Η έλλειψη σχεδίου, οι παλινωδίες και η διαρκής προσπάθεια να μεταφέρει τις ευθύνες του στους πολίτες είναι ο απολογισμός της κυβερνητικής πολιτικής τους μήνες μετά την άρση του lockdown, με αποτέλεσμα σχεδόν εκατό φορές περισσότερα κρούσματα από τότε που ανακοινώθηκε η λήξη του. Σήμερα καλούμαστε πλέον να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα της πανδημίας. Όχι όμως με επικοινωνιακή πολιτική, αλλά με ενίσχυση του ΕΣΥ.
Η ανησυχία αυξάνεται και ενόψει του χειμώνα, αλλά και λόγω σημαντικών ελλείψεων στο σύστημα υγείας και στα νοσοκομεία της χώρας. Εκπρόσωποι του Ο.Μ. Σύριζα Γιαννιτσών επισκεφτήκαμε το Νοσοκομείο Γιαννιτσών και συνομιλήσαμε με διοίκηση και εκπροσώπους εργαζομένων σε μια προσπάθεια συλλογικής στήριξης στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
Η σημαντική προίκα της προηγούμενης διοίκησης ήταν 2 αξονικοί τομογράφοι,
μια υψηλή έγκριση χρηματοδότησης 4,5 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση και των δυο νοσοκομείων σε Γιαννιτσά και Έδεσσα, σε κτίρια ενεργειακής αποδοτικότητας και την δημιουργία δυο σύγχρονων ακτινολογικών εργαστηρίων ψηφιακής τεχνολογίας.
Η σημερινή διοίκηση μας ενημέρωσε ότι στις θέσεις ιατρικού προσωπικού υπάρχει επάρκεια με σημαντικά κενά όμως στην χειρουργική και την νευρολογική κλινική.
Δυστυχώς οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων που ξεκίνησαν επί Λοβέρδου και ολοκληρώθηκαν επί Γεωργιάδη έφεραν μόνο προβλήματα.
Σήμερα το ενιαίο Νοσοκομείο Πέλλας μοιράζεται την όποια χρηματοδότηση, αλλά και λειτουργεί με μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού, όταν δεν υπάρχουν ειδικότητες. Η μεγάλη διαφορά όμως είναι πως το νοσοκομείο Γιαννιτσών βρίσκεται σε θέση στην οποία η κοντινή χιλιομετρική απόσταση από πολλές περιοχές το καθιστούν ένα μεγάλο πια περιφερειακό νοσοκομείο με περισσότερες ανάγκες.
Το δημόσιο σύστημα υγείας, που έχει σηκώσει το βάρος διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, ένα δημόσιο σύστημα υποστελεχωμένο, αλλά αξιόμαχο σε ένα περιβάλλον εχθρικό, τόσο εχθρικό που η μόνη κυβερνητική επιβράβευση εξαντλήθηκε στα χειροκροτήματα.
Στην συνάντησή μας με τους εκπροσώπους εργαζομένων η ενημέρωση ήταν ουσιαστική και πραγματικά ανησυχητική. Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών δεν παρατάθηκαν οι συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα, παρότι το υγειονομικό προσωπικό είναι το βασικότερο στοιχείο στην περίοδο της πανδημίας. Δυστυχώς η πολιτική του Υπουργείου Υγείας είναι να επιστρέψουμε στο καθεστώς των εργολάβων, όπου από το νέο διαγωνισμό δεν αποκλείστηκαν ούτε οι προηγούμενοι «κακοί» συνεργάτες. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλούν για τις αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες (εφόσον οι εργολάβοι κοιτούν μόνο το κέρδος) και φυσικά ενώ δόθηκαν παρατάσεις σε καθαρίστριες υπουργείων, στο νοσοκομείο Γιαννιτσών υπογράφηκαν υπεύθυνες δηλώσεις τριτοκοσμικής εργασιακής σχέσης!!!
Το αποτέλεσμα όλων των μέτρων που τελικά περιλαμβάνουν μόνο την «ατομική ευθύνη» των πολιτών είναι ότι στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσών υπάρχει :
• Ένα κοντέινερ (θάλαμος ελέγχου) στην πύλη εισόδου που δεν άνοιξε ποτέ για να κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο σε πολίτες που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα πριν μπουν στο χώρο του νοσοκομείου.
• Ο έλεγχος του ύποπτου κρούσματος μετά το μεσημέρι, γίνεται με προφορική συνέντευξη του πιθανού φορέα με τον υπάλληλο φύλαξης στην είσοδο και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον γιατρό εφημερίας
• Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών δεν υπάρχει μοριακός αναλυτής με αποτέλεσμα τα δείγματα να πηγαίνουν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Κοζάνη ή στην Θεσσαλονίκη χωρίς την συνοδεία υπευθύνου με αποτέλεσμα δείγματα να χάνονται και να μην υπάρχει ποτέ απάντηση. Είναι απαράδεκτο, να μην υπάρχει μοριακός αναλυτής σε ολόκληρο το Νομό Πέλλας, να έχουμε καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων και ο πολίτης να περιμένει σε έναν θάλαμο ως ύποπτο κρούσμα αποκλείοντας θέση για πραγματικό κρούσμα
• Η διαφορετική αντιμετώπιση εργαζομένων για την κάλυψη των κρουσμάτων θέτει σε εξάντληση το προσωπικό το οποίο εργάζεται με την στολή αποστείρωσης, μάσκα και γάντια για 8 ώρες και σε πολλές βάρδιες
• Καταγράφονται ελλείψεις ακόμα και σε γάντια, ενώ οι χειρουργικές μάσκες, που αναλογούν στο προσωπικό είναι μία ανά μέρα, όταν όλοι γνωρίζουν ότι η χρήση της μάσκας εξαντλείται στο τρίωρο και πρέπει να αλλαχθεί μόλις υγρανθεί
Καλούμε λοιπόν τον Υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση να δώσουν ειλικρινείς και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν σηκώσει το βάρος της προστασίας των πολιτών. Για εμάς δυστυχώς ήταν αναμενόμενη αυτή η συμπεριφορά από μια κυβέρνηση, που ο Πρωθυπουργός της μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο οραματιζόταν το ΕΣΥ να αγοράζει εξετάσεις για τους ασθενείς του, από τον ιδιωτικό τομέα και είχε εξαγγείλει μάλιστα και την τοποθέτηση ιδιωτικών μηχανημάτων στα νοσοκομεία. Τον πρόλαβε η πανδημία και δυστυχώς μαζί του και όλη την κοινωνία που προσπαθεί να επιβιώσει με αναστολή εργασίας ή απλά χάνοντας τη δουλειά της.
Όλοι οι πολίτες, οφείλουμε από τη μια να τηρήσουμε με αίσθημα συλλογικής ευθύνης όσα συμβουλεύουν οι ειδικοί και από την άλλη να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να νικήσουμε τον φόβο, να κινητοποιηθούμε και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση την εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου. Για τη ζωή και την υγεία όλων.
Κύριε Μητσοτάκη ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ Ε.Σ.Υ. ΚΑΙ ΟΧΙ «ΤΑ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ»