* Επιβεβλημένη όσο ποτέ η υλοποίηση της απόφασης της ηγεσίας του Υπουργείου να επανενεργοποιήσει το μέτρο Μ17 με τα 200 εκατομμύρια για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ
*Εγκληματικό λάθος η αδρανοποίηση – επί πέντε χρόνια! – του μέτρου Μ5 για τα αντιχαλαζικά δίχτυα και τις αντιβρόχινες μεμβράνες!
Πριν καλά – καλά περάσει 10ήμερο από τις πρόσφατες υπερβολικές και άκαιρες (5-8 Αυγούστου) βροχοπτώσεις, ήρθε και η προχθεσινή θεομηνία με την ανεμοθύελλα, τη σφοδρή χαλαζόπτωση μεγέθους καρυδιού και τη βροχή για να αποτελειώσει ό,τι είχε απομείνει: Να ξεριζώσει δέντρα, να καταστρέψει υποδομές – δημόσιες και αγροτικές – να ρημάξει στο στάδιο της συγκομιδής επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, ακτινίδια, αμπέλια, καπνά κλπ. Επίσης λωτούς που η συγκομιδή θα άρχιζε σε ενάμισι μήνα. αλλά και βαμβάκια για το οποία το ¨μάζεμα¨ θα άρχιζε σε τέσσερις με πέντε εβδομάδες – και, συνεπώς, η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη! Στο ¨μάτι¨ της τελευταίας θεομηνίας, χωριά των Δήμων Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας.
Δυστυχώς – σύμφωνα με την έγκυρη ενημέρωση που έχει ο Γιώργος Καρασμάνης – ένα πρόβλημα στα ραντάρ καθυστέρησε την απογείωση από την Θεσσαλονίκη του αεροσκάφους αντιχαλαζικής προστασίας που και αυτό με τη σειρά του παρουσίασε βλάβη και αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα στη βάση του πριν προλάβει να ολοκληρώσει την αποστολή του. Στη συνέχεια απογειώθηκε αεροσκάφος από τη Λάρισα αλλά, δυστυχώς, έφτασε αργά, γλυτώνοντας πάντως άλλα χωριά από την καταστροφή.
Και η νέα – τελειωτική – καταστροφή, είναι αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων που όλο και πιο συχνά πλήττουν και τη χώρα μας ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δραματική εξέλιξη που αποδεικνύει πόσο δίκιο είχε ο Καρασμάνης όταν, ως Υπουργός, ενέτασσε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 το μέτρο Μ17 με Προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια για την δυναμική ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ. Μέτρο που, δυστυχώς, κατήργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά, η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου είναι αποφασισμένη να επαναφέρει με το νέο ΠΑΑ 2020-2027! Όπως επίσης και το μέτρο Μ5 – και αυτό επί υπουργίας Καρασμάνη – με τα αντιχαλαζικά δίχτυα και τις αντιβρόχινες μεμβράνες, με Προϋπολογισμό 45 εκατομμύρια που, πάλι η προηγούμενη Κυβέρνηση, επί τεσσεράμισι χρόνια αδράνησε εγκληματικά να ενεργοποιήσει, αλλά η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ολοκλήρωσε την πρώτη πρόσκληση τον Δεκέμβριο του 2019 ανακοινώνοντας τους δικαιούχους, ενώ μόλις τον περασμένο Ιούνιο υπογράφτηκε και η Υπουργική Απόφαση για τη 2η πρόσκληση του μέτρου 5!
Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι, αν αυτό το Πρόγραμμα (το Μ5) είχε ενεργοποιηθεί όπως έπρεπε πριν από πέντε χρόνια, εάν είχε λάβει τη δημοσιότητα που έπρεπε ώστε να γνωρίσουν οι παραγωγοί μας τα πλεονεκτήματα αυτού του προγράμματος και την ασφάλεια και προστασία που προσφέρει στις δενδροκαλλιέργειες από το χαλάζι, πόσα χτήματα και καλλιέργειες θα είχαν καλυφθεί και πόσες σοδειές θα είχαν διασωθεί, χωρίς ο ΕΛΓΑ να έχει επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ! Πολύ περισσότερο που για το Πρόγραμμα αυτό η απόφαση Καρασμάνη πρόβλεπε επιδότηση 100% για τους συνεταιρισμένους αγρότες και 80% για τους μεμονωμένους! Και ακόμη, με δεδομένο ότι ο Προϋπολογισμός του μέτρου Μ5 μπορούσε να διπλασιαστεί και να τριπλασιαστεί με μεταφορά κονδυλίων από ανενεργά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με αφορμή την τελευταία θεομηνία, ο Γιώργος Καρασμάνης επισημαίνει για ακόμη μια φορά ότι: Ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση, είναι αίτια ζημιών που αναγνωρίζονται και καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ από την σύσταση κιόλας του Οργανισμού και ουδείς μπορεί αυτό να το αμφισβητήσει! Συνεπώς, το να γίνονται παρεμβάσεις ¨από δώ κι’ από κει¨ για να ξεκινήσουν και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για επισημάνσεις, δηλώσεις και εκτιμήσεις ζημιών, είναι ένα αυτονόητο που παραβιάζει… ανοιχτές πόρτες, διότι όλα αυτά προβλέπονται από τον Κανονισμό και ήδη έχουν ξεκινήσει! Γι’ αυτό και ο πρώην Υπουργός, στους πληγέντες καλλιεργητές που ευρισκόμενοι σε απόγνωση από την νέα καταστροφή επικοινωνούν μαζί του, παρέχει την υπεύθυνη διαβεβαίωση ότι οι ζημιές τους καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Παράλληλα τονίζει ότι, εκείνο που προέχει είναι η ισχυροποίηση και η οικονομική εξυγίανση του Οργανισμού, ώστε να ανταποκρίνεται με συνέπεια στην αποστολή και τις υποχρεώσεις του! Να του δίνεται κάθε χρόνο το 20% του προϋπολογισμού του από τον Κρατικό Προϋπολογισμό – γεγονός που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με απόφασή του έκανε ήδη πράξη, δίνοντας για πρώτη φορά από το 2010 τα 35 εκατομμύρια.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι απαιτείται επαρκής στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, δεδομένου ότι 13 στελέχη – γεωπόνοι εκτιμητές – έχουν πάει σε άλλους οργανισμούς και πρέπει τάχιστα να αναπληρωθούν.
Πρέπει επίσης:
*Να αναγνωριστούν οι ζημιές από τους ανοιξιάτικους παγετούς.
* Να γίνουν δεκτές δηλώσεις ζημιών από τους παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό της 17ης Μαρτίου και οι οποίοι λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσαν να υποβάλουν τις προσωρινές δηλώσεις.
* Να προχωρήσουν οι δηλώσεις για την τετραήμερη θεομηνία 5-8 Αυγούστου φέτος, για την οποία ο Γιώργος Καρασμάνης με το Δελτίο Τύπου της 11ης Αυγούστου, τεκμηριώνει και αποδεικνύει με ντοκουμέντα και επίσημα στοιχεία ότι οι υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις είναι το αποκλειστικό πρωτογενές αίτιο για τις τεράστιες ζημιές και συνεπώς καλύπτεται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.
* Να εξεταστούν άμεσα οι ενστάσεις πληγέντων παραγωγών που εκκρεμούν εδώ και ένα χρόνο για προηγούμενες καταστροφές.
Ζητήματα τα οποία ο πρώην Υπουργός τα έχει θέσει στις ηγεσίες τόσο του Υπουργείου όσο και του ΕΛΓΑ, τα παρακολουθεί ¨στενά¨, αναμένει απαντήσεις, και σύντομα θα επανέλθει.