Τι θα συνέβαινε, άραγε, στο Νοσοκομείο της Έδεσσας αν η πανδημία του κορωνοϊού γινόταν στην αρχή του 2015 όταν παραλάβαμε, ως Κυβέρνηση, διαλυμένη την παθολογική κλινική, αποδεκατισμένο το Νοσοκομείο από ιατρούς και προσωπικό, χωρίς στοιχειώδη υλικά (γάζες κλπ) και χωρίς βασικά μηχανήματα, όπως ο αξονικός τομογράφος;

Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, διαλύει πλήρως τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις της Νέας Δημοκρατίας για το δημόσιο σύστημα υγείας. Με τι σοβαρότητα μετά την λήξη της κρίσης θα επαναφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που αναπαρήγαγε μόλις δυο μήνες πριν για κλείσιμο νοσοκομείων, απολύσεις υγειονομικών, ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία και διάφορα άλλα που στόχο είχαν να εξυπηρετήσουν και να πλουτίσουν και άλλο τους μεγαλοκλινικάρχες φίλους τους;
Ακόμη και σε αυτή την δύσκολη στιγμή σε όλη την Ελλάδα και στην Πέλλα η κυβέρνηση της Νεας Δημοκρατίας υποβαθμίζει συνειδητά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Ας μιλήσουμε με γεγονότα: Έκλεισαν τα Περιφερειακά ιατρεία. Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν (στην ουσία λειτουργούν τροχονομικά προς τα Νοσοκομεία).
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην διάρκεια των 4,5 ετών κυβερνητικής θητείας:
• Αντέστρεψε την εικόνα διάλυσης που παρέλαβε σε όλες τις βαθμίδες υγείας στην Πέλλα εξασφαλίζοντας υλικά, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ακόμη και μέσα στα μνημόνια. Παρέλαβε βασικές κλινικές που δεν μπορούσαν να «βγάλουν» ούτε τις εφημερίες ( π.χ. παθολογική Έδεσσας κλπ)
• Εφοδίασε τα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών με αξονικούς τομογράφους
• Μετεγκατέστησε την μονάδα τεχνητού νεφρού και εξασφαλισε νέα μηχανήματα δημιουργώντας ουσιαστικά νέα υπερσύγχρονη μονάδα στο Νοσοκομείο Έδεσσας
• Εξασφάλισε στα δύο νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας βασικό ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ
• Χρηματοδότησε την επέκταση και ριζική ανακαίνιση της μονάδας επειγόντων περιστατικών ( ΤΕΠ) στο Νοσοκομείο Έδεσσας με 140.000,00 € . Το έργο δεν ξεκίνησε ακόμη.
• Εξασφάλισε την ένταξη και των δύο νοσοκομείων σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης προϋπολογισμού άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ.
• Προγραμμάτισε την μεταφορά και επέκταση της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Έδεσσας στο ισόγειο κοντά στον χώρο του νέου αξονικού. Θα ήταν το επόμενο προγραμματισμένο βήμα. Με την νέα κυβέρνηση ούτε φωνή ούτε ακρόαση για το υπερώριμο αυτό αίτημα του νοσοκομείου.
• Χρηματοδοτήθηκε με 150.000,00 € η ριζική αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Αριδαίας, έργο που εκτελείται αυτό το διάστημα
• Ιδρύθηκαν δύο ΤΟΜΥ στην Πέλλα για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας πιο κοντά στους πολίτες με στόχο και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
• Ιδρύθηκε τμήμα ΕΚΑΒ στην Αριδαία και ενισχύθηκε το ΕΚΑΒ στην Πέλλα με νέο προσωπικό.

Το δημόσιο σύστημα υγείας στην Πέλλα (και σε όλη την Ελλάδα) επί ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), ενισχύθηκε σημαντικά (και εν μέσω μνημονίων). Πάνω σ΄ αυτή τη βάση στηρίχθηκε και σχετικά επαρκής αντιμετώπιση της σημερινής πανδημίας.
Αναμένουμε τώρα να δούμε πως εννοεί η κυβέρνηση την στήριξη στην δημόσια υγεία και στο ΕΣΥ όπως, διακηρύσσει, αφυπνιζόμενη από την μεγάλη υγειονομική κρίση. Προς το παρόν, ούτε ένας νέος γιατρός δεν ήρθε στην Πέλλα! Ακόμη δεν τοποθετήθηκαν και οι ελάχιστοι νοσηλευτές ( περίπου 10) που εγκρίθηκαν για την Π.Ε. Πέλλας.
Το βέβαιο είναι ότι δεν αρκούν τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια αν δεν συνοδεύονται από ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ιατρών και νοσηλευτών, που παλεύουν στην πρώτη γραμμή της κρίσης και στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ περιέλαβε στο πακέτο μέτρων που πρότεινε, να διατεθεί αμέσως 1 δις ευρώ για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει την δημόσια υγεία στην Πέλλα ένα βήμα μπροστά! Χωρίς αυταπάτες και καταδικασμένες από την ίδια την ζωή ιδεοληψίες υποβάθμισής της. Είναι καθήκον της κυβέρνησης να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση άμεσα. Η κοινωνία της Πέλλας, που ορθώς τώρα «μένει στο σπίτι» οφείλει να είναι σε εγρήγορση για να επιβάλει, αν χρειαστεί, την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας για την διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της ίδιας της ζωής.

Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