Ερώτηση για τη στήριξη των παραγωγών/εμπόρων λαϊκών αγορών
την οποία συνυπογράφουν 33 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη.

Με την Ερώτησή της, η κ. Τζάκρη απευθυνόμενη στον Υπουργό Οικονομικών και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναδεικνύει το ζήτημα της ανάγκης οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών/εμπόρων λαϊκών αγορών οι οποίοι μετά και την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων για τις λαϊκές αγορές Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς, Πιερίας, Χαλκιδικής, Χανίων, Λέσβου, Ηρακλείου, Ζακύνθου, Μυκόνου είτε διέκοψαν πλήρως τη δραστηριότητά τους από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου στις τέσσερις πρώτες εξ’ αυτών (Πέλλα, Ημαθία, Πιερία και Κιλκίς), είτε στο σύνολό των ως άνω Περιφερειακών Ενοτήτων, βάσει της νέας απόφασης που ισχύει από 15 έως 30 Σεπτεμβρίου, με το μέτρο της συμμετοχής του 50% για παραγωγούς και εμπόρους, θα συμμετέχουν στις μισές λαϊκές αγορές, με πολύ μεγάλη πιθανότητα η απόφαση αυτή να παραταθεί. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους για ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρονικό διάστημα, σε μία περίοδο κατά την οποία οι περισσότεροι καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πλήθος πάγιων οικονομικών υποχρεώσεων, αλλά και προέρχονται από ένα εξάμηνο μειωμένων εισοδημάτων, λόγω της πανδημίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν λάβει την παραμικρή βοήθεια από το Κράτος. καθώς έχουν εξαιρεθεί από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης.
Για τους λόγους αυτούς, η κ. Τζάκρη ρωτά τους Υπουργούς αν προτίθενται να λάβουν μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών/εμπόρων λαϊκών αγορών, όπως το να τους καταβάλουν ένα εφάπαξ οικονομικό βοήθημα, να τους συμπεριλάβουν στην αναστολή φορολογικών/ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τέλος του έτους, να αποδώσουν τα 800 ευρώ του Μαρτίου σε όσους τα δικαιούνταν και δεν τα πήραν, αλλά και για το αν προτίθενται να δημιουργήσουν ένα νέο αμιγώς αγροτικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ), ο οποίος θα αφορά μόνο τους παραγωγούς– εμπόρους λαϊκών αγορών.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κκ. Υπουργούς
Οικονομικών
Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: «Μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών/πωλητών λαϊκών αγορών των Π.Ε Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς, Πιερίας, Χαλκιδικής, Χανίων, Λέσβου, Ζακύνθου, Ηρακλείου και Μυκόνου και επιπλέον μέτρα στήριξης του κλάδου συνολικά»

