν τα έργα διανομής αερίου στις πόλεις Έδεσσα, Σκύδρα, Γιαννιτσά και Αριδαία.
Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν από πλευράς ΔΕΣΦΑ τα στελέχη κ.κ. Δ. Καρδοματέας Δ.ντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, Γ. Χωματάς Δ.ντής Κατασκευών και Κ. Αβραάμ Δ.ντρια Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Τιμολόγησης.
Η κ. Θ. Τζάκρη ζήτησε κατ’ αρχάς να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών αναφορικά με τη μετατροπή του βαλβιδοστασίου του ΤΑΠ, που βρίσκεται στο Άσπρο της Σκύδρας, σε σημείο εξόδου απ’ όπου θα τροφοδοτηθούν οι πόλεις του Νομού. Οι υπεύθυνοι του ΔΕΣΦΑ ενημέρωσαν ότι κατά την παρούσα περίοδο εξετάζουν 3 εναλλακτικά οικόπεδα στα οποία θα εγκαταστήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Η βουλευτής ανέφερε ότι κρίνει εξαιρετικά καθυστερημένη την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του σημείου εξόδου που προβλέπει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ (Δεκέμβριος 2022) και ότι δεν υφίστανται εμφανείς λόγοι που να δικαιολογούν αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα. Ο ΔΕΣΦΑ απάντησε ότι θα γίνουν προσπάθειες για να επισπευσθεί η λειτουργία του σημείου εξόδου κατά 6 τουλάχιστον μήνες.
Παράλληλα ενημέρωσαν τη βουλευτή ότι με βάση τη δυναμικότητα που ο ΔΕΣΦΑ έχει σχεδιάσει, το σημείο εξόδου θα καλύπτει και την τροφοδοσία με αέριο όχι μόνο των πόλεων του νομού Πέλλας, αλλά ακόμη τη Βέροια και τη Νάουσα.
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης ο προσφορότερος τρόπος τροφοδοσίας της Αριδαίας, δηλαδή είτε με μεταφορά του αερίου με αγωγό ή με μεταφορά συμπιεσμένου αερίου με βυτία (με κατασκευή σταθμού συμπίεσης). Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ οι καταναλώσεις της συγκεκριμένης περιοχής θα μπορούσαν να καλυφθούν με οικονομικό τρόπο και με μεταφορά του αερίου με αγωγό, αλλά και με βυτία. Σε κάθε περίπτωση ο Διαχειριστής ΔΕΔΑ θα πρέπει να εκπονήσει ειδική προμελέτη από την οποία θα προκύψει ο προσφορότερος τρόπος για την τροφοδοσία της περιοχής και ότι θα πρέπει υποβληθεί σχετικό αίτημα από τον Διαχειριστή των δικτύων διανομής της Κεντρικής Μακεδονίας (ΔΕΔΑ) στον ΔΕΣΦΑ, ώστε να προχωρήσει στην εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης, σε περίπτωση που επιλεγεί η τροφοδοσία με βυτία.
Η συνάντηση/ενημέρωση με τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ ήταν εξαιρετικά παραγωγική, αφού η κ. Θ. Τζάκρη βρήκε ανταπόκριση στο αίτημά της για την επίσπευση της λειτουργίας του σταθμού αερίου στο Άσπρο. Ταυτόχρονα έλαβε την υπεύθυνη πληροφόρηση και την επικαιροποίηση όλων εκείνων των στοιχείων που θα βοηθήσουν περαιτέρω στην προσπάθειά της να υλοποιηθεί το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο στον νομό Πέλλας, το οποίο αφορά τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες, τις βιοτεχνίες και βιομηχανίες της περιοχής, που δεν είναι άλλο από την έγκαιρη και εκτεταμένη διανομή του φυσικού αερίου στις περιοχές των πόλεων Έδεσσας, Σκύδρας, Γιαννιτσών και Αριδαίας.