«Για την αποκατάσταση της αλήθειας….»
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κος Α. Λυκουρέντζος σε συνέντευξη του στο pella tv είπε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα που δυστυχώς χρήζουν σχολιασμό και αποκατάσταση της αλήθειας.

Πήρε, είπε, τη σκληρή απόφαση, μετά από εισήγηση της υπηρεσίας, να δώσει το 65% της αποζημίωσης γιατί όταν ανέλαβε βρήκε μηδέν αποθεματικό στον ΕΛΓΑ. Ναι ο ΕΛΓΑ δεν τηρεί αποθεματικό, γιατί ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ. Έχει όμως ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ, τα οποία στις 30/10/19 ήταν 134,6 (εκατόν τριάντα τέσσερα εκατ. εξακόσιες χιλιάδες) εκατομμύρια ευρώ, αποτυπωμένα σε έγγραφο υπηρεσιακό. Μήπως η υποχρέωση του ΕΛΓΑ να καταρτίζει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, λόγω γενικής κυβέρνησης, είναι ο λόγος; Σε συνδυασμό με το ύψος κάθε φορά των ζημιών; Ας ρωτήσει πάλι την υπηρεσία που του το εισηγήθηκε.
Επειδή, όμως, λόγω κλιματικής αλλαγής, οι ζημιές των τελευταίων χρόνων είναι μεγάλες, είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης από αναλογιστή σύμβουλο, που θα έδινε τις κατευθύνσεις για αλλαγές στον κανονισμό ασφάλισης με γνώμονα πάντα τη βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ. Μπορεί ο κος Λυκουρέντζος να μην βρήκε αναλογιστική μελέτη, καινούργια, ΒΡΗΚΕ, όμως ολοκληρωμένη τη διαγωνιστική διαδικασία και απέμενε ένα Διοικητικό Συμβούλιο για την κατακύρωση του αποτελέσματος. Από το Νοέμβριο του 2019, αυτό εκκρεμεί.
ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;
Πιθανά η είσοδος ιδιωτικών εταιρειών είναι μεγαλύτερης προτεραιότητας από τη βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ.

Ακόμα, όμως, και σε αυτό το σενάριο τα αποτελέσματα μιας μελέτης θα ήταν χρήσιμα για τη βιωσιμότητα του δημόσιου γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Εκτός εάν η ηγεσία του ΕΛΓΑ και του ΥΠΑΑΤ μπορεί να δεσμευτεί ότι οι ιδιώτες δεν θα αυξήσουν τα ασφάλιστρα, ούτε θα μειώσουν βέβαια καλύψεις.
Ίσως η απάντηση βρίσκεται στην εκ γενετής απέχθεια της ΝΔ σε καθετί δημόσιο.

Γραφείο Τύπου
ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΛΑΣ