Η αφοσίωση της Βόρειας Μακεδονίας στην εξάλειψη διαφορών με τις γειτονικές χώρες αποτελεί παράδειγμα για την περιοχή

Η ΕΕ έτοιμη να στηρίξει το νέο κοινοβούλιο της χώρας («Σομπράνιε»)

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η Συμφωνία Φιλίας και Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πορείας

 

Επιφανείς ευρωβουλευτές ζητούν η προεκλογική περίοδος να χαρακτηριστεί από διαφάνεια αξιοπιστία και αντικειμενικότητα, μακριά από παραπληροφόρηση και εκφοβισμό.

Μετά την απόφαση για τη διενέργεια εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία στις 15 Ιουλίου, ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βόρεια Μακεδονία Ilhan Kyuchyuk (Renew, Βουλγαρία), ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας Andreas Schieder (Σοσιαλιστές, Αυστρία) και η αντιπρόεδρός της Marion Walsmann (ΕΛΚ, Γερμανία) δήλωσαν τα εξής.

«Στις 15 Ιουλίου, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα για να αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα τους τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αναλαμβάνοντας να την καθοδηγήσει στα κρίσιμα στάδια των απαιτητικών συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ.

 

Στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν υπευθυνότητα και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν με την σύνταξη του “Κώδικα για Δίκαιες Δημοκρατικές Εκλογές”, επιτρέποντας έτσι στη χώρα να περάσει με επιτυχία τη σημαντική αυτή δημοκρατική διαδικασία.

 

Προτρέπουμε τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας να διασφαλίσουν ότι οι εκλογές θα είναι ομαλές και δίκαιες, σύμφωνα με τις τα διεθνή πρότυπα και τις υποχρεώσεις της χώρας, ενώ θα πρέπει να τηρηθούν και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Τα κόμματα, οι κρατικές αρχές (συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν αναλάβει τη διενέργεια των εκλογών), η κοινωνία των πολιτών και τα ΜΜΕ έχουν κοινή ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η προεκλογικές εκστρατείες θα πραγματοποιηθούν με τρόπο διαφανή, αξιόπιστο και αντικειμενικό, χωρίς παραπληροφόρηση και πρακτικές εκφοβισμού.

 

Οι ιστορικής σημασίας συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας, ενισχύοντας την αποκατάσταση των σχέσεων καλής γειτονίας σε όλη την Ευρώπη.

 

Μέσω της συνεργασίας, της ανεκτικότητας και της θετικής διπλωματίας, η Βόρεια Μακεδονία έχει αποδείξει την αφοσίωσή της στην κατεύθυνση της εξάλειψης εσωτερικών και εξωτερικών διχασμών, δίνοντας το παράδειγμα για ολόκληρη την περιοχή. Η συνέχιση του διακομματικού διαλόγου μετά τις εκλογές είναι ύψιστης σημασίας. Το πιο νέο μέλος του ΝΑΤΟ χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να συνεχίσει να ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να προωθήσει τις σχετικές μεταρρυθμίσεις.

 

Μετά τις εκλογές, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να συνεχίσει να στηρίζει το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο της χώρας Σομπράνιε και τη νέα κυβέρνηση. Θα χρειαστούν πλήρως λειτουργικοί θεσμοί, οι οποίοι θα λογοδοτούν σε μια ενεργή και αποτελεσματική αντιπολίτευση, για να οδηγηθεί η χώρα στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, για να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις στην ενταξιακή πορεία της χώρας και για να εκπληρωθεί η επιθυμία των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ετοιμάσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο το συντομότερο δυνατόν και παροτρύνουμε τα κράτη μέλη να το υιοθετήσουν χωρίς χρονοτριβή».

 

Σχετικές πληροφορίες

 

Οι πρόωρες εκλογές είχαν αρχικά οριστεί για τις 12 Απριλίου αλλά αναβλήθηκαν λόγω της κρίσης του COVID-19. Η χώρα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία είχε εντολή να διοργανώσει εκλογές, ενώ το κοινοβούλιο δε συνεδριάζει.

 

Η Βόρεια Μακεδονία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ το 2004 και χαρακτηρίστηκε υποψήφια προς ένταξη χώρα το 2005. Στις 26 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Η Επιτροπή οριστικοποιεί αυτή την περίοδο τα έγγραφα που θα ορίσουν το πλαίσιο των συνομιλιών για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των δύο χωρών, μετά την έγκρισή τους από το Συμβούλιο. Η δημοσίευση του πακέτου διεύρυνσης της Επιτροπής έχει αναβληθεί για το φθινόπωρο λόγω πανδημίας.