Και στο τεχνικό πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών κυριαρχεί η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη των απαραίτητων πόρων για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες της Περιφέρειας μας. Ο γενικότερος σχεδιασμός παραγωγής τεχνικών έργων στον οποίο εντάσσεται και το τεχνικό πρόγραμμα, διαπνέεται από το γνωστό κριτήριο «κόστους – οφέλους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Δηλαδή χρηματοδοτούνται και ιεραρχούνται κατά προτεραιότητα έργα που έχουν άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον για την περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη και τους ομίλους ενώ έργα κοινωνικά αναγκαία προχωρούν με το σταγονόμετρο.
Το γεγονός ότι η συνολική πρόβλεψη εσόδων για επενδυτικές δαπάνες το 2020 αλλά και οι συνολικές πιστώσεις για το 2020 κινούνται και φέτος στα ίδια πολύ χαμηλά επίπεδα, αποδεικνύει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν αφορά σε καμιά περίπτωση την έστω και μερική επιστροφή των παρακρατηθέντων από τη χρηματοδότηση της ΤΔ, την έστω και μερική αποκατάσταση της υποχρηματοδότησης που έχει τραγικές συνέπειες.
Πιο συγκεκριμένα τα όσα προτείνονται στο τεχνικό πρόγραμμα αποτελούν πραγματικά «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών.
Από τα αναλυτικά στοιχεία του προγράμματος, γίνεται σαφές ότι ένα μεγάλο τμήμα έργων αφορά αυτά που έχουν καθυστερήσει να ολοκληρωθούν εδώ και χρόνια. Προκύπτει βεβαίως το ερώτημα γιατί δεν έχει γίνει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση ανά Π.Ε για τους λόγους για τους οποίους καθυστερούν να ολοκληρωθούν τα έργα, έτσι ώστε να γνωρίζουμε όλοι, και οι κάτοικοι της περιοχής τι πραγματικά γίνεται. Ακόμα προκύπτει ότι πλήθος έργων είναι αυτά που πραγματοποιούνται «κατόπιν εορτής», αφού έχει γίνει κάποια καταστροφή.
Η κατάσταση με τα αντιπλημμυρικά έργα είναι χαρακτηριστική. Π.χ. Στη Μητροπολιτική Περιοχή της Θεσσαλονίκης εκκρεμούν 12 αντιπλημμυρικά έργα της περιόδου 2013-2017, παρά το γεγονός ότι το πολεοδομικό συγκρότημα και πολλές περιοχές της υπαίθρου παραμένουν απροστάτευτες. Στην Π.Ε Χαλκιδικής αναφέρονται μόνο 2 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε εξέλιξη. Εκτός των άλλων φέτος δεν εντάσσεται κανένα νέο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στο πρόγραμμα για την Π.Ε Χαλκιδικής.
Το πρόβλημα επανέρχεται διαρκώς και μόνο τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν σοβαρά προβλήματα σε Χαλκιδική, Πιερία και Λαγκαδά. Για τις περιοχές αυτές πέρα από την αυτονόητη άμεση κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων για μέτρα αποκατάστασης της κυκλοφορίας και προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων, διεκδικούμε την ολοκληρωμένη ενημέρωση για την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται, την αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος και έκτακτα κονδύλια για ολοκλήρωση των απαραίτητων παρεμβάσεων.
Και οι τελευταίες καταστροφές έχουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, της Διοίκησης της ΠΚΜ αλλά και παρατάξεων της αντιπολίτευσης που συμφωνούν στα βασικά ζητήματα μαζί της όπως αυτή του κ. Γιαννούλη. Υπογραμμίζουμε ότι Αρδαμέρι Λαγκαδά, Πέλεκας Πιερίας και Σιθωνία Χαλκιδικής βρίσκονται εκτός Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ανεπάρκεια τους.
Τόσο το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα της ΠΚΜ αλλά και οι διαχρονικές παρεμβάσεις του κεντρικού κράτους χαρακτηρίζονται από την προσπάθεια οριακής διαχείρισης μιας απαράδεκτης κατάστασης. Μόνο που έτσι οδηγούμαστε και σε εγκλήματα και σε μεγάλες καταστροφές που πληρώνει ο λαός μας, όπως στη Μάνδρα, στο Μάτι, πρόσφατα στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα.
Όλα τα παραπάνω κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να συζητηθούν ολοκληρωμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τοποθετήσεις από τις επιμέρους Π.Ε αλλά και από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες. Να δοθούν απαντήσεις, να μπουν στο τραπέζι οι μεγάλες ανάγκες, έτσι ώστε να υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα για τις ανάγκες ανά θεματικό άξονα- κατηγορία έργων, να μπουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Είναι ανεπαρκής ο τρόπος συζήτησης ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες ενώ θα έπρεπε να εξεταστεί η δυνατότητα κατάθεσης ερωτήσεων, η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης κλπ.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ως «Λαϊκή Συσπείρωση» καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής, να μείνουμε δυνατοί και όχι σιωπηλοί
Χρειάζεται να κοιτάξουμε μπροστά, στην προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που δεν θα έχει όπως τώρα στο επίκεντρο του την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων αλλά την ολοκληρωμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
Χρειάζεται να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την αύξηση της χρηματοδότησης και της Περιφέρειας μας με τις απαραίτητες προσλήψεις που θα ενισχύσουν και τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Έργα, στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για την Πολιτική Προστασία, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά, για την προστασία του περιβάλλοντος. Έργα για τη συντήρηση και ανάπτυξη του οδικού δικτύου ευθύνης της ΠΚΜ, της αγροτικής οδοποιίας. Έργα αναβάθμισης και επέκτασης των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Είναι υπόθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος η διεκδίκηση μέτρων, έργων και υποδομών που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση αλλά και η απόρριψη της αντιλαϊκής πολιτικής την οποία στηρίζει και υλοποιεί η Διοίκηση της ΠΚΜ με βάση και τις αρμοδιότητες του β΄ βαθμού Τοπικής Διοίκησης.
Σε αυτή την προσπάθεια, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετήθηκε με λευκό στη συγκεκριμένη πρόταση που εισηγήθηκε η Διοίκηση αναγνωρίζοντας αφενός την κρισιμότητα έργων και παρεμβάσεων, καταδικάζοντας όμως την έλλειψη πόρων, ολοκληρωμένου σχεδιασμού αλλά και το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο συντάχθηκε το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα.