Ο ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα, αλλά και πριν λίγες μέρες με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 36 Βουλευτές του, ζητά από την Κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων τόσο για τους καταυλισμούς Ρομά, Προσφύγων, φυλακές όσο και για τα δημόσια και ιδιωτικά προνοιακά ιδρύματα πριν αυτά εξελιχθούν σε υγειονομικές βόμβες.
Δυστυχώς η καθυστέρηση στη λήψη αυτών των μέτρων έχει ήδη οδηγήσει σε επέκταση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε καταυλισμούς Ρομά και προσφύγων. Και φοβούμαστε πως αργά ή γρήγορα το πρόβλημα θα εμφανισθεί και στα προνοιακά ιδρύματα όπως συνέβη ήδη σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία. Μάλιστα καθημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν μεγάλους αριθμούς (με αυξανόμενους μάλιστα ρυθμούς) θανάτων ανθρώπων που ζούσαν σε ιδρύματα, σε ποσοστά μάλιστα που ξεπερνούν το 20% του συνολικού αριθμού θανόντων.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας λειτουργούν 63 δημόσια και 140 ιδιωτικά κοινωφελή ιδρύματα όπου διαμένουν 7.000 ηλικιωμένοι και χρονίως πάσχοντες που κατ’ εξοχήν συμπεριλαμβάνονται στις ιδιαίτερα ευπαθείς και ευάλωτες στον κορωνοϊό ομάδες συμπολιτών μας. Επίσης λειτουργούν και εκατοντάδες άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις με άγνωστο αριθμό φιλοξενούμενων. Η λειτουργία στα ιδρύματα αυτά είχε υποβαθμισθεί στα μνημονιακά χρόνια σε τραγικά επίπεδα λόγω των μεγάλων περικοπών πιστώσεων, την αποψίλωση του προσωπικού, ελλείψεις σε υλικό εξοπλισμό, κτιριακές εγκαταστάσεις κ.λ.π.
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – μέσα στις ιδιαίτερα ασφυκτικές μνημονιακές συνθήκες – προσπάθησε να αναστρέψει την κατάσταση στα 13 Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας(ΚΚΠ) της χώρας που είναι αρμόδια για τη λειτουργία των δημόσιων ιδρυμάτων.
Ενίσχυσε πρωτίστως τη στελέχωσή τους με 350 επικουρικούς, 300νέους επιστήμονες και 220 εργαζόμενους κοινωφελούς εργασίας ενώ νομοθέτησε τη σύσταση 393 θέσεων μόνιμου προσωπικού και περίπου 400 επιπλέον επικουρικού προσωπικού.
Αντίθετα η κυβέρνηση της ΝΔ στους 9 μήνες της διακυβέρνησής της, δεν έκανε τίποτα. Μάλιστα απέπεμψε τους 520 νέους επιστήμονες και εργαζόμενους κοινωφελούς εργασίας μόλις έληξαν οι συμβάσεις τους. Έτσι η αρχή της πανδημίας βρήκε τα δημόσια προνοιακά ιδρύματα σε πλήρη αποδυνάμωση και με τεράστιες ελλείψεις υλικών υγειονομικής προστασίας.
Όμως αντί της έστω και τώρα απαιτούμενης δυναμικής κινητοποίησης, η Κυβέρνηση προχωρεί σε αποσπασματικές ανακοινώσεις μέτρων, τα οποία εκτός των άλλων σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τμήμα ενός απαιτούμενου ολοκληρωμένου σχεδίου. Μόλις δε στις 17 Μαρτίου – εν μέσω πανδημίας- αποφάσισε να προκηρύξει με αδιαφανή κριτήρια την πρόσληψη 500 υπαλλήλων ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και φροντιστών/ επιμελητών. Και μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμα προσέλθει για εργασία ούτε το 20%, ενώ από τους επιλεγέντες πολλοί προτιμούν τα νοσοκομεία, όπου η σύμβαση είναι διετής και όχι εξάμηνη.
Συγχρόνως αφήνει ακάλυπτους τους επικουρικούς που εργάζονται σήμερα, με ημερομηνία λήξης της σύμβασή τους την 30ή Ιουνίου, τη στιγμή που καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια με πενιχρά μέσα.
Η Κυβέρνηση αντί ενός οργανωμένου σχεδιασμού διαγνωστικών υγειονομικών ελέγχων του προσωπικού των ιδρυμάτων (παλιού και νεοπροσληφθέντων) και των φιλοξενούμενων, καθώς και διάθεσης του αναγκαίου εξοπλισμού υγειονομικής προστασίας, προστρέχει σε φιλανθρωπικές χορηγίες αβέβαιου αποτελέσματος. Την ίδια στιγμή αρνείται την προσφορά πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για τη διενέργεια ευρέων διαγνωστικών ελέγχων.
Τα μόνα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία από τον κορωνοϊό στα προνοιακά ιδρύματα είναι η απόλυτα αναγκαία απαγόρευση του επισκεπτηρίου, καθώς και η ενημέρωση του προσωπικού από τους ελάχιστους υπηρετούντες γιατρούς. Τα πάντα βασίζονται στην φιλοτιμία και υπευθυνότητα των υπαλλήλων.
Και μόλις πρόσφατα ορισμένα μέσα ατομικής προστασίας άρχισαν να φθάνουν στα ιδρύματα κυρίως από χορηγίες.
Αλλά τους ίδιους κινδύνους αντιμετωπίζουν και τα εκατοντάδες ιδιωτικά κοινωφελή ιδρύματα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία, κληροδοτήματα, ενώσεις κλπ) που είναι καταχωρημένα στο Ειδικό Μητρώο το οποίο για πρώτη φορά νομοθέτησε και υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που στεγάζουν/περιθάλπουν εξ ίσου ιδιαίτερα ευάλωτους πληθυσμούς και πρέπει να ελέγχονται καθημερινά.
Καλούμε την Κυβέρνηση να συναισθανθεί επιτέλους τις τεράστιες ευθύνες της για την διαφύλαξη της υγείας προσωπικού και φιλοξενούμενων στα προνοιακά ιδρύματα, και να διασφαλίσει την ασφαλή και κανονική λειτουργία τους υλοποιώντας επειγόντως πριν είναι πολύ αργά τις παρακάτω συγκεκριμένες προτάσεις μας:
Να ενισχυθεί άμεσα το προσωπικό των ΚΚΠ στον μέγιστο δυνατό βαθμό με:
• τάχιστη ολοκλήρωση, διαδικασιών μονιμοποίησης του υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού και καμία απομάκρυνση με τη λήξη της σύμβασης μέχρι την ολοκλήρωση της μόνιμης πρόσληψης
• άμεση επαναπρόσληψη των 520 πρόσφατα αποπεμφθέντων από τα ΚΚΠ νέων επιστημόνων και εργαζόμενων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ
• προκήρυξη νέων μόνιμων θέσεων μόνιμου προσωπικού στα ΚΚΠ
Να πραγματοποιηθούν από πανεπιστημιακά εργαστήρια διαγνωστικά τεστ σε όλους της εργαζόμενους και ωφελούμενους των προνοιακών ιδρυμάτων.
Να διατεθεί άμεσα ο απαραίτητος εξοπλισμός προστασίας της εργαζόμενους (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, στολές)
Να πραγματοποιούνται καθημερινοί έλεγχοι της λειτουργίας των ιδρυμάτων από τα αρμόδια όργανα (ΣΕΥΥΠ και Σώμα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης για τα ΝΠΔΔ και Περιφέρειες για τα ΝΠΙΔ)