Στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανέδειξε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος το θέμα των εργαζομένων που επρόκειτο να εργαστούν από τα μέσα Μαρτίου έως τέλος Οκτωβρίου (καλοκαιρινή σεζόν) και που δυστυχώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ακυρώθηκε η πρόσληψή τους.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι :
-Σήμερα ή αύριο θα υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου σύμφωνα με την οποία τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν(οποιαδήποτε στιγμή) το πρώτο τρίμηνο του 2020, επεκτείνονται για δύο μήνες. Αυτή η ρύθμιση αφορά και τους εργαζόμενους του τουρισμού.
– Μετά την επισήμανσή μας ότι η διάταξη δεν καλύπτει όσους το επίδομα ανεργίας έληξε έως 31/12/2019, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει με νέα ρύθμιση.
Βασικά σημεία της ομιλίας:
-Είναι μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας και για αυτό το λόγο πρέπει όλοι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις. Ως προς τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων έχουν ανακοινωθεί κάποια πρώτα μέτρα από την Κυβέρνηση και ελπίζω να ανακοινωθούν περισσότερα τις επόμενες ημέρες.
-Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται από τα μέσα Μαρτίου έως τέλος Οκτωβρίου. Το σύνολο της απασχόλησης που δημιούργησε ο τουρισμός κατά την αιχμή (Q3) εκτιμάται σε 650 χιλιάδες εργαζόμενους ή το 16,7% της συνολικής απασχόλησης. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι γύρω στις 200.000 και πάνω είναι εποχικοί υπάλληλοι. Αυτοί οι εποχικοί εργαζόμενοι επειδή δεν βρίσκονται στις επιχειρήσεις που έκλεισαν δεν συμπεριλαμβάνονται σε εκείνους για τους οποίους η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη μέτρα και για αυτό πρέπει να λάβουμε μέτρα στήριξης και για αυτούς.
-Ο τουρισμός να επισημάνω δεν αφορά μόνο τους μεγάλους επιχειρηματίες της ελληνικής αγοράς, αλλά χιλιάδες μικρομεσαίους που αγωνίζονται καθημερινά, ανθρώπους στην εστίαση και τον τουρισμό που δεν είναι εκατομμυριούχοι, ούτε έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, αλλά δίνουν κάθε μέρα τον αγώνα τους στηρίζοντας τις οικογένειές τους και τη χώρα τους.
– Από το 2008 που άρχισε η κρίση μέχρι το 2019 οι εισπράξεις που κράτησαν όρθια τη χώρα μας ήταν από τον τουρισμό 150 δις ευρώ.
-Επίσης υπάρχουν κλάδοι που μπορεί να μην κλείνουν οι επιχειρήσεις, αλλά υφίστανται τεράστια ζημιά και ένας τέτοιος κλάδος είναι αυτός των τουριστικών γραφείων όπου η ζημιά αγγίζει το 100% και για αυτό χρειάζεται την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας.