«Η Ευρώπη φαίνεται να μην διδάσκεται από το παρελθόν, της, να μην μαθαίνει από τα λάθη της», διεμήνυσε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Ant1 ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας «εξοργιστικά κατώτερη των περιστάσεων» τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, υπενθυμίζοντας ότι «η ίδια η ΕΚΤ είχε μιλήσει για «ανάγκες» άνω του 1,5 τρισ. ευρώ λόγω της πανδημίας»
«Μετά τη χρηματοπιστωτική και την προσφυγική κρίση, η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι μία βαθιά οικονομική κρίση για την Ευρώπη, η οποία ήδη έχει κοστίσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας» υπογράμμισε.

«Αν αυτή τη φορά δεν υπάρξει αμοιβαιοποίηση και δίκαιη κατανομή των βαρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρώπη δύσκολα θα αντέξει τη βαθιά, δομική κρίση που έρχεται,και ενδεχομένως να οδηγηθεί σε διάλυση».
«Χώρες σαν την Ιταλία, την Ισπανία και βεβαίως την Ελλάδα δεν μπορούν να αντέξουν την κρίση χωρίς γενναίες ενέσεις ρευστότητας» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, σημειώνοντας ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού «θα πλήξει κυρίως τις χώρες της περιφέρειας της ΕΕ, ενώ ο ΟΟΣΑ περιγράφει την Ελλάδα ως τη χώρα που θα δεχθεί το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα».
«Χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους και όχι νέα δάνεια» ξεκαθάρισε, καλώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να διεκδικήσει κεντρικό ρόλο σε αυτή την κρίση», αφού, όπως είπε, «η χώρα και τα εθνικά μας συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται με δηλώσεις ανακούφισης, όπως αυτές που ακούσαμε από υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει μόνο τις ευρωπαϊκές αποφάσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» των 26 δις. ευρώ που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, «για να αντιμετωπίσουμε τώρα την οικονομική κρίση» καλώντας την κυβέρνηση «να το δει χωρίς ιδεολογικά γυαλιά και να το υλοποιήσει».
«Χρειάζεται να στηριχθούμε και στις δικές μας δυνάμεις» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Ευτυχώς χάρη στο μαξιλάρι των 37 δις. ευρώ που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά η χώρα μας έχει αυτές τις δυνάμεις» κατέληξε.
Γραφείο Τύπου
ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΠΕΛΛΑΣ