Ερώτηση στη Βουλή, την οποία συνυπογράφουν 51 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη. Με την παρέμβασή της αυτή, η κ. Τζάκρη ζητά από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης και διευκόλυνσης των πολιτών, οι οποίοι υφίστανται τις δραματικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης του νέου κορωνοϊού.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
1) τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
2)Υποδομών και Μεταφορών
Θέμα: «Έκτακτα Μέτρα Διατήρησης της Κοινωνικής Συνοχής και Προστασίας των Νοικοκυριών και των Ευπαθών Ομάδων»
Κύριοι Υπουργοί,
Ενώ η υγειονομική κρίση εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παρατείνει την ισχύ των αυστηρών μέτρων της απαγόρευσης κυκλοφορίας και να μελετά την λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων (κλείσιμο αεροδρομίων κλπ), πλήθος ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων ουσιαστικά βγαίνουν στην ανεργία, με επιδόματα στήριξης αντί αμοιβών, με “εκπαιδευτικά” επιδόματα των 400 ευρώ για πρόγραμμα κατάρτισης, με εφαρμογή των απαράδεκτων μέτρων αναστολής συμβάσεων εργασίας και της εκ περιτροπής εργασίας με μείωση μισθών των εργαζομένων κατά 50%. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, μετά την ανακοίνωση του τέταρτου κατά σειρά πακέτου οικονομικής στήριξης, η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ για 1,5 μήνα επεκτείνεται σε 1,7 εκατ. εργαζομένους και ανέργους (81% του συνόλου του ιδιωτικού τομέα), ενώ η στήριξη επεκτείνεται, μέσα από διαφορετικά προγράμματα (τηλεκατάρτισης κλπ) και σε 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών (75% του συνόλου).
Τα επιδόματα αυτά, ακόμη και στις περιπτώσεις που καταβάλλονται και οι μειωμένοι μισθοί, πολλώ δε μάλλον τα “εκπαιδευτικά” επιδόματα σε δόσεις για προγράμματα τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες, δεν είναι ικανά να ανακουφίσουν τους εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, χρόνια ασθενείς, άτομα τρίτης ηλικίας, δικαιούχους ΚΕΑ κλπ) από το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων σε υπηρεσίες κοινής ωφελείας σταθερής τηλεφωνίας – ίντερνετ), σε ενοίκια κύριας κατοικίας και σε δαπάνες μετακίνησης με τα ΜΜΜ (εισιτήρια) και να απλώσουν ένα δίκτυ προστασίας στα νοικοκυριά που πλήττονται. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την λήψη μέτρων με την μεγαλύτερη συμμετοχή και συμβολή του κράτους στα οικονομικά βάρη των νοικοκυριών, με σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια και στόχο να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή κατά την διάρκεια της πανδημίας και να σταθεί όρθια και ζωντανή η κοινωνία την «επόμενη ημέρα».
Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται αναγκαία η λήψη μέτρων όπως:
1. Η αναστολή διακοπής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας – ίντερνετ αρχικά για τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων των οποίων είτε οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί, είτε έχουν τεθεί σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, είτε για οποιονδήποτε λόγω έχουν σταματήσει να εργάζονται, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους καθώς για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση και αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, πολλώ δε μάλλον όταν το Υπουργείο Παιδείας και τα Πανεπιστήμια, μετά το κλείσιμο τους, παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω διαδικτύου και αφού το σύνολο της αλληλογραφίας πραγματοποιείται, πλέον, μέσω email.
2. Η μείωση του ενοικίου στο 60% του μισθώματος της κύριας κατοικίας (κούρεμα 40%) για το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας που δεν συμπεριλαμβάνονται στην ΠΝΠ (ΦΕΚ 68- Τεύχος Α – 20-3-2020 που αφορά τα μισθώματα των επαγγελματικών ακινήτων και των κύριων κατοικιών των εργαζόμενων που η σύμβασή τους αναστέλλεται λόγω υποχρεωτικής διακοπής της δραστηριότητας των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού), με αντίστοιχη φορολογική απαλλαγή για τους μήνες αυτούς για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
3. Η ελεύθερη μετακίνηση με τα όλα τα δημόσια ΜΜΜ για τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο (μετρό, αστικές συγκοινωνίες κλπ) ώστε να ελαφρυνθούν αυτοί που συνεχίζουν να εργάζονται και παράλληλα να προστατευθούν καθώς δεν θα χρησιμοποιούν καθόλου συστήματα έκδοσης εισιτηρίων.
Για τους παραπάνω λόγους,
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Προτίθεσθε να προβείτε στην λήψη των, ως άνω, προτεινόμενων μέτρων αναστολής διακοπής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας – ίντερνετ, μείωσης του ενοικίου στο 60% του μισθώματος της κύριας κατοικίας (κούρεμα 40%), ελεύθερης μετακίνησης με τα όλα τα δημόσια ΜΜΜ για τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματικών, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Θεοδώρα Τζάκρη
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ελένη
Αθανασίου Αθανάσιος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βασιλικός Βασίλης
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζαχαριάδης Κώστας
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κάτσης Μάριος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Κασιμάτη Νίνα
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεικόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραίτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαηλιού Γιώργος
Παππάς Νίκος
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Ελισάβετ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νίκος
Τεληγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμμελος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος