Η πανδημία ανέδειξε το ρόλο και την ευθύνη των εργαζομένων στην καθαριότητα. Είναι οι εργαζόμενοι που έχουν το βαρύ καθήκον και την ευθύνη της καθαριότητας και της υγιεινής σε αρκετούς κλάδους, στα νοσοκομεία, στις μεταφορές, στις εκπαιδευτικές μονάδες.
Την ίδια στιγμή όμως και παρά τους θετικούς χαρακτηρισμούς που έλαβαν για τον ηρωισμό τους, χιλιάδες εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα βρίσκονται στον αέρα καθώς με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, οι συμβάσεις τους λήγουν τον Ιούνιο.
Οι χιλιάδες συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα εργάζονται με διαρκείς συμβάσεις ομηρίας που αρχίζουν και τελειώνουν με τη σχολική χρονιά, με άθλιους μισθούς καθώς το ύψος τους υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζονται χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιποι χώροι των σχολείων όπως είναι οι αίθουσες εργαστηρίων, οι βοηθητικοί και αύλειοι χώροι, τα γραφεία διδασκόντων, οι τουαλέτες. Παράλληλα υπάρχει συνεχής καθυστέρηση στα δεδουλευμένα τους, δεν υπάρχουν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα (άδειες, ωράριο κλπ) και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ανεπάρκεια σε μέτρα προστασίας.
Στη φάση της πανδημίας με ευθύνη της κυβέρνησης οι συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα μετακινήθηκαν αυθαίρετα σε διάφορες υπηρεσίες των Δήμων. Καθάρισαν Δημαρχεία, πολιτιστικούς χώρους, αποθήκες, πεζοδρόμια, δρόμους. Δηλαδή εργασίες που ουδεμία σχέση έχουν με τους όρους των συμβάσεων τους. Πολλές Δημοτικές Αρχές με τρομοκρατία που έφτανε στο σημείο της απειλής πως δε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα ή πως δε θα πληρωθούν, τους υποχρέωσαν να μετακινηθούν από το χώρο της εργασίας τους, χωρίς να τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα σε ασθένεια ή το δικαίωμα στην άδεια ειδικού σκοπού, χωρίς να γνωρίζουν το ωράριο ή το μισθό τους. Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των σχολικών καθαριστριών καλείται εκ νέου να εργαστεί σε διπλοβάρδιες, με αρνητικές μεταβολές στο ωράριο και με τους ίδιους απαράδεκτους μισθούς.
Το Σεπτέμβριο και με δεδομένο το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας όπως εκτιμά η επιστημονική κοινότητα, δεν επιτρέπονται πειράματα όσον αφορά την υγιεινή και την καθαριότητα, την επαρκή κάλυψη των σχολικών μονάδων. Το ζήτημα του μόνιμου και του αναγκαίου σε αριθμό προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία ούτε αναβολή παίρνει ούτε μπορεί να αφεθεί σε εργολάβους. Την οριστική λύση υποδεικνύει ολόκληρη η σχολική κοινότητα (σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων), ο κλάδος των καθαριστριών, το πλήθος δημοτικών αρχών και δημοτικών συμβουλίων που εστιάζει στη μονιμοποίηση των ήδη συμβασιούχων καθαριστριών, την πρόσληψη νέων εργαζομένων για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά.
Χιλιάδες εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα, με 15 χρόνια συνεχόμενης εργασίας στα σχολειά, δεν επιτρέπεται να παραμένουν στο απαράδεκτο καθεστώς της εργολαβίας και σε διαρκή ομηρία, να γίνονται μπαλάκι μεταξύ φορέων και υπουργείων, από την κάθε κυβέρνηση.
Τη στιγμή που οι ανάγκες καθαριότητας των σχολείων κραυγάζουν και αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια παιδιών και διδασκόντων, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να λυθεί οριστικά το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας, καταρχάς με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στη σχολική καθαριότητα και κατά δεύτερον με νέες προσλήψεις.
Ο Βουλευτής
Δελής Γιάννης