Με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Δικαιοσύνης, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης θέτει το ζήτημα της στήριξης του κλάδου των δικηγόρων από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Όπως αναφέρει ο Βουλευτής, η ορθή απόφαση της Κυβέρνησης για παύση της λειτουργίας των δικαστηρίων είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος και συνεπώς την απώλεια εισοδήματος.
Αναφερόμενος στις συνεχείς παρεμβάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων Γιαννιτσών και Έδεσσας, αλλά και όλης της χώρας, ο Βουλευτής ζητά από την Κυβέρνηση να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες που δύναται να πάρει ώστε να στηριχθεί ο κλάδος και να μην κινδυνεύσει η διαδικασίας απονομής της Δικαιοσύνης.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τον Υπουργό Δικαιοσύνης
Θέμα: Στήριξη του δικηγορικού κλάδου
Η υγειονομική κρίση την οποία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει επιτυχώς η χώρα μας θα έχει μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Από τα πρώτα, ορθά μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων. Η απόφαση αυτή της Πολιτείας είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την παύση της επαγγελματικής δραστηριότητας των δικηγόρων και την απώλεια εισοδήματος από την άσκηση του λειτουργήματός τους.
Μέχρι σήμερα, η μόνη στήριξη που έχει δεχθεί ο κλάδος είναι η χωρίς προϋποθέσεις ενίσχυση των 600€ για τον μήνα Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, η αποζημίωση ειδικού σκοπού προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν περιλάμβανε το δικηγορικό κλάδο, ενώ ούτε η αποζημίωση ειδικού σκοπού προς επιστήμονες για το μήνα Μάιο έχει καταβληθεί σε δικηγόρους.
Με σειρά επιστολών τους οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Γιαννιτσών και Έδεσσας, αλλά και πληθώρα συλλόγων από όλη την Ελλάδα, έχουν κατ’ επανάληψη θέσει το θέμα προς την Κυβέρνηση και τους εκπροσώπους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κάνοντας λόγο για οικονομική εξαθλίωση του κλάδου με κίνδυνο υπονόμευσης της διαδικασίας απονομής της Δικαιοσύνης, λόγω του θεσμικού ρόλου των δικηγόρων.
Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Ποια μέθοδος οικονομικής ενίσχυσης του κλάδου των δικηγόρων σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση και με τι χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;
2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να καταβάλει αποζημίωση ειδικού σκοπού στους επαγγελματίες δικηγόρους και με τι χρονοδιάγραμμα;
3. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση φόρων στις δικαστηριακές υπηρεσίες και τη δραστηριότητα των δικηγόρων, όπως μείωση του συντελεστή ΦΠΑ ή επέκταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών;
4. Προτίθεται η Κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρους και τους δικηγόρους που δεν απασχολούν προσωπικό;
5.Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί σε μείωση ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για το 2020;
Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος Βασιλειάδης»