Ως Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και Αλμωπίας θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε για την παραμέληση του νομού μας. Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε, οι ελλείψεις πολλές και ανεξήγητες όταν μάλιστα βλέπουμε ότι σε άλλους νομούς τα έργα είναι υπεραρκετά, πράγμα που σημαίνει ότι κονδύλια υπάρχουν απλώς δεν διοχετεύονται προς τον νομό μας.
– Ας αρχίσουμε από το φλέγον θέμα της υγείας που ήδη είχαμε πολλές ελλείψεις και τώρα με την κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού είναι απαραίτητη η άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας Ν. Πέλλας.

– Περνάμε σε ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα για την ανάπτυξη του Νομού και την ασφάλεια των πολιτών και αυτό είναι η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης Έδεσσας μέχρι τα όρια της Φλώρινας, που τα πράγματα βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των μελετών.
– Δεν έγινε και η σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου πράγμα απολύτως απαραίτητο και ελπίζουμε τελικά να επανενταχθούμε.
– Το γεγονός ότι χάσαμε το τμήμα ΑΕΙ που είχαμε και δεν φαίνεται να αποκτάμε κάποιο καινούργιο και να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν ανά την Ελλάδα τμήματα με εξευτελιστικά χαμηλές βάσεις που δεν συγκρίνονται στο ελάχιστο με το επίπεδο του άλλοτε δικού μας. Πολλές φορές προσπαθήσαμε να πετύχουμε την δημιουργία μιας σχολής του ΟΑΕΔ στην Έδεσσα αλλά πάντα σκόνταφτε το εγχείρημα σε διάφορες δικαιολογίες όπως η εύρεση κτιρίου, τα λειτουργικά έξοδα και άλλα παρόμοια.
– Το ΣΕΠΕ πρέπει να στελεχωθεί με προσωπικό για να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι και να προστατεύονται οι εργαζόμενοι.
– Να επανέρθει στην έδρα του στην Έδεσσα Το ΚΕΠΕΚ ( Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου ) από την Θεσσαλονίκη στην οποία έχει μεταφερθεί διότι θα εξυπηρετηθεί όλος ο Νομός και κυρίως όταν γίνεται ένα εργατικό ατύχημα πρέπει να δηλώνεται στην Θεσσαλονίκη και να γίνεται αυτοψία από υπαλλήλους της Θεσσαλονίκης το οποίο όπως καταλαβαίνετε είναι χρονοβόρο.
– Η ανεργία στον νομό βρίσκεται σε πολύ ψηλά νούμερα και δεν χρειάζεται να έχουμε επίσημα στατιστικά στοιχεία για να το αντιληφθούμε όταν σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον από ένας άνεργος και βιώνουμε αυτήν την κατάσταση καθημερινά.
– Η μείωση που ανακοινώθηκε στα 50 ένσημα για το ταμείο ανεργίας από τα 100 αφορά κυρίως τους κλάδους του τουρισμού και τον εποχιακών εργαζομένων στα εργοστάσια ποιος όμως θα καταφέρει να κάνει έστω και 50 ένσημα όταν λόγω της πανδημίας δεν ανοίξανε τα ξενοδοχεία και δεν δουλέψανε οι τουριστικές επιχειρήσεις? Όπως καταλαβαίνετε αυτό σημαίνει ότι πολλές οικογένειες θα μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα έστω και με το πενιχρό του ταμείου ανεργίας. Σε αυτή την βάση θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο όσοι συμπληρώνουν προϋποθέσεις για επίδομα ανεργίας να δικαιούνται να επιδοτούνται κάθε χρόνο και να καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει μόνο 400 μέρες επιδότησης ανεργίας στα τελευταία 4 χρόνια που ισχύει από 1/1/2013. Με αυτό τον νόμο μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα οι άνεργοι χωρίς το παραμικρό επίδομα. Τώρα και με την πανδημία του κορονοϊού οι άνεργοι θα πολλαπλασιαστούν και όπως καταλαβαίνετε είναι άμεση ανάγκη να τους βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε.
Εκτός του ότι εκπροσωπούμε έναν φορέα είμαστε και κάτοικοι αυτού του Νομού, ζούμε με τις οικογένειες μας και πονάμε αυτόν τον τόπο, θέλουμε το καλύτερο δυνατό για όλους τους συμπολίτες μας και είναι αβάσταχτο να βλέπουμε αυτήν την μαράζωση που υπάρχει.


Καλούμε όλους τους υπεύθυνους και τους κυβερνώντες να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αναβαθμιστεί ο Νομός και να ξαναέρθει η ελπίδα και η αισιοδοξία σε όλους μας.

Για την Διοίκηση

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Ν. Γκοτζαμάνης Ε. Δημητριάδης