Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

 

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

Η κατάσταση που διαμορφώνεται με το άνοιγμα των σχολείων επιβεβαίωσε την εκτίμηση μας ότι οι συνθήκες λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι τραγικές. Δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας πλην της μάσκας, 27αρια και 28αρια τμήματα σε αίθουσες κλουβιά, τη στιγμή που όλοι οι ειδικοί συστήνουν να τηρούνται αποστάσεις, σχολεία και τμήματα που κλείνουν χωρίς να γίνεται ούτε ένα τεστ δωρεάν στους εκπαιδευτικούς και μαθητές. Διαμορφώνονται συνθήκες που μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία των συναδέλφων, των μαθητών και των γονιών τους.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε κανέναν μέτρο προετοιμασίας σε επίπεδο υποδομών και προσωπικού, αρνείται ακόμα και τώρα να ικανοποιήσει αιτήματα, που έστω και την τελευταία στιγμή είναι εφικτά όπως για παράδειγμα να αξιοποιήσει κλειστές αίθουσες που υπάρχουν στα σχολεία δημιουργώντας νέα τμήματα.

Τα σχολεία σε όλη την Πέλλα παραμένουν κλειστά για δεύτερη εβδομάδα. Αν πραγματικά η πολιτική προστασία απέναντι στον κορονοϊό ήταν χαραγμένη με στόχο την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου, και αν είχαν εισακουστεί τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, που από πολύ νωρίς τέθηκαν, θα είχαμε ξεκινήσει με καλύτερους όρους.  Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα χάθηκε πολύτιμος χρόνος για δημιουργία υποδομών και εξασφάλιση των όρων και προϋποθέσεων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων covid – 19 στην Πέλλα, οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων, χωρίς όμως οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν κάτι περισσότερο.

Πιστεύουμε ότι είναι η ώρα εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει και αν και πότε θα λειτουργήσουν με μαθητές τα σχολεία.

  Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη για:

  • απολύμανση των σχολικών μονάδων
  • εξασφάλιση ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών προς και από το σχολείο
  • κάλυψη των εξόδων για διενέργεια τέστ covid σε εκπαιδευτικούς και μαθητές
  • ασφαλούς επαναλειτουργίας των σχολείων με 15 μαθητές στην τάξη
  • άνοιγμα των σχολείων στους μαθητές και μαθήτριες με εκ περιτροπής διδασκαλία στους Δήμους Αλμωπίας, Έδεσσας και Σκύδρας, για όσο διάστημα διαρκεί στην ΠΕ Πέλλας η «καραντίνα»
  • κάλυψη άμεσα όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό
  • κάλυψη των σχολείων με προσωπικό καθαριότητας, σύμφωνα με τις ανάγκες της σημερινής περιόδου πανδημίας
  • προληπτικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Νιώθουμε οργή για την ανασφάλεια στην οποία μας υποβάλλουν. Νιώθουμε οργή γιατί μέσα σε όλο αυτό τον μαρασμό η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, για την ανετοιμότητα τους για ασφαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού από το πρώτο κλείσιμο των σχολείων τον Μάρτιο δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την δημιουργία όρων και προϋποθέσεων ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, παρά τα μεγάλα λόγια.

Νιώθουμε οργή γιατί το κλείσιμο του σχολείου μπορεί να είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνουν ΑΜΕΣΑ οι απαραίτητοι έλεγχοι και η απολύμανση των χώρων, αλλά δεν μπορεί να είναι το μοναδικό μέτρο. Είναι υποκριτικό να μιλάνε για προστασία με την χρήση και μόνο της μάσκας, όταν η σχολική καθημερινότητα είναι αμείλικτη με πολυπληθή τμήματα, αίθουσες «τρύπες», ολιγάριθμο προσωπικό καθαριότητας κ.τ.λ.

