Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Πέλλα επανέφεραν προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια του lockdown. Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, συνομιλώντας με παραγωγούς και επαγγελματίες λαϊκών αγορών διαπίστωσε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ουσιαστικής επιβίωσης από την παύση λειτουργίας τους. Οι επαγγελματίες έχουν χάσει στην ουσία τη δουλειά τους, ενώ οι παραγωγοί βλέπουν τα προϊόντα τους, αδιάθετα, να καταστρέφονται.

Φωτογραφία Αρχείου

Από εχθές ο Λάκης Βασιλειάδης βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, στον οποίο και μετέφερε το δίκαιο αίτημα της επαναλειτουργίας των λαϊκών αγορών, έστω με την επαναφορά του μέτρου του 50% ανά εβδομάδα εναλλάξ, πάντα με την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.
Ο κ. Σταμπουλίδης ενημέρωσε το Βουλευτή ότι από σήμερα τίθεται σε ισχύ με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3927) η λειτουργία των Λαϊκών Αγορών και στην Πέλλα, με επαναφορά του μέτρου του 50%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Άρθρο 2, παρ.4:
«Εντός των ορίων των περιοχών του άρθρου 1 επιτρέπεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών της περ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171), ως ακολούθως:
α) Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%), ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες).
β) Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.
γ) Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.»
Παράλληλα, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα ειδική πρόβλεψη για τους ανθρώπους αυτούς και επιπρόσθετα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους. Η Πέλλα έχει βιώσει περισσότερες μέρες καραντίνας και κλειστών λαϊκών από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Από το lockdown της Αλμωπίας τον Μάρτιο, μέχρι και σήμερα που βρίσκεται ουσιαστικά και πάλι σε καραντίνα. Ένα μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών και παραγωγών δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή μας Ενότητα, συνεπώς, το πρόβλημα είναι εντονότερο.

Ο Λάκης Βασιλειάδης συνεχίζει να παρακολουθεί στενά το θέμα και θα διευρύνει τις παρεμβάσεις του στα αρμόδια Υπουργεία τις επόμενες ημέρες.