Δήλωση του προέδρου της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία) για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν λόγω της πανδημίας.

«Τις τελευταίες μέρες, αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ επανέφεραν το καθεστώς των συνοριακών ελέγχων μέσα στην περιοχή Σένγκεν, ενώ μερικά έκλεισαν τα σύνορά τους για συγκεκριμένες κατηγορίες ταξιδιωτών. Άλλες χώρες εξετάζουν επίσης την επιβολή παρόμοιων μέτρων.

Ως πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και συμφωνώντας πλήρως ότι υπάρχει ανάγκη για δημόσια μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών συναναστροφών για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, προτρέπω τα κράτη μέλη να φροντίσουν τα μέτρα τους να βρίσκονται σε αρμονία με τις αρχές της αναλογικότητας και, ακόμη σημαντικότερο, της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ, της μη διάκρισης και των σχετικών κανόνων της Σένγκεν. Είναι κρίσιμο η εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρων να μην επιτρέψει να γίνονται διακρίσεις μεταξύ πολιτών της ΕΕ.

Μόνο μέσω μιας συντονισμένης προσέγγισής, αντί για μεμονωμένες αποφάσεις σε κάθε κράτος μέλος, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών παρακολουθεί στενά την κατάσταση και περιμένει η Επιτροπή, η Προεδρία του Συμβουλίου και τα κράτη μέλη να προστατεύσουν όλα τα οφέλη της ζώνης Σένγκεν».