Η έγκαιρη διπλή παρέμβαση της Εύας Καϊλή για ευρωπαϊκά ομόλογα ειδικού σκοπού αλλά και επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ, χτίζει τη βάση, έτσι ώστε να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων και μηδενικό επιτόκιο, ασκώντας έτσι την μέγιστη πίεση από τους Ευρωβουλευτές προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σε επιστολή της προς τους προέδρους του Συμβουλίου, της Επιτροπής, της Ευρω-ομάδας και της ΕΚΤ, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, πέρα από τη δική της προσπάθεια, επιχείρησε να υποστηρίξει στο μέγιστο και τους αρχηγούς των εννέα κυβερνήσεων της ΕΕ που ζήτησαν τη δημιουργία ευρωπαϊκού ομολόγου στο Συμβούλιο, κινητοποιώντας μια μεγάλη μερίδα Ευρωβουλευτών διακομματικά και διακρατικά.
Είναι κρίσιμο να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ομόλογο τώρα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σχήμα αμοιβαιοποίησης του χρέους που δημιουργούν αυτούς τους μήνες οι χώρες με αφορμή την πανδημία covid19, προκειμένου να περιοριστεί η έκθεσή τους σε δημοσιονομικούς κινδύνους και να αποτραπεί ένας νέος γύρος ύφεσης και δημοσιονομικών μέτρων εις βάρος λίγων χωρών μετά τη κρίση.
Στο ίδιο πλαίσιο η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής με δεύτερη παρέμβαση της στην ΕΚΤ ανέδειξε την ανάγκη υποστήριξης όχι μόνο του τραπεζικού συστήματος αλλά και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κατευθείαν με εγγυήσεις και με δανεισμό μηδενικού επιτοκίου. Η λογική του προτεινόμενου οικονομικού μέτρου είναι να μειωθούν οι τριβές που προκαλούνται από τις διαδικασίες των τραπεζών, και να διαχωριστεί η πιστοληπτική ικανότητα της κάθε επιχείρησης από την πρόσβασή της σε ρευστότητα ώστε να σωθούν θέσεις εργασίας, να μην σταματήσει η ικανότητά τους να χρηματοδοτούν την εισαγωγή πρώτων υλών και να μπορούν να καλύπτουν το βραχυπρόθεσμο χρέος τους χωρίς να μεταφέρουν τις επιπτώσεις αυτές στην αγορά.
Ακολουθούν τα κείμενα των δύο παρεμβάσεων της Εύας Καϊλή:
Επιστολή στους προέδρους του Συμβουλίου, της Eπιτροπής, του Eurogroup, και της ΕΚΤ για την δημιουργία ευρωπαϊκού ομολόγου ειδικού σκοπού.