Συμπολίτισσες και συμπολίτες, φίλες και φίλοι.
Ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου πραγματοποιείται κάτω από πρωτοφανείς, πρωτόγνωρες και ιδιαίτερα κρίσιμες και επικίνδυνες συνθήκες για τη χώρα μας.

Το διάστημα αυτό η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ασύμμετρες απειλές και εχθρούς. Έναν αόρατο, αυτόν του κορωνοϊού (Covid-19) κι έναν ορατό, αυτόν που καλλιεργεί κι εκτρέφει η γείτονα και «σύμμαχος» χώρα Τουρκία.
Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για πανδημία απειλητική για τη δημόσια υγεία και θανατηφόρα για τις ζωές των ανθρώπων που εξαπλώνεται ραγδαία και παγκόσμια.
Τα δεδομένα στο μέτωπο του περιορισμού και της καταπολέμησης της διασποράς του κορωνοϊού αλλάζουν, πλέον, όχι από μέρα σε μέρα, αλλά από στιγμή σε στιγμή. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας προσαρμόζουν αναλόγως τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο της διάδοσής του.
Δυστυχώς, η μη συμμόρφωση αρκετών πολιτών στην εφαρμογή των οδηγιών, συστάσεων και προτροπών για να προφυλασσόμαστε και να «μένουμε σπίτι» ανάγκασε τους αρμόδιους φορείς να λάβουν αυστηρότερα μέτρα που φτάνουν στο επίπεδο της απαγόρευσης της, χωρίς σοβαρότατο λόγο ή ανάγκης, κυκλοφορίας προσώπων.
Πρέπει όλοι ν΄αντιληφθούμε και να καταλάβουμε ότι τα μέτρα που εξαγγέλλονται και κλιμακώνονται απαιτούν την καθολική εφαρμογή και δεν αφορούν ορισμένους, διότι όλοι είμαστε εν δυνάμει φορείς και μεταφορείς της νόσου.
Ας μην παραγνωρίζουμε και υποτιμάμε την κατάσταση. «Μένουμε σπίτι» για όσο μπορούμε περισσότερο αξιοποιώντας δημιουργικά την παραμονή μας στο σπίτι ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της διασποράς του κορωνοϊού.
Ο Δήμος μας, ο Δήμος Σκύδρας είναι εδώ, είναι στην πρώτη γραμμή με υπηρεσίες φροντίδας και αλληλεγγύης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας και λαμβάνει όλα το προβλεπόμενα κι απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και της στήριξης των συμπολιτών μας, ειδικά των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μας, αξιοποιώντας και τις συνεργασίες μ΄άλλους φορείς.
Θέλω σ΄αυτό το σημείο να ευχαριστήσω όλες κι όλες, φορείς και πρόσωπα, που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή κι από οποιαδήποτε θέση και τις συνδημότισσες και τους συνδημότες μας που τηρούν υπεύθυνη στάση.
Ο άλλος κίνδυνος, ορατός κι ακατάπαυστος, ακόμη κι σ΄αυτήν την περίοδο που δοκιμάζεται και ταλανίζεται η ανθρωπότητα εξαιτίας του κορωνοϊού, προέρχεται και ενισχύεται από τη «φίλη» και όμορη χώρα. Η Τουρκία δυναμιτίζει τις σχέσεις Ελλάδας _ Τουρκίας από τον ΄Εβρο, το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο.
Ο οθωμανικός ιμπεριαλισμός, το δόγμα του παντουρκισμού απειλεί την ειρήνη, την αμοιβαιότητα και τη συνεργασία των λαών χρησιμοποιώντας, τα τελευταία χρόνια, με άθλιο κι εκβιαστικό τρόπο ένα ακόμη «όπλο» που είναι το μεταναστευτικό – προσφυγικό.
Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και καλής θέλησης που κάθε φορά επιχειρεί η χώρα μας να θεμελιώσει, δυστυχώς, οι γείτονες μας δεν τα στηρίζουν κρατώντας αδιάλλακτη και φιλοπόλεμη στάση και συμπεριφορά.
Με τις απειλές, τους εκφοβισμούς, τους ψευτολεονταρισμούς και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, την επιστράτευση ακραίων και τζιχανιστών, τις προκλητικότητες κάθε είδους, τη μη συμμόρφωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου η «σύμμαχος» αποτελεί πλέον ένα μόνιμο παράγοντα αποσταθεροποίησης κι απειλής για την ειρήνη και τη συνεργασία λαών και εθνοτήτων.
Η πατρίδα μας έχοντας σαφή και βάσιμη επίγνωση των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων, αξιοποιώντας τη βαλκανική, ευρωπαϊκή και διεθνή της παρουσία, παραμένει ψύχραιμη αποτελώντας σταθερό παράγοντα ειρήνης, δημοκρατίας και προόδου.
Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τον ελληνισμό.
Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, δηλ. το χαρμόσυνο μήνυμα του άγγελου Γαβριήλ στην Παρθένο Μαρία ότι θα φέρει στη γη τον Σωτήρα των ανθρώπων Ιησού Χριστό. Επίσης, γιορτάζουμε την επέτειο της επανάστασης του 1821, τον ξεσηκωμό του έθνους και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού τετρακοσίων και πλέον ετών για την απόκτηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του έθνους στέλνοντας ταυτόχρονα ένα διαχρονικό μήνυμα, τόσο στους τυράννους για να τους υπενθυμίζει ποια είναι η μοίρα τους όταν οι λαοί επαναστατούν και διεκδικούν την ελευθερία και το δίκιο τους, όσο και στους καταπιεσμένους λαούς ότι τίποτε δεν αποχτιέται και δεν επιτυγχάνεται χωρίς αγώνες και θυσίες.
Και μπορεί, βεβαίως, φέτος με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να μην πραγματοποιούνται οι γιορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, ωστόσο οφείλουμε σεβόμενοι τη διπλή γιορτή να δηλώσουμε και ν΄ανανεώσουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας ότι βασισμένοι στην πίστη και στην τιμή μας θα διαφυλάξουμε την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία με κάθε κόστος και θυσία.
Υψώνοντας, λοιπόν, την ελληνική σημαία σε κάθε μπαλκόνι, σε κάθε ιστό, ψυχωμένοι, ενωμένοι προχωράμε μαζί για τη διαφύλαξη της πατριωτικής, και κοινωνικής συνεκτικότητας.
Χρόνια Πολλά και Καλά στις εορτάζουσες, στους εορτάζοντες και σ΄όλο τον κόσμο. Με υγεία, δύναμη, ομοψυχία κι αλληλεγγύη θα τις ξεπεράσουμε κι αυτές τις καταστάσεις, όπως ξεπεράσαμε ως λαός τόσα και τόσα δεινά και αντιξοότητες και βγήκαμε νικήτριες και νικητές.
Εύχομαι να είμαστε όλες κι όλοι υγιείς και να γιορτάσουμε την επόμενη εθνική γιορτή όπως της πρέπει και της αρμόζει.

Με εκτίμηση
Κατερίνα Ιγνατιάδου
Δήμαρχος Σκύδρας