Ακόμα είναι εξοργιστικό να προσπαθούν να παρουσιάσουν ως «ετοιμότητα» την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και μάλιστα με πολύ πιο πιεστικούς όρους σε σχέση με πέρυσι. Τους ενημερώνουμε ότι είναι προκλητικό να μας κουνάνε το δάχτυλο γιατί εμείς οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε συνειδητά δίπλα στους μαθητές μας με κάθε τρόπο, σε πολλές περιπτώσεις πριν τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου. Το Υπουργείο, από τη δική του πλευρά, δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών με εξασφάλιση εξοπλισμού και γρήγορου διαδικτύου για όλους, όπως ζητούσε το εκπαιδευτικό κίνημα. Αντί για αυτό έφερε την επαίσχυντη ρύθμιση για τη μετατροπή του μαθήματος σε ριάλιτι, με την online μετάδοση του μαθήματος μέσα από την τάξη, η οποία απορρίφθηκε από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα ως αντιεκπαιδευτική και απαράδεκτη.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας το θέατρο του «σχεδιασμού», του «όλα δουλεύουν ελβετικό ρολόι», της «κανονικότητας», της «ετοιμότητας». Αν ψάχνουν κομπάρσους να υποστηρίξουν αυτήν την κακοστημένη φάρσα, να ξέρουν ότι δε θα τους βρουν ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

Ως Α΄ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ και ως εκπαιδευτικό κίνημα από την αρχή είχαμε ζητήσει και συνεχίζουμε να απαιτούμε ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ με όλους τους απαραίτητους όρους:

  • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, έτσι ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

 

  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.
  • Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.
  • Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της εποχής, αλλά και από την υπερδεκαετή αδιοριστία που φέρει τη σφραγίδα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τρέχουσας.
  • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
  • Άνοιγμα των σχολείων της Π.Ε. Πέλλας (Δήμων Αλμωπίας, Έδεσσας και Σκύδρας) σε μαθητές και μαθήτριες με εκ περιτροπής δια ζώσης διδασκαλία στα τμήματα των τάξεων για όσο διάστημα διαρκέσει η «καραντίνα»
  • Εξασφάλιση τεχνολογικών μέσων στα σχολεία, αλλά και σε όλους τους μαθητές για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το διάστημα που θα χρειαστεί.

 

  Οι κινητοποιήσεις όλων των προηγούμενων μηνών, όπως τα συλλαλητήρια εκπαιδευτικών, γονιών και  εργαζομένων το τελευταίο διάστημα είναι μόνο η αρχή. Επαφίεται σε εμάς, στις διεκδικήσεις μας και τον ανυποχώρητο αγώνα μας η ασφαλής λειτουργία των σχολείων.

  Για εμάς όμως σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό ενωμένος ο κλάδος να δώσει τον αγώνα απέναντι στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης. Καλούμε και την  ΟΛΜΕ δεν κινηθεί σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Απαιτείται όσο ποτέ αγωνιστική ενότητα στο επίπεδο των σωματείων, πρωτοβουλίες μαζί με τους γονείς και τους μαθητές για κάθε πρόβλημα που προκύπτει σε κάθε σχολείο. Για εμάς κύριο ο κλάδος συσπειρωμένος στις ΕΛΜΕ να δώσει άμεσα και με επιτυχία απεργιακή απάντηση στην κυβέρνηση, να κλιμακώσουμε με πιο οξυμένες μορφές.

  • Συνεχίζουμε σε συνεργασία με το γονεϊκό και μαθητικό κίνημα με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ!

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!

 

Για το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας

 

Η Πρόεδρος                                          Ο Γ. Γραμματέας

 

Παπαντωνίου Χρυσή                        Τραπεζανίδης Γιώργος

 

Όχι στον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων

Οι αγώνες δεν θα μπουν στο γύψο!

Οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων θα μείνουν στα χαρτιά !

Η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) 73/2020 με θέμα την «ρύθμιση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων» για την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου 4703 / 2020, ορθώνει νέα εμπόδια στην πραγματοποίηση των συγκεντρώσεων, λύνει ακόμη περισσότερο τα χέρια των κατασταλτικών μηχανισμών για την απαγόρευση, τον περιορισμό και την διάλυσή τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νόμο 4703 / 2020 που ψήφισε τον Ιούλιο,  δυναμώνει την καταστολή αφού ουσιαστικά ο νόμος αναφέρεται στην απαγόρευση των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων, κλιμακώνοντας την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Αυτό που δεν πέτυχαν μέχρι σήμερα σε συνθήκες πανδημίας, να κλείσει δηλαδή το στόμα όλων των εργαζόμενων, επιδιώκουν να το κάνουν με τον χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με αιματηρούς αγώνες.

