Δεν είμαι σίγουρη αν όλοι έχουν πλήρη εικόνα για την πολιτική που ασκεί ο Δήμος Έδεσσας στη διαχείριση σκουπιδιών. Οι περισσότεροι ήδη γνωρίζουν ότι η συλλογή των απορριμμάτων έχει περάσει σε ιδιώτη από το 2014. Ακόμα λιγότεροι ότι το 2018 ανανεώθηκε η σύμβαση για 4 επιπλέον χρόνια με κόστος που αγγίζει τα 5 εκατομμύρια, ενώ ελάχιστοι γνωρίζουν ότι εκτός από την αποκομιδή των σκουπιδιών, ο εργολάβος είναι υπεύθυνος και για την καθαριότητα όλων των κοινόχρηστων χώρων απασχολώντας 17 άτομα σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ρώτησα, πού θα χρησιμοποιήσει ο Δήμος τους 19 εργάτες καθαριότητας που θα προσλάβει με τα οχτάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Στην ερώτηση μου ο κ. Γιάννου ευθαρσώς παραδέχτηκε ότι αυτοί οι εργάτες θα διατεθούν επικουρικά στην υπηρεσία του ιδιώτη, πρακτική, άλλωστε που παρατηρήθηκε και τα προηγούμενα χρόνια, είτε πάλι με οκτάμηνα προγράμματα, είτε παραχωρώντας μόνιμο προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας.
Παρόλο λοιπόν που το κόστος της σύμβασης είναι υπέρογκο, παρατηρείται αδυναμία της εκτέλεσης της σύμβασης όχι μόνο στα χωριά αλλά και σε γειτονιές μέσα στην πόλη της Έδεσσας, όπως στης Σμαρέκα, χωρίς όμως κάποια ελάφρυνση στα δημοτικά τέλη. Λόγω λοιπόν αυτής της αδυναμίας μετατρέπεται για άλλη μια φορά η κοινωφελής εργασία σε δεκανίκι του ιδιώτη.
Βλέποντας την εξέλιξη της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί την επιτηδευμένη απαξίωσή της. Σταδιακά μειώθηκε το ανθρώπινο δυναμικό, έπειτα απαξιώθηκε ο στόλος, ώστε το 2014 να αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών και να παρουσιάζεται η ιδιωτικοποίηση σαν μονόδρομος. Μέθοδος, η οποία φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί και στην ανακύκλωση, αφού θέσεις εργασίας που μένουν κενές καταργούνται και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για ανανέωση του στόλου. Μάλιστα, στη συνέχεια των ερωτήσεών μου τόσο ο Δήμαρχος όσο και η αρμόδια αντιδήμαρχος παραδέχτηκαν ότι οι υπάλληλοι του εργολάβου της καθαριότητας είχαν εντολή να συλλέγουν και τους κάδους της ανακύκλωσης αν και όποτε έκριναν ότι δεν έχει γίνει σωστά η ανακύκλωση.


Τίθεται λοιπόν το ζήτημα αν όντως αυτή η πολιτική αποσύνθεσης της Υπηρεσίας Ανακύκλωσης οδηγήσει τελικά σε μία ακόμα ασύμφορη και κοστοβόρος σύμβαση για τους δημότες, όπως η ήδη υπάρχουσα των σκουπιδιών, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Δήμητρα Καραμάνη
Δημοτική Σύμβουλος
«Κοινωνία σε Κίνηση»