Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται επικαιροποιημένες οδηγίες προφύλαξης από την εποχική γρίπη.
Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλλει ταχύτατα και εξελίσσεται ανάλογα και με τους τοπικούς εποχικούς παράγοντες που ευνοούν τον τρόπο μετάδοσής της, γι’ αυτό και δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την επικαιροποίηση των οδηγιών για τα μέτρα πρόληψης.
Στα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης περιλαμβάνεται ο εμβολιασμός και η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.
Ο εμβολιασμός πρέπει να χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, ώστε να είναι αποτελεσματικός και να προσφέρει προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές και στον περιορισμό μετάδοσης της γρίπης.
Στα μέτρα ατομικής υγιεινής περιλαμβάνονται:
- το συχνό πλύσιμο των χεριών,
- η κάλυψη του βήχα και του φταρνίσματος,
- ο καλός αερισμός των χώρων,
- η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, αίθουσες αναμονής κτλ, η οικειοθελής απομόνωση των πασχόντων, ώστε να μην μεταδίδουν τον ιό.
Ο εμβολιασμός απευθύνεται μεν σε όλα τα άτομα, είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και μάλιστα έγκαιρα, πριν την εμφάνιση και την περίοδο έξαρσης της γρίπης, αλλά και σε όλη την διάρκεια του φετινού κύματος.
Ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρούνται οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και σε ιδιωτικές μονάδες υγείας, οι επαγγελματίες υγείας γενικά, άτομα άνω των 60 ετών, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας και επιβαρυντικούς παράγοντες (π.χ. μεταμοσχευμένοι, ανοκατασταλμένοι κ.λπ), έγκυες και θηλάζουσες, καθώς επίσης και επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με πουλερικά και οι κλειστοί πληθυσμοί (στρατευμένοι, ειδικά σχολεία, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κτλ.).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο και τα μέτρα προφύλαξης, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τον θεματικό ιστότοπο του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=761