Το σύνολο των άρθρων που περιέχονται στο νομό  συμπληρώνει το κατασταλτικό οπλοστάσιο του κρατικού μηχανισμού. Ο νόμος επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις-λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής. Έχει στόχο να χειραγωγήσει το μυαλό, εμφανίζοντας την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει “εγκληματικό” και “επικίνδυνο”.

  • Ο νόμος αυτός έρχεται να επιβάλει τους όρους, τα μέρη και το περιεχόμενο που θα έχει μία διαδήλωση. Χώροι συγκέντρωσης δεν μπορεί να είναι δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία. Επίσης μπορούν να γενικεύονται οι απαγορεύσεις όταν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις χωρίς γνωστοποίηση στις αρχές ή αν δεν «συμμορφώνονται» οι διαδηλωτές στους περιορισμούς. Ο νόμος  «επιτρέπει» συγκεντρώσεις μόνο για γεγονότα “κοινωνικής σημασίας”, προϋπόθεση που μπορεί να ερμηνεύεται από τον καθένα διαφορετικά.
  • Εισάγει απαγορεύσεις με βάση το “σκοπό” της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τον αριθμό των συγκεντρωμένων.
  • Αναθέτει στην αστυνομία υπερεξουσίες και διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο του λιμενικού σώματος, καθώς νομιμοποιείται η χρησιμοποίησή του ενάντια στις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις. Ο «νόμος και τάξη» ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα ερμηνείας του νόμου. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται.
  • Ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα και θα «καταζητούνται» οι συμμετέχοντες σε «απαγορευμένη» συγκέντρωση – διαδήλωση.
  • Δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να μπορεί να αποφασίζει την απαγόρευση μέχρι και στο παρά πέντε. Παράλληλα απαιτεί τα στοιχεία ταυτότητας του οργανωτή και πλήρες χρονοδιάγραμμα και τοπογραφικό για την έναρξη – λήξη και την διαδρομή της συγκέντρωσης.
  • Επιτρέπει την διάλυση μιας συγκέντρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, προληπτικά.

 

Δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!

Είναι ανυπόστατο ψέμα ότι οι εργατικές-λαϊκές διαδηλώσεις ευθύνονται για το κλείσιμο των καταστημάτων όπως με ευκολία ακούγεται προκειμένου να δικαιολογηθεί αυτό το τερατούργημα. Κλειστά μαγαζιά υπάρχουν σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πόλη της χώρας χωρίς να γίνονται διαδηλώσεις. Για τα λουκέτα των μαγαζιών και για τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων ευθύνεται η πολιτική που σαρώνει τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις και συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης που κομμάτι του αποτελεί και αυτό το νομοσχέδιο που ενισχύει την καταστολή.

Οι αγώνες μας, οι απεργίες, οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις μας είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε την ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά, για το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στο δικαίωμα για να ζούμε χωρίς τους εκμεταλλευτές που σκορπούν φτώχεια, δυστυχία, πολέμους.

 Οι εργαζόμενοι θα κουρελιάσουν και αυτόν το νόμο, θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές οργανώσεις της χώρας δεν πρόκειται να βάλουν δοσομετρητή στη μορφή και το περιεχόμενο των αγώνων τους. Δεν θα ζητούν άδεια από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους για να διαδηλώνουν απέναντι τους.

Οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο!

Δεν θα επιτρέψουμε για κανένα λόγο και με κανένα πρόσχημα να μπει σε γύψο το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε κατά των αντιλαϊκών μέτρων.

Ο περιορισμός των διαδηλώσεων και ειδικά στην παρούσα περίοδο δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια. Πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό «πόθο» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, σήμερα έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προωθούνται σε όλα τα επίπεδα με αφορμή την πανδημία. Η κανονικότητα τους επιτάσσει σιγή νεκροταφείου και σκυμμένο κεφάλι. Η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο, άφωνο και τους αγώνες του στο γύψο.

Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Δεν θα εφαρμοστεί ο χουντικής έμπνευσης νόμος, και το ΠΔ                                                                   που επιδιώκει να περιορίσει και να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

Οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων θα μείνουν στα χαρτιά.

Σιγή νεκροταφείου δεν πρόκειται να περάσει.

Για το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας

 

Η Πρόεδρος                                          Ο Γ. Γραμματέας

 

Παπαντωνίου Χρυσή                        Τραπεζανίδης Γιώργος