Το edessanews καθημερινά θα ζητά τις απόψεις από επιχειρήσεις, ανθρώπους της αγοράς αλλά και από δημόσια πρόσωπα για το πως βίωσαν τον κορωνοϊό αλλά και πως βλέπουν την τοπική οικονομία μας μετά και το άνοιγμα των καταστημάτων της εστίασης.
Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Θεόδωρο Γιοβανούδα. Εδεσσαϊος επιχειρηματίας που κατάφερε να κερδίσει το κοινό με τις αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές. Κι ενώ όλα πήγαιναν καλά, ήρθε η επιδημία του κορωνοϊού για να προκαλέσει χτύπημα κάτω από τη ζώνη όχι βέβαια μόνο στον ίδιο αλλά στο σύνολο σχεδόν της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Το γνωστό εστιατόριο “Ήρθα κι Έδεσσα” βρίσκεται στο πάρκο των καταρρακτών.
Ας δούμε όμως τι μας απάντησε
Θεόδωρος Γιοβανούδας
Η περίοδος αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού και των μέτρων που ακολούθησαν όπως ο κατ’οικον περιορισμός ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλη την ανθρωπότητα.
Προσωπικά αφιέρωσα τον περισσότερο χρόνο μου στην οικογένειά μου και αυτό με βοήθησε πνευματικά.
Παράλληλα προσπάθησα να καταγράψω στο μυαλό μου τις συνέπειες που θα επιφέρει όλη αυτή η κατάσταση.
Θεωρώ πως η οικονομία για να ανακάμψει θα πρέπει να περάσουμε το γρηγορότερο στη μεταπανδημιακή εποχή (μέσω της επιστημονικής κοινότητας και της αποτελεσματικότητάς της) ώστε να επανέλθει η καταναλωτική και αγοραστική συμπεριφορά/δύναμη σε κανονικές συνθήκες.
Έτσι θα συρρικνωθεί το φάντασμα της ανεργίας που αυτήν τη στιγμή πλανάται πάνω από την αγορά.
Όσον αφορά την εστίαση, έναν από τους μεγαλύτερους κλάδους σε ποσοστό ΑΕΠ και θέσεων εργασίας στη χώρα, είναι επιτακτική η ανάγκη για ρευστότητα όμως όχι με δανεισμό, αλλά με άμεση χρηματοδότηση της μέσω Ευρωπαϊκών πόρων που δημιουργήθηκαν για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και την εργασία.
Τοπικά είναι σημαντικό όσο ποτέ άλλοτε να ισχυροποιηθεί το πνεύμα της στήριξης της αγοράς από όλους μας αλλά και των θεσμων, γιατί η αλυσίδα που ακολουθεί τον κρίκο της (προσωπικό, προμηθευτές-έμποροι-παραγωγοί, υπηρεσίες) πρέπει να μείνει δυνατή.
Εύχομαι σε λίγο καιρό να αποτελέσει παρελθόν η ανασφάλεια και ο φόβος όχι όμως η εκτίμηση σε απλά πράγματα που καλλιεργήθηκε στο διάστημα αυτό.