Πρέπει να είναι κανείς διεθνολόγος ή απόφοιτος αντίστοιχου τμήματος, όπως ο γράφων / Πολιτικές Επιστήμες & Διεθνείς Σπουδές, για να εκφράσει άποψη για τα τεκταινόμενα, ή εντέλει σε αυτή την έρημη χώρα μπορεί να έχει άποψη ο καθένας κ. καθηγητά? Διερωτάται, λοιπόν, κανείς, απαιτείται κάποια ειδική γνώση προκειμένου να πεις ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραβίασε τα θαλάσσια όρια μας, κοινώς κάνει “τσάρκα” εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ή μήπως όχι? Ας μου επιτραπεί να επισημάνω ότι δεν είμαστε στην εποχή του Γουτεμβέργιου ούτε στην εποχή της μιας φυλλάδας, αλλά στην εποχή του διαδικτύου, με τη διασπορά και τον καταιγισμό πληροφοριών, όπου η ενημέρωση των πολιτών είναι άμεση, διάφανη, πολυποίκιλη και ουσιαστική.
Αναντίρρητα, όμως, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι τα επιστημονικά εργαλεία βοηθούν κάθε φορά στην ερμηνευτική προσέγγιση, πολλώ δε μάλλον συμβάλλουν στην ανάλυση και στην κατανόηση των δεδομένων ενός προβλήματος. Σε αυτό το πνεύμα άλλωστε η άποψη διακρίνεται από τη γνώμη, που ως γνωστό προϋποθέτει και απαιτεί ειδική γνώση. Αν τώρα ο πολίτης, κατ΄εσάς ο “επιστήμονας” του πληκτρολογίου, ονομάζει την άποψη του γνώμη, το καταστάλαγμα της σκέψης κατά τον Πλάτωνα, τότε φοβούμαι ότι γίνεται θύμα της αλαζονείας της ημιμάθειας του. Σε κάθε περίπτωση, εγκλωβίζει και περιορίζει τα όρια της σκέψης του συνεπεία του γνωστού βραχυκυκλώματος ημιμάθειας και εγωισμού, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, στο οποίο χωράνε αριστεροί και δεξιοί, εφημερίδες και τηλεόραση, ορθόδοξοι και νεο-ορθόδοξοι.
Γι΄αυτό, όμως, κ. καθηγητά είστε εσείς οι ακαδημαϊκοί, με τον διακριτό επιστημονικό λόγο και την ειδική τεκμηριωμένη γνώση, προκειμένου να λειτουργήσετε ως φάρος πορείας για τον πολίτη στην αναζήτηση της αλήθειας, φωτίζοντας τα μονοπάτια της σκέψης του, όχι να τον λοιδορείτε…
*Πολιτικός Επιστήμων – Τεχ.Γεωπόνος – Παιδαγωγός