Ψήφισμα για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αποκτά το πραγματικό νόημά της τιμώντας καθημερινά την Γυναίκα διεκδικώντας ισότιμα δικαιώματα σε κάθε πλευρά της ζωής της & δυναμώνοντας μέρα την μέρα τον αγώνα για την ζωή που έχουμε ανάγκη

Πέρασαν 110 χρόνια από τότε που η Διεθνής Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών καθιέρωσε την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, η επέτειος δεν έχει μόνο ιστορική σημασία. Οι αγώνες των εργατριών που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας εργασία με δικαιώματα τον προηγούμενο αιώνα, φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών.
Σήμερα την εποχή της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης, την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμα δικαιώματα όχι μόνο στην εργασία, αλλά σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Ο μεγάλος βαθμός αντικατάστασης της βαριάς σωματικής εργασίας από τις μηχανές, η μεγάλη παραγωγικότητα της εργασίας δίνει τη δυνατότητα εργασίας σ’ όλους και όλες για γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, για γενική αύξηση των μισθών, των κοινωνικών παροχών, του ελεύθερου χρόνου. Σήμερα υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν σε όλες τις γυναίκες σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες να εργάζονται στο αντικείμενο των σπουδών τους με δημόσια και δωρεάν επανειδίκευση, με σταθερό ωράριο εργασίας. Σήμερα μπορεί να εξασφαλιστεί ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, αλλά και προστασία του γυναικείου οργανισμού με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Σήμερα μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες τις γυναίκες να έχουν ελεύθερο χρόνο για να συμμετέχουν και στην κοινωνική δράση, στα σωματεία τους, στις ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, στους αγροτικούς συλλόγους, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους συλλόγους γυναικών.
Δεν είναι μονόδρομος η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης , των κυβερνήσεων των κρατών- μελών, που για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ξεζουμίζουν όλους τους εργαζόμενους και ακόμα περισσότερο τις γυναίκες εργαζόμενες και καθιστούν τη μητρότητα πεδίο κερδοφορίας και πανάκριβο εμπόρευμα, όπως και τον ελεύθερο χρόνο.

Δε συμφιλιωνόμαστε με την εργασία χωρίς δικαιώματα, δηλαδή χωρίς επιδόματα γάμου, λοχείας, ασθένειας, ανεργίας, χωρίς άδειες για την προστασία της εργαζόμενης εγκύου και μητέρας. Με τις πετσοκομμένες δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές για την Υγεία, Πρόνοια, με 1ο θύμα την πρόληψη, με την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στον χώρο της Υγείας, που μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα τις αναγκαίες ιατρικές, διαγνωστικές, προληπτικές εξετάσεις.

Καλούμε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο να συμμετέχουν ενεργά στο σωματείο. Η διέξοδος για όλες/ους τις/τους εργαζόμενες/ους βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση όλων όσων μας ανήκουν.
Απαιτούμε:
– Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Μονιμοποίηση των 40.000 και πλέον αναπληρωτών, που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία, για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων! Καμία απόλυση συμβασιούχου εκπαιδευτικού!
– Εξίσωση των δικαιωµάτων των αναπληρωτών µε εκείνα των µονίµων εκπαιδευτικών! Να εξασφαλιστούν άµεσα στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς οι ίδιες άδειες μητρότητας µε εκείνες των µονίµων (εγκυµοσύνης, λοχείας, ανατροφής) αλλά και οι αναγκαίες όποτε αρρωστήσουν αναρρωτικές άδειες. Ειδικότερα να εξασφαλίζεται η απαιτούµενη άδεια µε αποδοχές σε κάθε αναπληρώτρια που το έχει ανάγκη σ’ όλη τη διάρκεια της εγκυµοσύνης της.
– Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών-τριών και των οικογενειών τους. Επίδοµα στέγασης, δωρεάν µετακινήσεις, δικαίωµα συνυπηρέτησης στα ζευγάρια των εκπαιδευτικών.
– Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δηµόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστηµα Υγείας-Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής, για όλες και όλους, χωρίς καµιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρµάκων.
– Επίδοµα γέννησης σε όλες, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις, από τον κρατικό προϋπολογισµό. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούµενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.
– Αποκλειστικά δηµόσιες, δωρεάν και αναβαθµισµένες δοµές των γονιών. Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά στα Δημόσια Προσχολικής Αγωγής. Να γίνονται δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τροφεία και άλλη οικονοµική επιβάρυνση Νηπιαγωγεία, με χρηματοδότηση, με τις αναγκαίες σύγχρονες υποδομές και με μόνιμους διορισμούς, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό.
– Ίδια δικαιώµατα στον Σύλλογο Διδασκόντων και στη λειτουργία του σχολείου, ίδια συνδικαλιστικά δικαιώµατα για µόνιµους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Τιμάμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,
δυναμώνουμε τον αγώνα για τη ζωή που έχουμε ανάγκη.

για το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Πέλλας
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Πριβαρτιτσάνης Πέτρος Τραπεζανίδης Γιώργος

Το Υπουργείο Παιδείας να πάρει τώρα άμεσα μέτρα στα σχολεία
για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού!

Το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας καλεί το Υπουργείο Παιδείας να πάρει τώρα άμεσα μέτρα στα σχολεία για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού!
Αναγκαία και η άμεση ανταπόκριση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων για την λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης !
Τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρας μας φέρνουν στην επιφάνεια τις χρόνιες ελλείψεις στα σχολεία, τόσο στον εξοπλισμό (υλικά υγιεινής και καθαριότητας) όσο και στο απαραίτητο προσωπικό (καθαρίστριες, σχολίατροι κ.α.).Οι ευθύνες βαρύνουν διαχρονικά όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή.
Τα χρόνια προβλήματα αντικειμενικά επιδεινώνουν την κατάσταση και τροφοδοτούν την ανασφάλεια και τον φόβο σε μαθητές και γονείς, αλλά και το έδαφος για να αναπτύσσεται η παραπληροφόρηση. Το κλείσιμο των σχολείων, όπου κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να είναι μία προσωρινή λύση, αλλά δεν μπορεί να κρύψει, κάτω από το χαλί, την πραγματική εικόνα. Μια εικόνα που φανερώνει ότι και σ’ αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει από την κυβέρνηση σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Τα προληπτικά μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δε μπορεί να είναι αποτελεσματικά αν δε συνοδεύονται από άμεσα μέτρα που αποτελούν και πάγιες διεκδικήσεις του γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος.
Με την ιδιαίτερη ευθύνη που αισθανόμαστε ως εκπαιδευτικοί, είμαστε υποχρεωμένοι να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος:
1. Άμεση οικονομική ενίσχυση των σχολείων, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, για αγορά προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας).
2. Άμεση επισκευή του δικτύου ύδρευσης και των αποχωρητηρίων σε όλα τα σχολεία που έχουν ανάγκη.
3. Μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας των σχολείων, ώστε να διατηρούνται καθαρά κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.
4. Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κ.λπ.) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μόνιμους σχολικούς νοσηλευτές.
5. Άμεση κατάργηση των περιορισμών που μπαίνουν στο δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας των συναδέλφων. Αγγίζει τα όρια της γελοιότητας να καλεί το Υπουργείο τους συναδέλφους, να μην παρουσιάζονται στο σχολείο, όταν έχουν συμπτώματα, και, ταυτόχρονα, να διατηρεί το απαράδεκτο καθεστώς των 15 ημερών αναρρωτικής άδειας για τους αναπληρωτές, από την οποία για τις τέσσερις πρώτες μέρες χάνουν και το μισό μεροκάματο.
6. Άμεση ενημέρωση με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, τόσο των μαθητών όσο και των συλλόγων γονέων. Να ενημερωθούν επίσημα οι σύλλογοι διδασκόντων για την προβλεπόμενη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού στη σχολική μονάδα (για παράδειγμα επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τον οικογενειακό γιατρό κλπ.).
Είναι επιτακτική ανάγκη, ανεξάρτητα από το φαινόμενο του κορωνοϊού, επιτέλους, να υλοποιηθούν τα πάγια αιτήματα:
1. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, την δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
2. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικός έλεγχος για τους ανασφάλιστους, άνεργους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας και τις οικογένειές τους.
3. Πλήρης και δωρεάν εμβολιασμός και ιατρικός έλεγχος όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων Υγείας, με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα Ασφάλισης του γονέα.

για το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Πέλλας
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Πριβαρτιτσάνης Πέτρος Τραπεζανίδης Γιώργος