Κύριοι Υπουργοί,
Τα πρόσθετα μέτρα που έχουν επιβληθεί στις Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς και Πιερίας για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού περιλάμβαναν αρχικά την απαγόρευση λειτουργίας των λαϊκών αγορών από 11-9-2020 έως 25-9-2020. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ.56418/14-9-2020 που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 15-9-2020 με θέμα την επιβολή των μέτρων της προσωρινής αναστολής λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων στις Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς και Πιερίας, Χαλκιδικής, Χανίων, Λέσβου, Ζακύνθου, Ηρακλείου και στον Δήμο Μυκόνου επιτρέπεται από 15-9-2020 έως 30-9-2020 η λειτουργία των λαϊκών αγορών, στις οποίες όμως θα συμμετέχουν έμποροι σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία εμπόρων (παραγωγούς ή επαγγελματίες) με ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων τα 5 μέτρα.
Δεκάδες παραγωγοί/έμποροι λαϊκών αγορών των ως άνω Π.Ε. βάση των πρόσθετων μέτρων που ελήφθησαν είτε διέκοψαν πλήρως τη δραστηριότητά τους από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου στις τέσσερις πρώτες εξ’ αυτών (Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και Κιλκίς) είτε στο σύνολό τους βάσει της νέας απόφασης που ισχύει από 15 έως 30 Σεπτεμβρίου, με το μέτρο της συμμετοχής του 50% για παραγωγούς και εμπόρους, θα συμμετέχουν στις μισές λαϊκές αγορές, με πολύ μεγάλη πιθανότητα η απόφαση αυτή να παραταθεί. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους για ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρονικό διάστημα, σε μία περίοδο κατά την οποία οι περισσότεροι καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πλήθος πάγιων οικονομικών υποχρεώσεων, αλλά και προέρχονται από ένα εξάμηνο μειωμένων εισοδημάτων, λόγω της πανδημίας.
Αυτή η εξόχως δυσάρεστη και ανησυχητική κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζουν οι έμποροι λαϊκών αγορών, έρχεται, δυστυχώς, να επιστεγάσει 6 μήνες αδιαφορίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Από την αρχή της πανδημίας, οι παραγωγοί/έμποροι λαϊκών αγορών έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αφού μέρος αυτών έχουν πάρει μόνο το βοήθημα των 800 ευρώ, ενώ άλλοι δεν έχουν λάβει την παραμικρή οικονομική στήριξη ή ελάφρυνση.
Πιο συγκεκριμένα, σκανδαλωδώς εξαιρέθηκαν από την ενίσχυση των 800 ευρώ όσοι εκ των παραγωγών δεν είχαν τους ΚΑΔ: «ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΥ ΣΕ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΠΑΓΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ» και «ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΩΝ ΣΕ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΠΑΓΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ».
Έπειτα, οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την ακέραιη καταβολή ενίσχυσης ύψους 1.500 ευρώ ανά παραγωγό (λόγω απαγόρευσης μετακίνησης από Περιφέρεια σε Περιφέρεια) και 500 ευρώ (για την απαγόρευση μετακίνησης εντός της ίδιας Περιφέρειας), που δεν έχει δοθεί ακόμα, έπεσαν στο κενό, αφού τα συγκεκριμένα βοηθήματα θα τα λάβουν περικομμένα όσοι ανήκουν στον κλάδο παραγωγής ανθέων, εφόσον αυτά θα συμψηφιστούν με την ενίσχυση των 800 ευρώ, σε όποιους αυτή δόθηκε.
Τώρα, με την έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας που παρατηρείται στις ως άνω Περιφερειακές Ενότητες και με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν να απειλούν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας των περιοχών αυτών με παράλυση, δυστυχώς, για ακόμα μια φορά, δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία δήλωση πρόθεσης εκ μέρους της Κυβέρνησης για τη στήριξη των παραγωγών/εμπόρων λαϊκών αγορών.


Επειδή, είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την αποφασιστική στήριξη των παραγωγών/εμπόρων που πλήττονται από την παρούσα συγκυρία.
Επειδή, λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης, οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν αναπληρώσει ούτε στο ελάχιστο τα εισοδήματα που έχασαν εντός της πανδημίας, καθώς έχουν εξαιρεθεί από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης.
Επειδή, η εφαρμογή των νέων μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού οδηγεί για ακόμα μια φορά στον αποκλεισμό από τις μισές λαϊκές αγορές και ως εκ τούτου στη σημαντική μείωση των εισοδημάτων της πλειοψηφίας των παραγωγών/εμπόρων

Ερωτάσθε κκ. Υπουργοί:

1. Προτίθεστε να αναλάβετε μέτρα οικονομικής στήριξης των παραγωγών/εμπόρων λαϊκών αγορών που δραστηριοποιούνται στις Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς και Πιερίας, Χαλκιδικής, Χανίων, Λέσβου, Ζακύνθου, Ηρακλείου και Μυκόνου, όπως η υιοθέτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός επιδόματος έκτακτης ανάγκης το οποίο θα καλύπτει όλους όσους έχουν βρεθεί χωρίς ή με μειωμένο εισόδημα λόγω της πανδημίας;
2. Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στο μέτρο αναστολής από την καταβολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου το σύνολο των παραγωγών/εμπόρων λαϊκών αγορών της χώρας;
3. Προτίθεστε να αποκαταστήσετε την αδικία και να αποδώσετε το βοήθημα των 800 ευρώ σε όσους τους παραγωγούς/έμπορους λαϊκών αγορών εξαιρέθηκαν στην πρώτη φάση λόγω του ΚΑΔ τους;
4. Προτίθεστε να προβείτε στη δημιουργία ενός νέου αμιγώς αγροτικού αριθμού δραστηριότητας (ΚΑΔ), ο οποίος θα αφορά μόνο τους αγρότες – έμπορους των λαϊκών αγορών, έτσι ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα αδικίας στο μέλλον;