ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ

· ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΩΝ

· ΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

Για κυβερνητική πρωτοβουλία που υπηρετεί την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του αγροτοσυνεταιρισμού στη χώρα μας, ως μονόδρομου για την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής μας παραγωγής, μίλησε ο Γιώργος Καρασμάνης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του νέου Νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Ο πρώην Υπουργός επισήμανε ότι οι διατάξεις του Νομοσχεδίου, με σημαντικά οικονομικά κίνητρα, ευνοούν τη δημιουργία υγιών συνεταιριστικών αγροτικών σχημάτων, που θα προωθούν δυναμικά την παραγωγή μας στη σημερινή απαιτητική εγχώρια και διεθνή αγορά.

Υπενθύμισε δε την ¨χαμένη τετραετία¨ τη προηγούμενης Κυβέρνησης που, είτε ¨πετσόκοψε¨, είτε άφησε αναξιοποίητα σημαντικότατα Προγράμματα – Μέτρα, ειδικώς για την ενίσχυση της δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών, Κοινοπραξιών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων. Μέτρα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία επί της σύντομης υπουργίας Καρασμάνη είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) της χώρας μας. Αναφερόμενος ειδικότερα στο Μέτρο Μ2 με συνολικό προϋπολογισμό 125 εκατομμύρια που αφορά στους γεωργικούς συμβούλους, για τη στήριξη του Έλληνα γεωργού και κτηνοτρόφου στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων τους, είπε ότι επί τεσσεράμισι χρόνια και αυτό το μέτρο είχε αφεθεί αναξιοποίητο, και τώρα, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σπεύδει να προλάβει τις ημερομηνίες προκειμένου να μη χαθούν τα κονδύλια.

Έσπευσε πάντως, παράλληλα, να επιστήσει την προσοχή του σημερινού Υπουργού γιατί, όπως είπε, κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες ότι «διάφοροι επιτήδειοι με εταιρική μορφή αρχίζουν να εμφανίζονται, με σκοπό να λυμαίνονται αυτά τα 125 εκατομμύρια ευρώ, προσλαμβάνοντας ως συνεργάτες τους ελάχιστους γεωτεχνικούς συμβούλους, ενώ στόχος του αρχικού προγράμματος που εμείς εκπονήσαμε και υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν να αξιοποιήσουμε έξι χιλιάδες γεωτεχνικούς υπό την εποπτεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ»

Επιπλέον, ο Γιώργος Καρασμάνης έκανε σχετική αναφορά στις τροπολογίες για την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ σχετικά με την πρόσληψη του εποχικού προσωπικού, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στις αρδεύσεις το καλοκαίρι. Όπως επίσης και στην παράταση της προθεσμίας για μια πενταετία – μέχρι τις 22 Μαρτίου 2024 – για την επικύρωση των δικαιοπραξιών που καταρτίστηκαν κατά παράβαση του αγροτικού κώδικα.

Ζήτησε ακόμη να γίνει αποδεκτή η τροπολογία που ο ίδιος έχει καταθέσει για τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με αποζημιώσεις που δικαιούνται οι αγρότες, επισημαίνοντας ότι η αποδοχή της τροπολογίας θα αποτελέσει λύτρωση για τους ανθρώπους που έχουν καταστραφεί από τις θεομηνίες.