Επιστολή του Δάνη Τζαμτζή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και τον ΕΛΓΑ
Μετά από συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή και της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, κλιμάκιο γεωπόνων πραγματοποίησε εκτεταμένες αυτοψίες σε δενδρώδεις καλλιέργειες της Πέλλας. Τα εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη της ΠΕ Πέλλας διαπίστωσαν ότι, σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό (έως και 90%) πρωιμανθείς ποικιλίες κερασιάς έχουν υποστεί μη αναστρέψιμη καταστροφή στα άνθη τους, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα (παγετός), μετά από ένα σύντομο διάστημα καλοκαιρίας.
Καθώς τα συγκεκριμένα στοιχεία συγκλίνουν σε πρόβλεψη για δραματική μείωση της παραγωγής των κερασιών (βασική δυναμική καλλιέργεια της ΠΕ Πέλλας και βάση της τοπικής οικονομίας και εξαγωγών), ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής ζητά με επείγουσα επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και τον ΕΛΓΑ την κινητοποίησή τους, με πρώτο βήμα την αναγγελία ζημιάς.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
«Κύριε Υπουργέ,
Κατόπιν αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από γεωπόνους της υπηρεσίας μας σε διάφορα αγροτεμάχια με κερασιές τοπικών κοινοτήτων της ΠΕ Πέλλας εκτιμούμε ότι ιδιαίτερα μειωμένη, έως και 90% κατά περιοχές, αναμένεται η παραγωγή σε όλες σχεδόν τις πρωϊμανθείς ποικιλίες όπως για παράδειγμα είναι οι “EarlyLorry”, “LorryBloom”, “Τσολακέϊκο”, “SweetEarly”, “EarlyBigi”, “GiantRed”, “Sabrina”, “Crystallina” κ.α.
Από μακροσκοπική παρατήρηση των ανθέων παρατηρήσαμε ότι έχει υποστεί μη αναστρέψιμη ζημιά ο ύπερος και η ωοθήκη των ανθέων κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, λόγω παγετού.
Αναλυτικότερα, τη φετινή χρονιά παρουσιάστηκαν ιδιαίτερες συνθήκες την περίοδο άνθησης των πρωϊμανθών ποικιλιών κερασιάς. Η ανθοφορία ξεκίνησε πρώιμα (20/03) λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν όλο το προηγούμενο 10ήμερο, οι οποίες και έφτασαν τους 18 β.κ στα ορεινά της Έδεσσας, τους 22 β.κ στην περιοχή της Αριδαίας και τους 25 β.κ στην περιοχή των Γιαννιτσών.
Στη συνέχεια, το διάστημα 22/03 έως και 06/04 είχαμε βροχές και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (μέχρι 400 μέτρα υψόμετρο) και ταυτόχρονα την περίοδο αυτή κατέβηκε σημαντικά η ελάχιστη ημερήσια θερμοκρασία (στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές κάτω από τους 0 β.κ) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα φαινόμενο παρατεταμένης ανθοφορίας η οποία και υπέστη τις δυσμενείς επιδράσεις του παγετού.
Νέος παγετός δυστυχώς επανεμφανίστηκε σε όλες τις περιοχές της Π.Ε. Πέλλας στις 16/04/20 σύμφωνα με τα διαθέσιμα μετεωρολογικά στοιχεία.
Η ζημιά έχει μεγάλη έκταση στα ορεινά και ημιορεινά και πεδινά των Δήμων Έδεσσας, Αλμωπίας, Πέλλας και Σκύδρας.
Προβλήματα ζημιάς των ανθέων έχουμε επίσης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν κατά τόπους στις 17 και 18 Μαρτίου και στις 16 Απριλίου, στην περιοχή των Γιαννιτσών και Σκύδρας.
Επειδή τη στιγμή αυτή λόγω του βλαστικού σταδίου των δέντρων (ολοκλήρωση άνθησης) δεν μπορεί να εκτιμηθεί ικανοποιητικά το μέγεθος και η έκταση της ζημιάς, θα ακολουθήσει νέα αυτοψία από την υπηρεσία μας.
Κύριε Υπουργέ,
Η ανησυχία των αγροτών του Νομού Πέλλας είναι μεγάλη.
Η ζημία που έχει προκληθεί στη καλλιέργεια των κερασιών είναι πολύ μεγάλη.
Μάλιστα, ο τελευταίος παγετός συνέβη την Μεγάλη Πέμπτη 16/4, ημέρα που ήταν τα γραφεία του ΕΛΓΑ κλειστά λόγω αργίας, με αποτέλεσμα να μην ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ ώστε να πραγματοποιηθεί αυτοψία και να προχωρήσει σε αναγγελία ζημιάς.
Είμαι βέβαιος ότι θα δώσετε άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί».