Σύσκεψη με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ylva Johansson είχε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα με την Τουρκία. Επίσης, συζητήθηκε η συνεργασία της Κομισιόν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών για το μεταναστευτικό. Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Johansson αντάλλαξαν απόψεις και για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση (Σύμφωνο Δουβλίνου).


«Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης ταυτόχρονα με την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και του μεταναστευτικού ζητήματος. Στην Ελλάδα είχαμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε την εξελισσόμενη πανδημία, και την παράτυπη και σε ορισμένες περιπτώσεις την καθοδηγούμενη είσοδο μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ. Η συμβολή των Περιφερειών και των Δήμων, των τοπικών κοινωνιών ήταν καταλυτική, ώστε να ξεπεράσουμε με ικανοποιητικό τρόπο και τις δυο κρίσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει εμπράκτως να συμβάλλει προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε ενιαία βάση, με αναλογικό επιμερισμό των ευθυνών το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, που είναι ευρωπαϊκό και δεν μπορούν να το επωμίζονται μόνες τους ορισμένες περιοχές. Η ποιότητα της Δημοκρατίας και της προσαρμογής των τοπικών και περιφερειακών αρχών στις ανθρώπινες αξίες της Ευρώπης, εξαρτάται από την ασφάλεια, την ισοτιμία και την προστασία της κοινωνικής συνοχής, όπως κι από τη θωράκιση των ευρωπαϊκών συνόρων», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι:

1.Πανδημία κορονοϊού και επιπτώσεις στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ: Το lockdown του χώρου Σένγκεν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης έπληξε ειδικά τις διασυνοριακές περιοχές. Περιφέρειες και Δήμοι θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ειδικός σχεδιασμός για την ανάκαμψη των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και για τη διαχείριση ανάλογων κρίσεων στο μέλλον. Τα σύνορα της ΕΕ πρέπει να θωρακιστούν με τον καλύτερο τρόπο οποιασδήποτε προκλητικότητας, με τον καλύτερο τρόπο.

2.Σύμφωνο για τη Μετανάστευση (Μεταρρύθμιση της Συμφωνίας του Δουβλίνου): Το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θα συντάξει γνωμοδότηση για το νέο σύμφωνο περί μετανάστευσης και ασύλου, ώστε να διορθωθούν οι σημερινές στρεβλώσεις της Συμφωνίας του Δουβλίνου. Πρόκειται για ένα σύστημα υποχρεωτικής ευέλικτης αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του «Δουβλίνου». Το 2019 μόλις πέντε κράτη μέλη της ΕΕ (Κύπρος, Μάλτα, Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία) δέχονταν το 91% των συνολικών μεταναστευτικών ροών στα σύνορα της ΕΕ και άλλα πέντε (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Ελλάδα) δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ζήτησε να παρουσιαστούν οι προτάσεις της μεταρρύθμισης στη Σύνοδο της Ολομέλειας τον ερχόμενο Οκτώβριο. Επίσης, αναφορικά με τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, οφείλουν και οι κεντρικές κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Περιφερειών και των Δήμων, που επιδεικνύουν αλληλεγγύη στην πράξη.