Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και η Υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή, με γνώμονα τη βελτίωση της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας της πατρίδας μας και την προώθηση και ανάδειξη τους, υπέγραψαν τις αποφάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων ενίσχυσης της Ελληνικής Μελισσοκομίας για τα έτη 2020-2022.

Συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση καθορίζεται το ύψος της ενίσχυσης που θα κατευθυνθεί στη δράση 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων», με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ για κάθε μελισσοκομικό έτος, ως μέγιστο ύψος επιχορήγησης για την υλοποίηση της δράσης.


Σκοπός της δράσης είναι η εκπαίδευση και ενημέρωση των μελισσοκόμων και του προσωπικού των φορέων και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη μελισσοκομία, σε πρακτικά ή τεχνικά θέματα.

Παράλληλα, με άλλη υπουργική απόφαση καθορίζεται το ύψος ενίσχυσης της δράσης 6.1 «Εφαρμοσμένη Έρευνα», με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ για κάθε μελισσοκομικό έτος, ως μέγιστο ύψος επιχορήγησης για την υλοποίηση της δράσης. Το παραπάνω ποσό θα διατεθεί σε Πανεπιστημιακά, Ερευνητικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα με στόχο, μεταξύ άλλων, την προστασία και διάσωση των ελληνικών πληθυσμών μελισσών, τη διερεύνηση βιολογικών δράσεων των ελληνικών μελιών και τη χρήση καινοτομιών σε όλες τις φάσεις της πρωτογενούς παραγωγής, τυποποίησης, ταυτοποίησης και εμπορίας μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων.

Με δήλωση του ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι το Υπουργείο συνεχίσει να στηρίζει με κάθε δυνατό μέσο την ιδιαιτέρως σημαντική ελληνική μελισσοκομία για την ανάδειξη του, εξαιρετικής ποιότητας, ελληνικού μελιού το οποίο διακρίνεται για τα ιδιαίτερα του χαρακτηριστικά και τη μοναδική του γεύση στις διεθνείς αγορές.