Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου το πρωί βρεθήκαμε στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δάνη Τζαμτζή για να τον συναντήσουμε και να του θέσουμε κάποιες ερωτήσεις. Πάντα φιλόξενος και ανοικτός προς τους πολίτες και τα Μ.Μ.Ε. της Πέλλας δέχτηκε με χαρά την επίσκεψή μας και απάντησε με αμεσότητα και ειλικρίνεια στις ερωτήσεις της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας edessanews.gr που του θέσαμε.
Εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε παρά να τον ευχαριστήσουμε για το χρόνο που μας διέθεσε, παρά το φόρτο εργασίας του, και να του ευχηθούμε να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά και το έργο που παράγει για τον τόπο μας από αυτήν τη θέση.
Ο Covid-19 προκάλεσε μεγάλο πλήγμα τόσο στην οικονομία όσο και στον τουρισμό. Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε σ’ ένα ενδεχόμενο δεύτερης έξαρσης του ιού και ενός πιθανού νέου lock down το φθινόπωρο ή το χειμώνα; Η προετοιμασία εκ μέρους της Περιφέρειας πώς μεταφράζεται έμπρακτα όσον αφορά την προστασία, την ασφάλεια και θα προσθέσω την καθημερινή σίτιση των κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτων οικογενειών του Νομού μας;
Ακoλουθώντας τις οδηγίες τόσο των υπηρεσιών του κράτους όσο και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα της πανδημίας του κορονοιού και το lock down, με επιτυχία.
Να σημειωθεί ότι στην ΠΕ Πέλλας είχαμε κρούσματα και θανάτους από τον Covid-19 και φυσικά την 14ημερη καραντίνα σε τοπική κοινότητα μας.
Με χρήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αγοράστηκαν και δόθηκαν στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, σε φορείς Υγείας και στον ιατρικό σύλλογο, σε δημόσιες υπηρεσίες και στις υπηρεσίες της ΠΕ Πέλλας, αλλά και σε επαγγελματίες με καθημερινή επαφή με πολίτες, υγειονομικό υλικό, γάντια , προστατευτικές μάσκες, αντισηπτικά, απολυμαντικά και πάσης φύσεως χαρτικά και υλικά καθαριότητας.
Ακόμη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάλυψε με έτοιμες μερίδες φαγητού μεσημέρι και βράδυ καθημερινά, την σίτιση για χιλιάδες οικονομικά ευάλωτες οικογένειες. Υλοποιούσαμε ταυτόχρονα το πρόγραμμα ΤΕΒΑ.
Τόσο κατά την περίοδο της καραντίνας αλλά και μετά από αυτήν, στηρίξαμε την τοπική κοινότητα της Φούστανης με υλικά καθαριότητας, ατομικής υγιεινής και τρόφιμα. Εύχομαι να μην χρειαστεί να ξαναζήσουμε το lock down και γι αυτό το μήνυμα μας είναι «ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ» και στην ΠΕ Πέλλας το κάνουμε πράξη, όπου γίνεται έλεγχος θερμοκρασίας και υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους προσερχόμενους πολίτες . Αν χρειαστεί όμως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πάλι θα στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
Συμπληρώστε… Ποιος είναι ο Δάνης Τζαμτζής; Γνωρίζει από αγροτιά, γνωρίζει από φάρμακα, ραντίσματα, κλαδέματα, αραιώματα, συγκομιδή, πληρωμή εργατικών χεριών. Γνωρίζει, όμως, και ότι οι κόποι του αγρότη, που καθημερινά ματώνει οικονομικά, πάνε χαμένοι, όταν στο τέλος δίνει την πραμάτειά του σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ μετά από λίγο βλέπει το προϊόν του στα ράφια των καταστημάτων να μοσχοπωλείται.
Στο θέμα τιμής του ροδάκινου θα προσπαθήσει να βοηθήσει ο Δάνης και πώς…;
Όταν γεννιέσαι μέσα στα κτήματα και μεγαλώνεις μέσα στα ροδάκινα, γνωρίζεις πολύ καλά όλες τις αγροτικές εργασίες αλλά και τα προβλήματα στην καλλιέργεια και στην διάθεση του προϊόντος. Οι αγρότες της ΠΕ Πέλλας παράγουν 23 διαφορετικά, ποιοτικά προϊόντα.
Εκεί που υπάρχει πρόβλημα όμως είναι στη διάθεση των προϊόντων, δηλαδή στην εμπορία.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι η απουσία οργάνωσης των αγροτών σε δυνατά συνεταιριστικά σχήματα. Βέβαια υπάρχει εξήγηση. Οι αγρότες της περιοχής μας, επειδή έχασαν χρήματα από συνεταιρισμούς, σήμερα διστάζουν να τους εμπιστευτούν. Η μειωμένη εμπιστοσύνη στους συνεταιρισμούς δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα στην ουσιαστική οργάνωση των αγροτών ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν σωστές τιμές για τα προϊόντα τους, παρά τις πολύ σημαντικές και σε θετική κατεύθυνση ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς.
Αν και δεν έχω επιστημονικές γνώσεις επί του θέματος καταλαβαίνω ότι δεξιά κι αριστερά στις όχθες του Εδεσσαίου ποταμού χρειάζεται ριζική επισκευή των αντιστηριγμάτων, όπως επίσης καταλαβαίνω ότι επιβάλλεται μια μεγάλη μελέτη για τη συντήρηση των υγιών αλλά και αντικατάσταση των σαθρών και προβληματικών δέντρων παραποτάμια. Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο μπορούμε να αποφύγουμε την εντός στεγανοποίηση του ποταμού παίρνοντας λιγότερα χρήματα ή, αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, μετά από πόσο χρονικό διάστημα θα επανέλθει η χλωρίδα και η πανίδα σε ικανοποιητικά επίπεδα;
Με τις μελέτες που έχουμε και την σύμφωνη γνώμη της Διαχειριστικής Αρχής δεν γίνεται στεγανοποίηση της κοίτης του ποταμού. Περίπου το 30% του πυθμένα θα έχει συρματοκιβώτια (ζαρζανέτια) που σημαίνει ότι θα υπάρχει νερό που θα περνά στο υπέδαφος. Όσον αφορά την πανίδα και την χλωρίδα, πολύ σύντομα θα επανέλθουν. Να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες με πρωτοβουλία της ΠΕ Πέλλας μαζέψαμε τα ψάρια από το τμήμα αυτό του Εδεσσαίου και τα πήγαμε στον Ιχθυογεννητικό σταθμό.
Πώς αισθανθήκατε, τι είπατε από μέσα σας, στο άκουσμα της είδησης ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετατρέπει το χριστιανικό σύμβολο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί;
Οργή, θλίψη και πολλά άλλα συναισθήματα, όπως αηδίας για έναν άνθρωπο που προσπαθεί να προσβάλει το σύμβολο της Παγκόσμιας Χριστιανοσύνης, την Αγιά Σοφιά.
Όμως είδα και σκηνές από την παρουσία του Ερντογάν μέσα στην Αγιά Σοφιά και ένιωσα ένα αίσθημα περηφάνιας, διότι είδα πόσο μικρός ήταν ο Ερντογάν μπροστά στο μεγαλείο της Αγίας Σοφίας.
Ό,τι και να κάνει ο Ερντογάν, η Αγιά Σοφιά δεν πρόκειται να πάψει να είναι το Σύμβολο της Χριστιανοσύνης καθώς και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για όλους δε εμάς που την έχουμε επισκεφτεί, είναι στο μυαλό και την ψυχή μας και πάντα θα φέρνει στην σκέψη μας τα τραγούδια της λαϊκής μούσας για την Αγιά Σοφιά και την Κωνσταντινούπολη των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων.