Σηκώσαμε drones πάνω από τις κερασιές της Έδεσσας

«Σηκώσαμε τα drones πάνω από τις κερασώνες της Έδεσσας. Σαρώσαμε τις κερασιές με πολυφασματικές κάμερες, σκανάραμε την ωρίμανση των φρούτων. Στο έδαφος, μετρήσαμε την ωρίμανση των καρπών με βιοχημικές μεθόδους.

Δώσαμε πλήρη εικόνα στον παραγωγό πότε είναι έτοιμο το χωράφι του για να πάει να μαζέψει τα κεράσια του! Με καταγραφή της ωριμότητας αλλά και την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά των φρούτων. Με λίγα λόγια, προτείναμε το μοντέλο ακριβούς αναγνώρισης της ωριμότητας μια παραγωγής, ώστε η συγκομιδή να γίνεται σωστά, εξασφαλίζοντας σε παραγωγό και καταναλωτή τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ανοίξαμε ταυτόχρονα τον δρόμο για ανάλογες δράσεις σε ελαιώνες και αμπελώνες με αντίστοιχα αποτελέσματα. Αρχίσαμε να πείθουμε τους διακινητές φρούτων ότι μπορούν πλέον να πουλάνε φρούτα με πιστοποιητικό ποιότητας του αντιοξειδωτικού τους περιεχομένου. Μπήκαμε στην διαδικασία της απόδειξης για το πως μπορούμε να δώσουμε υπεραξία σε κάθε προϊόν, ανεβάζοντας την τιμή του κατά 30%! Υπολογίζοντας ότι έτσι θα προσθέσουμε άλλα 600 εκατ. ευρώ στα 2 δις εξαγωγών φρούτων που πέφτουν στην ελληνική οικονομία σήμερα.»

κερασια-1

Τα παραπάνω είναι λόγια του καθηγητή του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, σχετικά με το νέο ερευνητικό project του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την αύξηση της παραγωγικότητας των αγροτικών προιόντων.


«Οι νέες ποικιλίες κερασιάς, οι οποίες σταδιακά εγκαθίστανται μέσα στις κερασιές, παρουσιάζουν την ιδιομορφία ότι ωριμάζουν από μέσα προς τα έξω, με αποτέλεσμα το ξεκίνημα της ωρίμανσης να μη γίνεται αντιληπτό από τους παραγωγούς», επισημαίνει ο κ. Κουρέτας. Πολύ περισσότερο δεν είναι εύκολο να βρεθεί ο σωστός χρόνος που τα κεράσια περιέχουν τα πολύτιμα καροτενοειδή και τις πολυφαινόλες στο υψηλότερο επίπεδο. Πρόκειται για εξαιρετικά ωφέλιμες ουσίες με αντιοξειδωτική λειτουργία και με αντικαρκινική επίδραση. Η χρήση μη επανδρωμένων εναέριων μέσων (UAV-drone) έρχεται να συμβάλει με επαναστατικό τρόπο σε όλα τα παραπάνω. «Λαμβάνουμε πολυφασματικές εικόνες από τα drones σε λειτουργικό συνδυασμό με λεπτομερείς μετρήσεις μικροκλιματικών παραμέτρων και δεδομένων προβολής στο πεδίο, καθώς και αποτίμηση της αντιοξειδωτικής δράσης του καρπού με πλήθος μοριακών τεχνικών», εξηγεί ο καθηγητής. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται ήδη από φέτος σε κερασεώνες της Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία με την εταιρεία Οικοανάπτυξη και το εργαστήριο του κ. Κουρέτα.

Οι λήψεις πολυφασματικών εικόνων από τα drones βοηθούν επίσης στον σωστό χρόνο έναρξης χρήσης φυτοφαρμάκων κατά του εντόμου ραγολέτιδα, που πλήττει τις κερασιές. Σήμερα οι παραγωγοί περιμένουν την αλλαγή χρώματος του καρπού, χωρίς να αποφεύγονται λάθος υπολογισμοί. Ο ακριβής εντοπισμός του σωστού χρόνου μέσω τηλεπισκόπησης θα βοηθήσει στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με τους συντελεστές του έργου, η συγκεκριμένη μεθοδολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία επιπλέον στο σταφύλι και στην ελιά.

kerasia

Στο εργο που χρηματοδοτήθηκε από την δράση της ΓΓΕΤ Ερευνω-Καινοτομώ-Δημιουργώ , μελετήθηκαν με τηλεσκοπικές και εργαστηριακές μεθόδους ζώνες, αγροτεμάχια, ή και συστάδες δένδρων σε καρπούς κερασιάς, το βέλτιστο επίπεδο αντιοξειδωτικού περιεχομένου, γεγονός που θα οδηγεί πλέον σε βελτιστοποίηση της διαχείρισης της συγκομιδής και σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Το έργο εκτελέστηκε σε 500 στρέμματα κερασεώνων που βρίσκονται στο Δήμο Έδεσσας (Ν. Πέλλας), όπου καλλιεργούνται το 55% των κερασιών της χώρας. Τα αγροτεμάχια ήταν αντιπροσωπευτικά των ποικιλιών και καλλιεργητικών πρακτικών της περιοχής και υποδείχθηκαν από την εταιρία NOVAFARM η οποία ήταν εταίρος στο έργο, και η οποία παρέχει γεωργικές συμβουλές στο 90% των παραγωγών του Ν. Πέλλας.

ΟΙ μελέτες έγιναν σε δύο καλλιεργητικές περιόδους για τη συλλογή και ανάλυση στοιχείων. Κατά την πρώτη χρονιά, λήφθησαν φωτογραφικές και πολυφασματικές εικόνες από μη-επανδρωμένα πτητικά μέσα (UAV), σε κρίσιμες φάσεις της καλλιέργειας με ιδιαίτερη έμφαση στην παρακολούθηση-αποτύπωση των σταδίων ωρίμανσης του καρπού από την εταιρεια ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ που επίσης ήταν εταίρος στο έργο. Επίσης, έγινε καταγραφή και χαρτογράφηση κρίσιμων εδαφικών παραμέτρων καθώς και η μέτρηση του αντιοξειδωτικού περιεχομένου των καρπών και των φύλλων με πλήθος βιοχημικών και μοριακών τεχνικών από την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Δ.Κουρέτα στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπισητμίου Θεσσαλίας στη Λάρισα.

κερασι-1

Τόσο τα φωτογραφικά-τοπογραφικά, όσο και τα πολυφασματικά δεδομένα που αποκτήθηκαν οργανώθηκαν σε μία γεωβάση (GIS) στην οποία ενσωματώθηκαν καλλιεργητικά, κλιματολογικά και εντομολογικά δεδομένα, από το εγκατεστημένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών και παγίδων σύλληψης εντόμων της NOVAFARM. Το μοντέλλο που δημιουργήθηκε επιβεβαιώθηκε την δεύτερη χρονιά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην περιοχή των Σεβαστιανών ( υψόμετρο 100 μ.) τα αντιοξειδωτικά ήταν σε ποσότητα και ποιότητα τα ίδια είτε τα κεράσια ήταν άγουρα είτε ώριμα. Αντίθετα στις Καρυδιές ( υψόμετρο 800 μ.) τα άγουρα κεράσια είχαν πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα ώριμα , κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντική πληροφορία γιατί πλέον ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία κερασιών με ‘αποτύπωμα’ αντιοξειδωτικής δράσης το οποίο σχετίζεται άμεσα με την προστιθέμενη αξία του φρούτου. Τα ώριμα κεράσια δεν είναι όλα ιδια σε αντιοξειδωτικές ουσίες άρα η τιμή τους μπορει να διαφοροποιείται και επίσης οσα δένδρα υστερούν σε αντιοξειδωτικά μπορει η ποσότητα των αντιοξειδωτικών να βελτιωθεί εφαρμόζοντας τις πρακτικές που έδειξε η μελέτη.

images

Στη διεθνή και ελληνική αγορά δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ανίχνευσης της ωρίμανσης με τηλεπισκοπικές μεθόδους. Επίσης, η τάση των καταναλωτών να κλίνουν προς προϊόντα superfoods αποτελεί σημαντική ευκαιρία καθώς το κεράσι χαρακτηρίζεται ως τέτοιο σύμφωνα με τα θρεπτικά συστατικά του και για αυτό τον λόγο οι παραγωγοί μπορούν να επικεντρώνονται στην βελτίωση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε σήμερα στο διεθνές περιοδικό Antioxidants ( Impact factor 4.6)
https://www.mdpi.com/2076-3921/9/2/156