Επιστολή στη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης με την οποία αιτούνται τα ζητήματα των εργασιακών δικαιωμάτων των σχολικών καθαριστών να ενταχθούν ως θέμα στην επόμενη ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κοινοποίησαν οι δημ. σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
“ΠΡΟΣ
Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβα
Κοινοποίηση :
Αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Ακριτίδου
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, Δ. Τσαβλή.
ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ
κ. Δήμαρχε,
Επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας νόμος ή ερμηνεία του, καμιά «οικονομική αναγκαιότητα», πάνω από το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή κάθε ανθρώπου, κάθε εργαζόμενου», επανερχόμαστε στο ζήτημα της απαράδεκτης κατάστασης που βιώνουν οι σχολικές καθαρίστριες και καθαριστές, σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού που ήδη μετράει πολλές χιλιάδες θύματα.
Πρόκεται για μια ακόμα περίπτωση (δίπλα σ’ αυτές των εργαζόμενων στην υγεία, στα σούπερ μάρκετ, σε άλλους εργασιακούς χώρους) όπου αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι διακηρύξεις περί ασφάλειας των πολιτών απέχουν έτη φωτός από τη πραγματικότητα. Όπου το δόγμα της «ατομικής ευθύνης» υπονομεύεται από την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει η ίδια μέτρα συλλογικής προστασίας. Και όχι μόνο : αρνείται να συναινέσει σε αιτήματα κλάδων εργαζόμενων που αφορούν τη προστασία της υγείας και ζωής τους για να μη «νοθεύσει» την αντεργατική πολιτική της, να την προωθήσει ακόμα και σε συνθήκες τεράστιων κινδύνων όχι μόνο για τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και την υγεία και ζωή των εργαζόμενων.
Κανένας δήμος ΔΕΝ πρέπει να συνταχθεί μ’ αυτή τη πολιτική, πρέπει να την αρνηθεί στη πράξη. Κανένας δήμος δεν μπορεί να επικαλεστεί, να «κρυφτεί» πίσω από νομικές διατάξεις και να αρνηθεί και τα ελάχιστα μέτρα προστασίας της υγείας και ζωής των εργαζόμενων σ’ αυτόν.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης απασχολεί περίπου 250 σχολικούς καθαριστές.
Μετά την απαράδεκτη εικόνα που δημιουργήθηκε στο ΣΜΑ, με τη συγκέντρωση 250 σχολικών καθαριστών, τη πρώτη μέρα εφαρμογής των κρατικών μέτρων περί απαγόρευσης των συνωστισμών (για την οποία αναγκαστήκαμε να παρέμβουμε άμεσα για τη λύση του) η απαράδεκτη αντιμετώπιση τους συνεχίζεται.
Εκτός του ότι πολλοί από αυτούς εργάζονται πλέον για περισσότερες ώρες (από αυτές που εργάζονταν στις προ πανδημίας συνθήκες) και πληρώνονται με τον ίδιο μειωμένο μισθό (π.χ. εργαζόμενοι των 120-150 ευρώ), σοβαρότατο ζήτημα προκύπτει από την άρνηση παροχής των ειδικών αδειών που προβλέπονται από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ειδική άδεια σε εργαζόμενους με παιδιά που φοιτούν στα κλειστά σχολεία, ειδική άδεια σε εργαζόμενους που επιβεβαιώνεται με ιατρικές γνωματεύσεις ότι εντάσσονται σε ευπαθείς ομάδες και κινδυνεύουν περισσότερο από την έκθεση τους στον κορονοϊό).
Τα επιχειρήματα των υπεύθυνων των σχολικών επιτροπών (που λειτουργούν με βάση τις κατευθύνσεις της Αντιδημαρχίας Παιδείας) για την άρνηση παροχής αυτών των ειδικών αδειών στους σχολικούς καθαριστές είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΤΗΡΙΚΤΑ :
Είναι αδιανόητο να εξαιρείται από γενικές ρυθμίσεις του κράτους με αντικείμενο τη προστασία της δημόσιας υγείας κάποιος κλάδος εργαζόμενων. (Εκτός και αν η υγεία κάποιων έχει μικρότερη, όταν μάλιστα η διασφάλιση της υγείας του ενός, διασφαλίζει και την υγεία του διπλανού του, όπως επαναλαμβάνει η κυβέρνηση αλλά κυρίως οι επιστήμονες). Η δικαιολογία από υπηρεσίες του δήμου (σχολικές επιτροπές και αντιδημαρχία παιδείας) ότι η ειδική άδεια δεν προβλέπεται από τη σύμβαση εργασίας των σχολικών καθαριστών δεν είναι απλώς ανόητη, είναι επικίνδυνη για την υγεία και ζωή των εργαζόμενων και του εργασιακού, οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος τους. Υπάρχουν σχολικοί καθαριστές με υποκείμενα νοσήματα, προσφάτως χειρουργημένοι, και πολλοί περισσότεροι γονείς μαθητών που συνεχίζουν να εργάζονται σε βάρος και με κίνδυνο της υγείας της δικής τους, των οικογενειών τους, του εργασιακού και κοινωνικού περιβάλλοντος τους. Αλήθεια, αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν ατομική ευθύνη για την έκθεση τους σε κινδύνους ή η ευθύνη βαρύνει ολοκληρωτικά τον δήμο που αρνείται μέτρα προστασίας που ισχύουν για άλλους, επικαλούμενος (απαράδεκτη) διάταξη της σύμβασης τους ? Στο επιχείρημα ότι δεν δικαιούνται αναρρωτικής άδειας (αποκορύφωση εργασιακής βαρβαρότητας) και πρέπει να βρουν αντικαταστάτη σε περίπτωση ασθενείας τους, θυμίζουμε ότι οι ίδιοι χάνουν για εκείνες τις μέρες το μεροκάματο τους. Αυτό σε συνθήκες πανδημίας και μέτρων προστασίας σημαίνει (για γονείς και ευπαθείς ομάδες) απομάκρυνση από τη δουλειά και το εισόδημα – ψίχουλα για μερικούς μήνες.
Είναι αστήρικτο το επιχείρημα ότι οι σχολικοί καθαριστές δεν είναι εργαζόμενοι του δήμου αλλά εργαζόμενοι άλλου φορέα (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για τους οποίους ο δήμος δεν φέρει ευθύνη. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ απλώς χρηματοδοτεί τον δήμο για τη λειτουργία του καθαρισμού των σχολείων (όπως συμβαίνει και με δεκάδες άλλα κρατικά ή ευρωενωσιακά προγράμματα). Τη διοίκηση της εργασίας εξασκεί ο δήμος και κανένας άλλος. Αυτός ορίζει το αντικείμενο εργασίας του κάθε σχολικού καθαριστή, το τόπο εργασίας και το ωράριο του, ελέγχει τη ποιότητα της εργασίας, καταβάλει τον μισθό στον εργαζόμενο. Απόδειξη του ποιος ασκεί τη διοίκηση της εργασίας για τους σχολικούς καθαριστές είναι ότι είναι ο Δήμος αυτός που κάλεσε τη παραπάνω συγκέντρωση των σχολικών καθαριστών στο ΣΜΑ, αυτός τους κατένειμε στο καθαρισμό διαφόρων δημοτικών δομών για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα της πανδημίας, αυτός εξέδωσε τις αναγκαίες βεβαιώσεις για τη μετακίνηση τους.
ΑΡΑ, ο δήμος ασκώντας εξ ολοκλήρου τη διοίκηση της εργασίας έχει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τις συνθήκες εργασίας (και της υγιεινής της εργασίας) και μάλιστα μέσα σε συνθήκες πανδημίας και κινδύνων για την υγεία και ζωή των εργαζόμενων.
Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι μετά τη λήξη των μέτρων (και για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως βεβαιώνουν οι επιστήμονες) θα υπάρξει ανάγκη αυξημένης προσπάθειας για τη καθαριότητα των σχολείων, πιο εντατική και συστηματική καθαριότητα, ανάγκη για περισσότερες ώρες εργασίας και περισσότερους εργαζόμενους.
Άρα χρειάζονται περισσότεροι και μόνιμοι σχολικοί καθαριστές με συγκροτημένα δικαιώματα όπως (όσα απέμειναν) σε άλλους εργαζόμενους .
Αν κάποιοι θέλουν να υλοποιήσουν (ακόμα και με αφορμή τη πανδημία) τη πρόθεση της κυβέρνησης να παραδώσει τη σχολική καθαριότητα στους εργολάβους (ή ΚΟΙΝΣΕΠ πίσω από τις οποίες κρύβονται εργολάβοι), οπότε η παροχή κάποιων δικαιωμάτων στους εργαζόμενους θα «δυσκόλευε» τη (γνωστή) δράση των εργολάβων απαντάμε ότι η πολιτική αυτή δεν απαντιέται με τη προετοιμασία ευνοϊκών συνθηκών για τους εργολάβους αλλά με την απαίτηση των δήμων για επιστροφή των εκατοντάδων εκατομμυρίων που παρακρατεί το κράτος από τους δήμους, τη μονομοποίηση όλων των εργαζόμενων και των σχολικών καθαριστών. Προφανώς, δεν υπάρχει υπεύθυνος άνθρωπος που θα ισχυριστεί ότι οι εργολάβοι μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερη καθαριότητα στα σχολεία, ιδιαίτερα μέσα ή και μετά από συνθήκες πανδημίας. Η «πολιτεία» τους είναι γνωστή σε όλους, οι καταδίκες τους πάμπολλες.
κ. Δήμαρχε,
Το πραγματικό ερώτημα – δίλημμα είναι :
Με την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζόμενων Ή με κάθε πολιτική που στρέφεται ενάντια σ’ αυτά τα αγαθά ?
Είναι δίκαιο, είναι κοινωνική ευαισθησία (για την οποία περηφανεύονται κυβέρνηση και δήμοι) οι σχολικοί καθαριστές να στέλνονται υπό τέτοιες απαράδεκτες συνθήκες στη δουλειά όταν η σύμβαση τους τελειώνει τον Ιούνιο και δεν έχουν καμιά διασφάλιση για το μέλλον τους, ανοίγεται δρόμος εργολαβοποίησης της καθαριότητας και ανεργίας γι’ αυτούς ?
Ο δήμος πλέον αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη όχι μόνο για την υλοποίηση ή την άρνηση μιας τέτοιας κρατικής πολιτικής αλλά (επειδή ασκεί τη διοίκηση της εργασίας) και την ευθύνη για όποιες εξελίξεις υπάρξουν σχετικά με την υγεία των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών.
Η θέση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗΣ είναι πεντακάθαρη και πάγια (και πριν τη πανδημία) :
ΑΜΕΣΑ να δοθούν οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από τις ΠΝΠ και στους σχολικούς καθαριστές (γονείς με παιδιά στο σχολείο, ευπαθείς ομάδες).
Μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών με πλήρη δικαιώματα.
Με τις σκέψεις αυτές και απευθυνόμενοι προς το Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ζητάμε αυτά τα θέματα των σχολικών καθαριστών να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου (22.4.2020). Θα σας αποστείλουμε σχετικό δεσμευτικό ψήφισμα – σχέδιο απόφασης (το οποίο θα κοινοποιήσουμε στους άλλους δημοτικούς συνδυασμούς).
Αναμένοντας τις τοποθετήσεις σας
Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ”