Σε εργασίες εκτεταμένης κλίμακας για τον καθαρισμό των εκβολών του ποταμού Λουδία από φερτά υλικά και προσχώσεις προχωρά από σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη χρήση ειδικού βυθοκόρου σκάφους.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξασφάλισε, σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κονδύλια ύψους 250.000 ευρώ, με σκοπό να άρει το «απαγορευτικό» των προσχώσεων και να διευκολύνει την πρόσβαση στις 59 μονάδες οστρακοκαλλιέργειας long line και τα 110 σκάφη παράκτιας αλιείας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς ο καθαρισμός και η εκβάθυνση των εκβολών του Λουδία απελευθερώνει ουσιαστικά τη νοητή υδάτινη δίοδο προς τη θάλασσα.


Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους παράκτιους αλιείς και ειδικά για τους οστρακοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας, που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες επί σειρά ετών στην καθημερινή τους πρόσβαση από και προς τις μονάδες τους εντός του Θερμαϊκού Κόλπου.

Τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται από το 2013, καθώς οι προσχώσεις στις εκβολές του ποταμού καθιστούσαν χρόνο με το χρόνο δυσκολότερη την «έξοδο» των καϊκιών τους από το Αλιευτικό Καταφύγιο των Κυμίνων. Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, σε βαθμό μάλιστα που οι καρίνες των καϊκιών τους «κολλούν» στις αβαθείς λόγω των προσχώσεων εκβολές του ποταμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή των εκβολών του Λουδία παράγονται κάθε χρόνο 10.000 τόνοι μυδιών και οστράκων, που ως επί το πλείστον εξάγονται σε αγορές της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

«Δίνουμε λύση σε ένα καίριο πρόβλημα για τους οστρακοκαλλιεργητές που το τελευταίο διάστημα είχαν φτάσει σε απόγνωση. Οι εργασίες που ξεκινούν από σήμερα με ειδικό βυθοκόρο σκάφος αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου ένα μήνα. Δίνουμε ανάσα σε έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους παραγωγικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα την περιβαλλοντική αειφορία», επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας.
«Για εμάς που οι μονάδες μας δεν είναι στην ξηρά, αλλά στο υδάτινο στοιχείο, έχει καθοριστική σημασία να μπορούμε να κινούμαστε απρόσκοπτα προς αυτές. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για το άμεσο ενδιαφέρον που επέδειξε, τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και την ουσιαστική ανταπόκριση στο αίτημά μας», σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αλιευτικού Οστρακοκαλλιεργητικού Συλλόγου «Ποσειδών» Κυμίνων- Μαλγάρων Κώστας Βερβίτης.