Ελλάδα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας (1η Μαρτίου), ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ανακοινώνει την υλοποίηση μίας ακόμη πρωτοβουλίας στήριξης στο σημαντικό έργο των ελληνικών υπηρεσιών και εθελοντικών ομάδων Έκτακτης Ανάγκης και Διάσωσης. Το συνολικό ύψος των σχετικών χορηγιών ανέρχεται, μέχρι στιγμής, σε περίπου €220.000. Εντάσσονται δε, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων, το οποίο ο ΤΑΡ υλοποιεί κατά μήκος της όδευσης του αγωγού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Πρόκειται για την 7η δράση υποστήριξης προς σχετικές υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας και αφορά στην παροχή εξοπλισμού προς τη 2η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, ορειβατικό εξοπλισμό υψηλού ψύχους (ενδύματα, μπότες, σακίδια) και σωστική λέμβο που αναμένεται να παραδοθούν εντός του 2020.

 

Η συνεργασία του ΤΑΡ με τις ελληνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, επέμβασης και διάσωσης χρονολογείται πριν ακόμη την έναρξη κατασκευής του έργου στην Ελλάδα. Εδώ και 4 χρόνια, ο ΤΑΡ εκφράζει έμπρακτα τη στήριξή του μέσω της προσφοράς σύγχρονου ειδικού εξοπλισμού, η χρήση του οποίου αποτελεί κλειδί για την ασφάλεια αφενός των διασωστών κι αφετέρου των ανθρώπων που καλούνται να βοηθήσουν.

 

Συγκεκριμένα:

  • Τον Ιανουάριο του 2016 προσφέρθηκε στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στον Έβρο εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης, μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και τηλεχειριζόμενο μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα (drone) για τη διευκόλυνση των ερευνών σε δυσπρόσιτες περιοχές.
  • Το Φεβρουάριο του 2016 παραδόθηκε στο Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ETAK) στην Καστοριά εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης και διάσωσης που συμπεριλάμβανε στολές, σκηνές, εξοπλισμό ραδιοεπικοινωνίας, φορεία, απινιδωτές, γεννήτριες και σχοινιά.
  • Το Νοέμβριο του 2016, ο ΤΑΡ διέθεσε πόρους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας για τη συντήρηση του πυροσβεστικού στόλου και την προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού. Για τη δράση του, μάλιστα, αυτή έλαβε τιμητικό βραβείο.
  • Τον Οκτώβριο του 2017 η εθελοντικήΕλληνική Ομάδα Διάσωσης – παράρτημα Καβάλας παρέλαβε από τον ΤΑΡ διασωστικό εξοπλισμό και άλλα μέσα υποστήριξης, όπως ορειβατικά σχοινιά και άλλα υλικά αναρρίχησης, κράνη, φορεία, ασυρμάτους, καθώς και αντλία νερού για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.
  • Το Δεκέμβριο του 2018 προσφέρθηκε στην 4η ΕΜΑΚ (με έδρα την Κομοτηνή) ειδικός αναρριχητικός και ορειβατικός εξοπλισμός, όπως κράνη, ζώνες, καταβατήρες, γάντζοι, ιμάντες, τροχαλίες, κλπ.
  • Τέλος, εντός του 2020 θα παραδοθεί επίσης σύστημα θέρμανσης/ψύξης στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένος Καβάλας.

Για τις δράσεις αυτές και τη συμβολή τους στο δύσκολο έργο των διασωστών, ο εθελοντής διασώστης του ETAK Καστοριάς Χαράλαμπος Σαββίδης δήλωσε: «Η προσφορά του ΤΑΡ έπιασε πραγματικά τόπο στην ομάδα μας. Στα τρία χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την παράδοση του εξοπλισμού, αξιοποιείται και χρησιμοποιείται συνέχεια και σε εκπαιδευτικό επίπεδο, αλλά και σε πραγματικές επιχειρήσεις. Σε περιστατικά διάσωσης δηλαδή στα οποία μας κάλεσαν να βοηθήσουμε η Πυροσβεστική και η Αστυνομία. Και βέβαια υπηρετεί απόλυτα το μότο του ΕΤΑΚ Καστοριάς: ‘Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους’».

 

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της 4ης ΕΜΑΚ Αντιπύραρχος Σπύρος Κούτρας, ενάμιση χρόνο μετά την παραλαβή του εξοπλισμού παρατηρεί ότι «αυξήθηκε η αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας μας στην αντιμετώπιση περιστατικών διάσωσης, με ωφελούμενους τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», ευχαριστώντας τον ΤΑΡ για την ευγενική, αλλά και ουσιαστική, χειρονομία.

 

Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται μέσω του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, φορέων υλοποίησης του προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του ΤΑΡ.

 

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)            

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του ΤΑΡ θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2020.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η προσγειάλωση του αγωγού στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά αερίου της Κασπίας στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές.

Ο TAP προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, και αποτελεί σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: [email protected]

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline