Συνεργασία Θεοδώρας Τζάκρη με το ΔΣ του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης μετά την εφαρμογή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων στην ΠΕ Πέλλας για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19
Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στην οποία προβλέπεται ότι μεταξύ άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων απαγορεύεται στην Πέλλα, για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, από το Σάββατο 22-8-2020 έως και Τρίτη 1-9-2020 η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ. της επόμενης ημέρας και τίθεται ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένων και τελετών (γάμων, βαπτίσεων κ.λπ.) συναντήθηκε το Σάββατο 22-8-2020 με το Δ.Σ. του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης του Δήμου Πέλλας, δεδομένου ότι η απαγόρευση λειτουργίας αυτή καταλαμβάνει τις δραστηριότητες εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, παροχής ποτών και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering), καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών) και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.
Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης του Δήμου Πέλλας μετέφεραν στην κ. Τζάκρη ότι και τα έκτακτα αυτά περιοριστικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας λόγω του άναρχου ανοίγματος του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα και της απώλειας του ελέγχου στη διαχείριση του ζητήματος της δημόσιας υγείας, δίνουν τη χαριστική βολή στα καταστήματα εστίασης που δεν είχαν προλάβει να ανακάμψουν από το καθολικό lockdown και τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν από την επανέναρξη της λειτουργίας τους μετά την 25η Μαΐου.
Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης μετέφεραν μάλιστα στην κ. Τζάκρη ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για την οικονομική ενίσχυση μεταξύ άλλων και των επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία έλαβαν ελάχιστες επιχειρήσεις του κλάδου, δεδομένου ότι η διαχείριση της ενίσχυσης αυτής έγινε από τις τράπεζες με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και η μετακύλιση όλων των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων τον Σεπτέμβρη κρίνονται όχι μόνο αναποτελεσματικά αλλά και εντελώς ανεπαρκή να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή αυτή συγκυρία ώστε και οι ίδιες να σταθούν όρθιες και να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους αναλλοίωτο.
Επειδή τα νέα αυτά περιοριστικά μέτρα (μείωση ωραρίου, ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις κ.λπ.) θα μειώσουν έτι περισσότερο τους ήδη μειωμένους τζίρους των επιχειρήσεων αυτών και θα οδηγήσουν κάποιες από αυτές (π.χ. αίθουσες ψυχαγωγίας, club κ.λπ.) σε κλείσιμο, επισημαίνουν ότι ελάχιστη υποχρέωση κάθε σοβαρής πολιτείας είναι η λήψη μέτρων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου ώστε να αποφευχθεί ο ολοκληρωτικός αφανισμός τους και η διάσωση των θέσεων εργασίας των εργαζόμενων που αυτές απασχολούν.
Μεταξύ αυτών προτείνουν:
1) Τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων στις επιχειρήσεις του κλάδου με τη μορφή των επιχορηγήσεων και όχι των δανείων.
2) Την επέκταση κατά ένα έτος της δυνατότητας για τη μείωση των ενοικίων στο 60% με τη χορήγηση ανταποδοτικών κινήτρων για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
2) Την απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές και τις φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και όχι απλά τη χρονική μετακύλιση αυτών παρακάτω.
3) Τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος εργασίας στους εργαζόμενους σε αυτές.
Σημειώνεται δε ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται δύναται να προβούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε αυτές, πλην όμως δεν το θεωρούν κατάλληλο μέτρο για τους εργαζόμενους του κλάδου.
Η κ. Τζάκρη μετέφερε στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου ότι στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το Πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” για την εστίαση συμπεριλαμβάνεται η πλήρης κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος, η άμεση στήριξη των επιχειρήσεων, καθώς η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη έως αδύνατη για ένα μεγάλο μέρος των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, με απευθείας ενισχύσεις από το κράτος μέσω ενός προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2.000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.