Η χρονιά αυτή, για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, θα είναι πολύ δύσκολη λόγω της πανδημίας. Επομένως, κρίνεται αναγκαία η αποτύπωση της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης, των επιπτώσεών της, αλλά και ο άμεσος προγραμματισμός, με στόχο την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας. Δυστυχώς, η οικονομία της Ελλάδας βασίζεται, ίσως παραπάνω από όσο θα έπρεπε (13% του ΑΕΠ και 26% των εργαζομένων), στον τουριστικό τομέα, καθιστώντας την ιδιαίτερα ευάλωτη σε οποιαδήποτε κρίση του.
Αναμφίβολα, οι πρώτες επιπτώσεις έχουν γίνει ήδη αισθητές στην οικονομία και στην κοινωνία, δημιουργώντας οικονομική αβεβαιότητα, αμφισβητούμενη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων (ειδικά των μικρών και μικρομεσαίων) και κοινωνική αναταραχή.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει πολλά πλεονεκτήματα, σε χωροταξικό, πολιτισμικό και ιστορικό επίπεδο, και θα πρέπει να δώσει έμφαση σε αυτά, ανασχεδιάζοντας το τουριστικό πρόγραμμα, με στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών σε όλα τα επίπεδα. Άμεσο κυρίαρχο μέλημά της πρέπει να είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς η οποιαδήποτε καθυστερημένη αντίδραση θα αποβεί μοιραία στο κοινωνικό σύνολο.
Η Οικολογία Πράσινη Λύση θεωρεί πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει να μελετήσει δέσμη μέτρων με στόχο τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης, διασφαλίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε πρώτη φάση, πρέπει να σχεδιάσει έναν αναλυτικό τουριστικό οδηγό υποχρεωτικών πρακτικών προστασίας της Δημόσιας Υγείας στον τουριστικό τομέα, με βάση τις κεντρικές κατευθύνσεις.
Η προώθηση του θεματικού τουρισμού με ταυτόχρονη επέκταση της τουριστικής περιόδου θα πρέπει να αποτελέσει βασικό παράγοντα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, καθώς φέτος αναμένεται να κυριαρχήσει, ο οδικός τουρισμός.
Επίσης, η περιοχή των Βαλκανίων αναμένεται να έχει πρωταρχικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας του τουρισμού στην Περιφέρειά μας. Συνεπώς, θα πρέπει να μελετηθεί και να σχεδιαστούν δράσεις αναβάθμισης της ελκυστικότητας του τουριστικού πακέτου (μέσω κοινών ιστορικών διαδρομών, κοινών πολιτισμικών προσεγγίσεων κλπ).
Επιπλέον, ως παράταξη θεωρούμε ότι η προβολή και προώθηση της ΠΚΜ σε μορφές εναλλακτικού τουρισμού (θρησκευτικού, ιαματικού, πολιτιστικού, αγροτουριστικού, γαστρονομικού, φυσιολατρικού, ιστορικού) θα πρέπει να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της περιφέρειας.
Η ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού απαιτεί υποδομές, σεβασμό και ωριμότητα. Η ΠΚΜ πρέπει να δείξει ότι σέβεται τους τουρίστες της, τα δικαιώματα των εργαζομένων στον τουρισμό αλλά και το περιβάλλον, ο οποίος είναι ο σημαντικότερος πόλος έλξης.
Όμως, με ποιόν τρόπο μπορεί να γίνει αυτό, μετά την απόφαση για επέκταση των μπαρ στις παραλίες, και την ουσιαστική κατάληψη του συνόλου του αιγιαλού; Πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας της δημόσια υγείας με τη σημερινή απελπιστική κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας; Πώς θα προστατευτεί ο οδικός τουρισμός με τις σημερινές ελλείψεις σήμανσης, διαγράμμισης κλπ;
Απαιτείται σοβαρή συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους, τόσο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα όσο και για την προβολή των πλεονεκτημάτων της εκάστοτε περιοχής.
Είναι κρίσιμο για την περιφέρεια μας να υπάρξει μια δυναμική επανεκκίνηση του τουρισμού με σεβασμό στο περιβάλλον, με βιώσιμη προοπτική για τον κλάδο και την κοινωνία, μακριά από τα λάθη του παρελθόντος.